Cedevita Olimpija je dobila najmanj točk v tej sezoni. Prav tako le 60 jih je dala še ob visokem porazu v Podgorici, kjer je Budućnost slavila s kar 91:60. Foto: www.alesfevzer.com
Cedevita Olimpija je dobila najmanj točk v tej sezoni. Prav tako le 60 jih je dala še ob visokem porazu v Podgorici, kjer je Budućnost slavila s kar 91:60. Foto: www.alesfevzer.com

Zmaji so zaradi okužb s koronavirusom najprej v nasprotnikovem, nato pa še v svojem moštvu ostali brez prvih treh tekem v koledarskem letu. Obračuni Ljubljančanov so se prestavili prvič v tej sezoni, v pretekli je bilo takšnih primerov ogromno, na koncu pa je bil prav zgoščen spored zaostalih dvobojev eden izmed razlogov, da so ostali brez polfinala Lige ABA. Prvič so v prejšnji sezoni tekmo prestavili popolnoma na uvodu, ko je bil okužen le en košarkar Cedevite Olimpije, moštvo pa je vseeno moralo v izolacijo. Po karanteni se je zasedba iz zmajevega gnezda na parket vrnila prav proti Gran Canarii in tedaj popolnoma sveža slavila s 84:68.

Sorodna novica Po polomu zmajev v prvi četrtini Gran Canaria do visoke zmage v Stožicah

Tokrat se ni izšlo po želenem scenariju. Gostje iz Las Palmasa so pobudo prevzeli že na začetku srečanja in imeli bolj kot ne ves čas potek obračuna pod nadzorom. Tako so se oddolžili Ljubljančanom za poraz v prvem delu rednega dela, ko so zmaji na Kanarskih otokih po preobratu in z nekaj sreče v napeti končnici vpisali uvodno zmago sezone Evropskega pokala. "Bili smo brez energije, ideje, koncentracije … Nismo igrali dovolj intenzivno in fizično. Začeli smo zelo "mehko". Košarka se ne da igrati brez treninga. Tako smo videti, če ne treniramo," je po šestem porazu na deveti evropski tekmi povedal trener Cedevite Olimpije Jurica Golemac.

Občutna prednost gostov že v prvi četrtini

Hitro se je videlo, da njegovi varovanci niso pravi. V tekmo so, kot je dejal, stopili brez prave energije, ko se je zdelo, da so jo praktično izgubili že v prvi četrtini, največja težava pa je bila zbranost, kar je tudi poudaril prvi mož ljubljanske stroke. Prvič je Golemac z minuto odmora posredoval v četrti minuti, ko je Granca povedla z 10:3. Štiri minute pozneje je bila prednost že dvomestna (5:17). Gostitelji so v napadu delali napako za napako, v obrambi pa anemično gledali, kako španski košarkarji, ki so jih nekajkrat popolnoma izigrali, tako da so celo ostali sami pod obročem, polnijo njihov koš. V deveti minuti je bilo na semaforju 5:23. Do tedaj je domača zasedba že izgubila pet žog, njen met iz igre pa je bil 2/9. Na drugi strani je Granca zadela toliko trojk, kot je Olimpija dala točk, in to z zelo dobrim odstotkom (5/11).

Golemac: Bili smo brez energije, idej in neosredotočeni

V drugi četrtini je slovenskim prvakom uspela serija 10:0, s katero so se po košu Melvina Ejima približali na 30:24, toda prav Kanadčan nigerijskih korenin je z dvema prehitro in prelahko zapravljenima napadoma zamudil priložnost za dober obet pred drugim delom. Vrsta Porfiria Fisaca je na odmor odšla s prednostjo 14 točk. Zmaji poleg napak v obrambi niso našli ritma v napadu, kjer ni bilo prave povezanosti in so si neizdelane akcije sledile ena za drugo. Zgrešili so prvih sedem poskusov izza črte, v prvem polčasu pa za tri metali vsega 7-odstotno (1/14). Nič kaj boljši niso bili prosti meti, saj je bilo njihovo izvajanje le 36-odstotno (4/11).

V drugem polčasu so številke nekoliko izboljšali, a so bile še vedno zelo skromne (trojka 21-odstotna, prosti meti 53-odstotni). Ponovno so imeli Ljubljančani tudi težave s skokom, ki so ga ob koncu sicer izgubili le z 41:43, toda Granca je znala izkoristiti druge priložnosti, ki si jih je priborila z ujetimi odbitimi žogami v napadu. Glede na prikazano na parketu je bilo kmalu jasno, da možnosti za preobrat ni. Ob koncu tretje četrtine so imeli sicer pri izidu 48:60 protinapad, ki ga je z izgubljeno žogo zapravil Ejim, nato pa je na drugi strani ob košu naredil še osebno napako, tako da je razlika narasla na 15, kar so gostje v zadnji četrtini zlahka zadržali.

"Ko prideš iz postelje, pač ne gre"

Takole je Zoran Dragić dosegel prvi točki v dresu Cedevite Olimpije. Foto: www.alesfevzer.com
Takole je Zoran Dragić dosegel prvi točki v dresu Cedevite Olimpije. Foto: www.alesfevzer.com

"Bili so boljša ekipa. Igrali so agresivneje, bolje izvajali akcije, si bolje podajali, brali igro … V vsem so bili boljši. Moramo se zapreti v dvorani in trenirati. Vedno je težko, ko nimaš cele ekipe, ali ko se po karanteni vračajo igralci. Pridejo nazaj in je takoj tekma. Težko je dobiti tisti pravi občutek pred tekmo. Po drugi strani je to naše delo in se moramo prilagoditi ter biti pripravljeni, ko se to zgodi," je dejal Ejim, ki je bil z desetimi točkami eden od le treh zmajev z dvomestnim številom točk. Prav toliko jih je prispeval tudi Jaka Blažič, ki je bil statistično najučinkovitejši zmaj.

Točko več je dal Yogi Ferrell, ki je bil kljub temu, da je bil najboljši strelec svoje ekipe, eno izmed razočaranj dvoboja. Ni našel napadalnega ritma, hkrati mu tudi ni uspelo razigrati soigralcev, dokaz jeze in frustracij ob tokratni nemoči pa je bila njegova poteza v 24. minuti, ko je, potem ko je proti Alenu Omiću podal občutno previsoko žogo, ob prihodu na minuto odmora le zamahnil z roko in se, medtem ko so soigralci poslušali navodila trenerja, usedel povsem na drugi konec klopi. Vseeno ga je Golemac pozneje vrnil v igro.

Dejstvo je, da to ni bil pravi Olimpijin obraz, kar so Ljubljančani dokazali v decembru, ko jim je uspela serija zmag, navdušili pa so predvsem z uspehoma na težkih gostovanjih pri Partizanu in Valencii. Toda hitro bo treba strniti vrste, čas pa tokrat ni njihov zaveznik. Tekme si namreč sledijo v zgoščenem urniku. "Moramo improvizirati, trenirati in igrati. Dobili smo še enega igralca. Najpomembneje je, da v naslednjih treh dneh naredimo dobre treninge. Ne smemo se preveč obremenjevati s tekmami, ker če ne bomo dobro trenirali, ne bomo dobro igrali. Pred to tekmo smo naredili dva treninga, ki sta bila katastrofalna. Realno sem pričakoval boljšo energijo, mogoče malce svežine, a, ko prideš iz postelje, pač ne gre," je dodal Golemac.

V ponedeljek v Ljubljano prihaja Zvezda

Medtem ko tokrat ni mogel računati na Marka Radovanovića, ki je pred novim letom dvignil raven igre, saj si je srbski krilni center poškodoval gleženj, s katerim je imel težave že na uvodu sezone, pa je lahko prvič v igro poslal Zorana Dragića. Ljubljančan, ki seveda predstavlja zelo odmevno okrepitev, je že na predstavitvi ekip požel bučen aplavz, prav tako so mu gledalci namenili ovacije, ko je stopil na parket, in vsako njegovo dobro potezo pozdravili z navdušenjem: "Zoran je izkušen igralec, ki zna igrati košarko. Pričakujem, da prinese dodatno kakovost tako v napadu kot v obrambi. V vseh primerih, da bo tudi v garderobi ena dodana vrednost."

V sredo Olimpijo čaka gostovanje v Bourgu, ki je nazadnje v gosteh premagal Venezio. Še pred potjo v Francijo pa je pred njo izjemno zahtevna domača preizkušnja, saj bo v ponedeljek v Ligi ABA gostila evroligaško Crveno zvezdo, kar bo nov dober preizkus moči okrepljene ljubljanske ekipe. "V vseh pogledih bomo morali biti boljši. Zvezda je fizično zelo močna in bo zagotovo igrala še bolj agresivno. Morali se bomo bolje odzvati. Morali bomo biti boljši v obrambi, jim čim bolj otežiti mete in bolje zapirati. Vse, kar moramo narediti na vsaki tekmi, le da tokrat še na višji ravni," je pristavil Ejim.

Cedevita Olimpija tudi z Zoranom Dragićem nemočna proti Gran Canarii