Do sprememb je prišlo tudi v strokovnem štabu Cedevite Olimpije. Po odhodu Tea Čizmića na Madžarsko je prvi pomočnik Jurice Golemca zdaj Miro Alilović. Foto: www.alesfevzer.com
Do sprememb je prišlo tudi v strokovnem štabu Cedevite Olimpije. Po odhodu Tea Čizmića na Madžarsko je prvi pomočnik Jurice Golemca zdaj Miro Alilović. Foto: www.alesfevzer.com

Priprave slovenskih prvakov so v polnem zagonu, toda pod vodstvom Golemca še ne trenira celotna zasedba ljubljanskega kolektiva, ki po združitvi z zagrebškim klubom vstopa v tretjo skupno sezono. V ponedeljek se bosta pripravam pridružila še kapetan Jaka Blažič in zadnja okrepitev Jacob Pullen, hkrati pa zmaji še čakajo na nosilca na položaju pet, ki bo prišel po prekinitvi sodelovanja z Mangokom Mathiangom. Avstralski center južnosudanskih korenin je bil pred lansko sezono velika želja Golemca. Kot je povedal prvi mož ljubljanske stroke, celo njegova prva izbira, ko je prišel v zmajevo gnezdo, toda težka poškodba mu je vzela vso lansko sezono, okrevanje pa ni šlo po načrtih, zato je bila edina rešitev sporazumna prekinitev pogodbe in iskanje nove prve izbire pod obročema.

Sorodna novica Bečirović: Blažič je obraz Cedevite Olimpije

"Njegova poškodba nam ni podrla tako načrtov, kot nam jih je lani. Smo že prej dobili namige, da se lahko zgodi takšen scenarij. Imeli smo v mislih rezervne možnosti, tako da smo imeli dovolj časa za izbiro," je dejal Golemac, ki najuspešnejši slovenski klub, kjer se je tudi uveljavil kot igralec, vodi sezono in pol. Lani je v zmajevo gnezdo vrnil državno krono, izpolnil pa je tudi cilj preboja med najboljših 16 v Evropskem pokalu, kjer pa je bila velika priložnost za še nadgradnjo rezultata. Toda za las je bila Olimpija ob četrtfinale drugega najmočnejšega tekmovanja stare celine, prav tako je ostala tik pred vrati končnice Lige ABA: "Počasi se sestavljamo. Zagotovo bomo potrebovali še nekaj časa, saj je veliko novih igralcev, toda sezona je dolga in pričakujem, da bo ekipa okoli novega leta pokazala največ. Potem pa, da se do konca sezone zberemo, napravimo pravo kemijo in naredimo korak naprej."

Golemac je poleti z veseljem in ponosom spremljal slovensko reprezentanco, ki ga je, kot pravi, na olimpijskih igrah navdušila z lepo košarko. Foto: KK Cedevita Olimpija
Golemac je poleti z veseljem in ponosom spremljal slovensko reprezentanco, ki ga je, kot pravi, na olimpijskih igrah navdušila z lepo košarko. Foto: KK Cedevita Olimpija

Vključevanje mladega igralca je proces. Ne gre takoj. Srečni smo, da imamo v Sloveniji Luko Dončića, ki je naredil ogromen preskok, ampak je tudi on šel stopničko po stopničko. Najprej je bil MVP mladinske Evrolige, potem osvojil špansko prvenstvo, postal MVP Evrolige … Šel je postopoma. Vsak bi imel takšnega talenta in bi ga takoj porinil naprej. To je proces in počasi jih je treba vključevati v ekipo. Letos bo Luka Ščuka ostal s člansko ekipo in načrtujemo, da dobi pravo minutažo. Za vse ostale smo naredili načrt, da pridejo postopoma in upam, da bomo v naslednjih letih v ekipi Cedevite Olimpije imeli štiri ali pet doma vzgojenih igralcev.

Jurica Golemac

Domače jedro je v ljubljanski zasedbi ostalo isto, odšli pa so vsi štirje Američani. Vse tuje okrepitve – Pullen, Melvin Ejim, Jackie Carmichael in Marko Radovianović – z izjemo organizatorja igre Marcusa Keena, ki je prišel iz Estonije, so poiskali pri jadranskih konkurentih: "Ni veliko dela z navajanjem na ligo. Oni vedo, kaj pomeni Čačak, Split, Zadar … S tega vidika ne bo težav." Golemac pričakuje, da bo igra Olimpije podobna lanski, ko se je vse vrtelo okoli branilske naveze Kendrick Perry – Blažič. Namesto Američana, ki je odšel v Panathinaikos, bo organizacijo igre prevzel Keene, ki se je izkazal kot prvi strelec močne lige VTB, poleg njega pa je prišel še en preverjeni odlični strelec, izkušeni Pullen.

"Iskali smo igralca, ki bi bil klasičen organizator igre, a veste, da jih je v Evropi vse manj, iz ZDA pa nikoli niso prihajali v velikem številu. Iskali smo višjega "playmakerja", a ga nismo mogli dobiti. K tistim, ki bi ustrezali temu, pa cenovno nismo mogli priti poleg. Marcus se je pojavil kot možnost. Po pogovoru z njim sva s Sanijem Bečirovićem ugotovila, da je zelo ambiciozen, kar je na njegovem položaju zelo pomembno. Šli smo v drugo smer, tako da bo igra podobna kot lani, ko smo imeli izrazite strelce na zunanjih položajih. Naredili bomo vse, da se čim bolj vključi tudi druge. Prepričan sem, da imamo dovolj kakovosti, da si bomo čim več podajali, kar si želi vsak trener," je dejal Golemac in dodal: "Vedno ti cenovni razred določa, kaj lahko dobiš. Tudi mi bi radi imeli proračun Partizana, saj je veliko lažje izbirati in tudi dobiti. Po drugi strani pa smo znotraj proračuna, ki ga imamo na voljo, dobili več ali manj tiste igralce, ki so bili naša prva izbira."

Bečirović: Veliko ponudb za Blažiča, ki pa ostaja obraz Olimpije
Sorodna novica Menjava za nesrečnega Mathianga že blizu zmajevega gnezda

Olimpija bo znova edini slovenski predstavnik v evropskih tekmovanjih. Letos bo Eurocup še zanimivejši, saj skupinski del prinaša kar 18 tekem, konkurenca pa je še ostrejša, saj sodeluje le 20 moštev. Zelo močna bo tudi Liga ABA, oba beograjska velikana Crvena zvezda in predvsem Partizan sta sestavila izvrstni zasedbi: "Sestave ekip še niso končane, a že zdaj vidimo, da bo zelo težko. V Evropskem pokalu je zahtevna skupina. Z večino ekip smo igrali že lani, vsi pa so dvignili proračune in sestavili boljša moštva. Tudi v ABA ligi ne bo lahke tekme, saj ni slabega nasprotnika. Na papirju slabši so proti boljšim vedno zelo motivirani. Vzpostaviti moramo pravo kemijo. Kakovost imamo, naloga mene in štaba pa je, da čim prej razdelimo vloge, dopovemo, kaj pomeni Cedevita Olimpija in da osebna statistika ne šteje, ampak je pomemben le rezultat. Kot trener težko govorim o ciljih. Rad bi, da zmagamo na vsaki tekmi. Tako kot lani ti lahko ena žoga ali pa ena sodniška napaka odloči sezono. Imamo kakovost, da gremo stopničko višje, torej med štiri v Ligi ABA in med osem v Evropskem pokalu. Osebno sem ambiciozen in mislim, da gremo lahko tudi do konca."