Na treh pripravljalnih tekmah sta pri Olimpiji največ pokazala Jaka Blažič in Kendrick Perry. Foto: www.alesfevzer.com
Na treh pripravljalnih tekmah sta pri Olimpiji največ pokazala Jaka Blažič in Kendrick Perry. Foto: www.alesfevzer.com

Prvi oktobrski konec tedna naj bi se začela Liga ABA. Zaradi epidemiološke slike v državah regije so začetek že prestavili, v desetih dneh oziroma dveh tednih pa naj bi bilo dokončno jasno, po kakšnem sistemu se bo začelo jadransko tekmovanje. Govorilo se je o t. i. mehurčkih oziroma turnirjih po vzorih nogometne Lige prvakov in Lige NBA, kjer bi se naenkrat odigralo več krogov, še vedno pa ostaja prva ideja, da se odigra po normalnem urniku in ustaljenem sistemu. Podobno kot se je med pandemijo čakala odločitev glede nadaljevanja Evrolige in Evropskega pokala, se bo tudi tu Liga ABA ravnala po smernicah evropskih tekmovanj.

Zadnji Krkini okrepitvi srbska centra

ABA-ligaši so že začeli pripravljalne tekme. Cedevita Olimpija je v Nemčiji premagala Bayern, ki prihodnji teden prihaja v Ljubljano, in klonila pred Ulmom, v sredo pa je v Stožicah premagala Nymburk. Češki prvaki, za katere igrata tudi reprezentančni organizator igre Luka Rupnik in pomočnik Aleksander Sekulić, so na desetdnevnih pripravah v Zrečah, v soboto pa se bodo pomerili tudi s Krko. Novomeščani so do zdaj odigrali dva obračuna in oba zanesljivo dobili. Z visoko razliko so ugnali Zlatorog in Triglav. "Čestitke fantom, trud je prisoten in opazen. Veliko moramo še delati. Zadovoljen sem, kako smo odirali to tekmo. Minutažo smo matematično razporedili. Upam, da nadaljujemo v tem ritmu,“ je po zmagi nad Kranjčani dejal Vladimir Anzulović.

Krka je na začetku tedna dopolnila ekipo. Predtem je bila vrzel le pod obročem, ki pa sta jo zdaj zapolnila srbska centra Vasilije Vučetić in Milan Milovanović. V Novem mestu so povsem spremenili ekipo. Od tistih, ki so lani imeli konkretno minutažo, sta ostala le Luka Lapornik, ki je prevzel kapetanski trak, in Miha Škedelj. Anzulović ima na voljo nekaj nadarjenih slovenskih košarkarjev, izkušnje pa ob Laproniku prinašajo tuje okrepitve na čelu z Rokom Stipčevićem. Novomeška zasedba ima širino, dobro je pokrita na vseh položajih in dovolj kakovosti, da se v Ligi ABA pomakne mesta višje in se ne bori več za obstanek kot zadnja leta oziroma, kot je dejal novi direktor kluba Jure Balažić, si obstoj med jadransko elito zagotovi že dovolj zgodaj.

Nejc Barič in Jan Kosi sta poleti iz Kopra Primorske prišla h Krki. Foto: Krka/Drago Perko
Nejc Barič in Jan Kosi sta poleti iz Kopra Primorske prišla h Krki. Foto: Krka/Drago Perko

Mathiang in Brown sta se pridružila pozneje

V Ljubljani so iz ekipe, ki je začela lansko sezono, ostali trije – Jaka Blažič, Edo Murić in Mikael Hopkins. Zdaj so zmaji že kompletni. Nekoliko pozneje sta se moštvu pridružila Rion Brown in Mangok Mathiang, ki je bil zaradi birokracije ob prihodu iz Avstralije nekaj časa v Zagrebu in je izpustil miniturnejo po Nemčiji. Obema se še pozna neuigranost z moštvom, sta pa to igralca, ki bosta med glavnimi nosilci. Nekateri novinci so medtem v moštvu že dokazali svojo vrednost, tudi sicer pa ima že na prvi pogleda ekipa oziroma ljubljanska igra koncept, ki bi moral prinesti uspeh.

"Dosegli smo zmago nad odlično ekipo Nymburka, ki je letos odigrala že kar nekaj pripravljalnih tekem. Občasno smo bili zelo dobri, na trenutke slabši, kar je normalno za pripravljalno obdobje. Mathiang se nam je komaj priključil in ni še pripravljen za igro, Brown pa je zunaj forme. Treba ju bo pripeljati do tega, da se uigrata in nam dvigneta kakovost igre. Videli smo dobre in slabe stvari, a gremo dalje in to skušamo dvigovati iz dneva v dan," je po dvoboju z Nymburkom razmišljal Jurica Golemac.

Kaj bo s Primorsko?

Sorodna novica "Če ne bi bilo interesa vlagateljev, bi se verjetno zgodba že januarja končala"

Njegovi varovanci bi se morali čez slaba dva tedna v superpokalu v Kranju pomeriti s Koprom Primorsko. Medtem ko sta bili Olimpija in Krka poleti zelo aktivni, so se na Obali zavili v molk. Državni prvaki so se namreč znašli v velikih finančnih težavah, zaradi katerih so sprva ostali brez domače licence. Ko so jo vendarle dobili, so začeli sestavljati ekipo, kar je konec julija v pogovoru za MMC povedal podpredsednik kluba Matjaž Hrabar.

Vendar pa se koprskemu klubu ni izšlo vse po načrtih. Z nekaterimi imeni, o katerih se je na glas govorilo v košarkarskih krogih, ni bilo dogovora oziroma sklenitve pogodb. Na obalno košarko so se znova zgrnili črni oblaki, peterica rešuje nezavidljiv položaj, v kratkem naj bi bilo jasno, kaj dejansko bo s klubom, ki je na parketu v zadnjih dveh letih žel velike uspehe, bistveno slabše pa je bilo poslovanje v ozadju. Pod velikim vprašajem je celo obstoj Primorske.