Simone Pianigiani ima za sabo bogato kariero. V Evropi je vodil Sieno, Milano, Fenerbahče in Hapoel, šest let pa je bil tudi selektor italijanske reprezentance. Foto: www.alesfevzer.com
Simone Pianigiani ima za sabo bogato kariero. V Evropi je vodil Sieno, Milano, Fenerbahče in Hapoel, šest let pa je bil tudi selektor italijanske reprezentance. Foto: www.alesfevzer.com

Zmaji začenjajo ligaška tekmovanja, potem ko so že odigrali nekaj uradnih tekem nove sezone. Osvojili so domači superpokal in razočarali tako z rezultati kot z igro na superpokalu Lige ABA, kjer so izgubili vse tri tekme. Zdaj začenjajo jadransko ligo proti Megi, ki jih je prejšnji teden ugnala v Podgorici. "Mega je ekipa, ki je trenutno v boljšem stanju kot mi. Priprave je začela že julija. Igra zelo dobro in ekipa ima svojo identiteto. V tej sezoni imajo nekaj zares izvrstnih igralcev. Recimo Topić je odličen in bo po mojem mnenju kmalu velika zvezda. Ima igralce, ki so zelo kakovostni. Zatem pa nas v Ligi ABA čaka že Zvezda," je dejal prvi trener ljubljanskega kluba, ki ne prihaja z območja nekdanje skupne države.

Sorodna novica Blažič: Dragić bi nam zagotovo pomagal, toda taka je politika kluba

54-letni italijanski strokovnjak se je uveljavil pri Mens Sani, tedaj znani pod sponzorskim imenom Montepaschi. Klub iz rodne Siene je dvakrat vodil do tretjega mesta v Evroligi in do petih naslovov državnega prvaka. Italijansko prvenstvo je osvojil še z milansko Olimpio, državno krono pa je prinesel tudi v vitrini carigrajskega Fenerbahčeja in jeruzalemskega Hapoela. Nazadnje je deloval na Kitajskem pri Racah iz Pekinga, zdaj pa se je vrnil v Evropo in prvič sedel na klop ABA-ligaša: "Raven košarke v regiji me ne preseneča, saj zelo dobro poznam razmere. Zadnjih 30 let sem se ves čas srečeval z ekipami s tega območja. Tudi z reprezentanco sem igral proti Hrvaški, Sloveniji, Srbiji, Bosni in Hercegovini, Črni gori … Poznam trenerje, vem, kako dobri so in kako kakovostni igralci prihajajo iz te regije. Vesel sem, da sem tu, saj je konkurenca velika in ekipe igrajo zares dobro košarko. Zelo zanimiv izziv."

V soboto bodo torej slovenski prvaki odigrali prvo srečanje na Jadranu, že v torek pa se z gostovanjem v Tel Avivu začne Evropski pokal: "Iskren bom. Popolnoma odkrito lahko povem, da trenutno še nismo pripravljeni za raven, kakršno igramo. Razlogov je veliko in jih poznate. Poškodbe, imamo veliko novih igralcev, en igralec se nam je pridružil šele pred dnevi, na enega smo računali, da bo nosilec, pa je šel v drugo ekipo … To se nam je zgodilo na položaju organizatorja igre. Radičević, ki je prišel kot menjava, ima težave. Igralci igrajo na položajih, ki jih niso povsem vajeni. Tako v Ligi ABA kot v Evropskem pokalu bo težko, saj je urnik zelo zahteven. V Evropskem pokalu igramo prve tri tekme proti ekipam, ki merijo na vrh skupine oziroma kar tekmovanja. Le šest jih gre letos naprej in Hapoel, Joventut in Bešiktaš bodo skupaj z Venezio skoraj zagotovo med temi. Za preostali dve mesti pa nas čaka trd boj."

Rok Radović mora zaradi vnetega ušesa mirovati teden dni. Foto: www.alesfevzer.com
Rok Radović mora zaradi vnetega ušesa mirovati teden dni. Foto: www.alesfevzer.com
Pianigiani prepričan, da bo Olimpija tudi brez Eda Murića prava v treh mesecih

"Dali bomo vse od sebe. Pričakujem, da bodo mladi igralci napredovali. Mladi Slovenci in na primer Matković morajo narediti korak naprej ... delajo jih, kar me veseli. Sow ima na primer za sabo le eno sezono v Franciji in mora tudi narediti korak naprej. Stewart bo igral prvo leto v Evropi. Vsi so zelo motivirani in želijo napredovati. Razumejo, kaj pomenita Liga ABA in Evropski pokal. Vzdušje v ekipi je zelo pozitivno, vsi trdo delajo in smo lahko vse boljši. Če nam uspe dobiti nekaj tekem zdaj na začetku, lahko hitro postavimo svojo identiteto. Zanima me, kako se bodo nekateri igralci razvili," je povedal Pianigiani, lahko rečemo kar trener z največjim ugledom do zdaj, ki je prevzel vodenje zmajev.

Liga ABA, 1. krog

Petek ob 18.00:
SPLIT - DERBY

Sobota ob 18.00:
CEDEVITA OLIMPIJA - MEGA

Ob 18.30:
BUDUĆNOST - ZADAR

Ob 20.00:
IGOKEA - CRVENA ZVEZDA

Nedelja ob 18.00:
BORAC - CIBONA

Ponedeljek ob 17.00:
FMP - KRKA

Ob 19.00:
PARTIZAN - MORNAR

Vodstvo Cedevite Olimpije je ob predstavitvi italijanskega trenerja naznanilo tudi prvo okrepitev. Justus Hollatz je podpisal pogodbo s slovenskim prvakom in naj bi bil v Stožicah prvi organizator igre, toda ljubljanski klub je bil brez moči, ko se je pojavil interes Anadolu Efesa, kamor je, sicer kot posojen igralec, odšel nemški reprezentant. V zmajevem gnezdu so dolgo iskali menjavo zanj, zato se je pred dnevi moštvu tudi pridružil D. J. Stewart: "Hollatz bi bil naš organizator igre, s svojo višino in fizično močjo pa ga težko primerjamo z drugimi na tem položaju. Še posebej v obrambi lahko pokrije položaje od ena do tri. Težko je nadomestiti takega igralca, ki kreira, ima žogo v svojih rokah in je tako uporaben. Nekateri drugi so prevzeli njegovo vlogo. Spremljali smo trg, od junija dalje tudi Stewarta. Potem je bil na Kitajskem in tako naprej. Videli ste, da smo poskušali z Armandom na položaju ena, kar ni zanj, ampak smo poskusili. Rad imam igralce, ki delajo vse, kar ekipa potrebuje. V takšni situaciji je moral vskočiti. Stewart lahko v obrambi pokrije vse tri zunanje položaje, ima dolge roke in lahko pokriva višje igralce in tudi organizatorje igre. Lahko tudi kreira in nam bo v veliko pomoč."

Čeprav so v klubu večkrat poudarili zavezo, da pripeljejo čim več slovenskih igralcev, pa imajo zdaj v postavi kar osem tujcev in le pet domačih košarkarjev. V ekipi sta še Edo Murić, ki ga čaka dolgotrajno okrevanje po poškodbi, in Zoran Dragić, na katerega pa ne računajo. Večkrat je bil izpostavljen nižji proračun, ki pa je, kot kaže, še vedno dovolj visok, da izkušeni slovenski košarkar ostaja na plačilni listi, igra pa ne. V pripravljalnem obdobju se je v igri največ težav razkrilo pod obročema, kjer je rotacija zelo omejena. Klasičen center je le Karlo Matković, ki je imel lani veliko zdravstvenih težav, potem ko je klub tako kot Dragića v svojih načrtih prečrtal še enega košarkarja s slovenskim potnim listom, Alena Omića.

Pomočniki Pianigianija so letos njegov rojak Andrea Turchetto ter Grega Nachbar in Bine Komac. Foto: www.alesfevzer.com
Pomočniki Pianigianija so letos njegov rojak Andrea Turchetto ter Grega Nachbar in Bine Komac. Foto: www.alesfevzer.com

Z Jakom je lahko imeti dober odnos. Je fant, ki vsak dan daje zgled. Ko sem gledal tekmo z Gruzijo in videl, kaj se je zgodilo, sem bil šokiran. Mislil sem, da bo potreboval dalj časa, ampak takoj po prihodu s prvenstva sta se nam skupaj z Glasom pridružila v Kranjski Gori. Od prvega treninga daje vse od sebe. Ves čas trdo dela in je pravi kapetan. Zgled za vse v ekipi. Rad delam z mladimi igralci, lepo pa je imeti v ekipi tudi takšnega, s katerim se lahko pogovoriš, kako je bilo v Španiji in Turčiji … Ko si delimo podobne izkušnje.

Simone Pianigiani o Jaki Blažiču

"Zoran je seveda zelo dober igralec. Vsi to vedo in o tem govori njegova kariera. Lahko bi nam pomagal, ampak ideja kluba je usmerjena v prihodnja tri leta. Mogoče bi bil Zoran zdaj učinkovitejši kot kdo od mladih, ampak moramo na teh položajih narediti prostor za Ščuko, Glasa in Radovića. Ti Slovenci morajo dobiti priložnost. Američani oziroma tujci niso tu, da bi bili zvezde, ampak dopolnjujejo te mlade igralce. Stewart je tu za pomoč, Jones enako … Cobbs je edini, ki je imel status že predtem, in upam, da nam bo v veliko pomoč, saj pozna Ligo ABA in raven Evropskega pokala. Je organizator igre in bo veliko odvisno od njega, saj druge rešitve tako rekoč ni. Na drugih položajih imamo domače fante, ki morajo dobiti priložnost. To je razlog. Nedvomno so Dragić, Omić in Murić zelo dobri igralci, ampak začeli smo nov triletni projekt in takšna je naša vizija," je dodal Pianigiani.

Evropski pokal, skupina A, 1. krog

Torek ob 19.00:
HAPOEL TEL AVIV - CEDEVITA OLIMPIJA

Ob 20.30:
PARIS - WOLVES VILNIUS

Sreda ob 18.00:
PROMETEJ - TOWERS HAMBURG

Ob 20.15:
JOVENTUT - BEŠIKTAŠ

Ob 20.30:
LONDON LIONS - REYER VENEZIA

Na pripravljalnih tekmah in superpokalnih obračunih so Luka Ščuka, Rok Radović in Gregor Glas kot najmlajši v ekipi dobili veliko priložnosti, kar je za slovensko košarko zelo pozitivno. Sicer se napovedano pomlajevanje ekipe v Ljubljani ni izšlo po načrtih, saj imajo v kadru šest igralcev starejših od 30 let. Z izjemo Murića so vse pripeljali letos, tudi povprečna starost ekipe pa je le malenkost nižja od lanske. Tudi na začetku pretekle sezone so zmaji tako kot letos v povprečju šteli dobrih 27 let. "Nimamo širokega izbora akcij in nismo še pripravljali posebnih situacij. Fantje so počasi prihajali. Tako rekoč vsak dan že na treningih spreminjamo postave. Ekipa, ki je igrala s Panathinaikosom, ni bila ista kot tista na superpokalu Lige ABA. Od obeh je bila drugačna na slovenskem superpokalu. Tudi na treningih se ves čas spreminja. Tedni tečejo, sezona pa je pred vrati in treba je najti identiteto. Nekatere ekipe imajo istega trenerja in skoraj iste postave že dalj časa, zato je zanje lažje. Vedo, kako se odzvati v kritičnih trenutkih in na katere igralce se zanesejo, da bodo našli najboljšo rešitev. Za nas je vse novo. Imamo dobre trenutke in neke mentalne kolapse. Za mlado in novo ekipo je to normalno. Moramo pa limitirati te padce, ker sezona je tu," je dodal prvi mož ljubljanske stroke.

Glede omenjene trojice mladih slovenskih košarkarjev pa je še dodal: "Iskreno lahko rečem, da sem zadovoljen z njihovim pristopom. Vsak je v drugačnem položaju. Luka že od začetka priprav dela zelo dobro, vedno je pozitiven. Od njega zahtevam različne stvari. Zdaj ko manjka Radović, je na treningih igral kot štirica. Lahko menja položaje in se zna odzvati na različne zadolžitve. Gregorjev trud je izjemen, odkar se nam je pridružil. Po svetovnem prvenstvu njegova telesna priprava ni bila optimalna, kar je razumljivo. Reprezentančni turnirji so specifični. V tistem mesecu ni veliko časa za treninge in se bolj posveča taktični pripravi. Drugačen je način dela. Toda je zelo odločen, trdo dela in nikoli ne popušča. Kot pravim, zelo pozitivno in nimam se nad čim pritoževati. Trdo delamo, kar mi je res všeč. To je tudi edina pot."