Po vrnitvi v Ljubljano je Jaka Blažič že dvignil prvo lovoriko, saj je v ponedeljek Cedevita Olimpija slavila v superpokalu. Foto: www.alesfevzer.com
Po vrnitvi v Ljubljano je Jaka Blažič že dvignil prvo lovoriko, saj je v ponedeljek Cedevita Olimpija slavila v superpokalu. Foto: www.alesfevzer.com

Ljubljančani so znova edini slovenski predstavnik v evropskih tekmovanjih, v regionalni ligi pa so dobili letos družbo v Krki. Vodstvo kluba je že takoj po koncu pretekle sezone dejalo, da vstopajo v nov cikel. Tako je ekipa popolnoma prenovljena, nov je trenerski štab, po letu odsotnosti pa se je v zmajevo gnezdo vrnil Blažič in znova prevzel vlogo kapetana. Ta je lani pripadla Edu Muriću, ki je v Stožicah od združitve ljubljanskega in zagrebškega kluba, toda izkušeni krilni center trenutno okreva hudi poškodbi kolena. Pred dvema mesecema je že opravil operacijo.

V soboto ob 18.00 bo Cedevita Olimpija v prvem krogu Lige ABA gostila Mego, v torek pa jo čaka prva tekma Evropskega pokala, ko bo gostovala v Tel Avivu pri Hapoelu. Foto: www.alesfevzer.com
V soboto ob 18.00 bo Cedevita Olimpija v prvem krogu Lige ABA gostila Mego, v torek pa jo čaka prva tekma Evropskega pokala, ko bo gostovala v Tel Avivu pri Hapoelu. Foto: www.alesfevzer.com

"Dobra dva tedna sem z ekipo. Lahko rečem, da so fantje zagnani. Zagotovo še ni take igre, kot bi si jo želeli, ne na treningih, ne na tekmah, kot smo videli v superpokalu in na pripravljalnih srečanjih. Ampak počasi napredujemo. Iz dneva v dan vsak bolje sprejema svojo vlogo. Mislim, da smo na pravi poti. V soboto nas čaka zelo pomembna tekma z Mego. Moramo zmagati, saj imamo potem res težak razpored," je povedal 33-letni Blejec, ki je preteklo sezono preživel v Turčiji pri Bahčešehirju. Carigrajski klub mu je lani ponudil izjemno donosno ponudbo, toda potem se turška epizoda ni izšla po željah. Načrte so prekrižale težave s hrbtom, zaradi česar je moral na operacijo in potreboval je kar nekaj časa, da je ujel tekmovalni ritem.

Poškodba hrbta uspešno pozdravljena

Veliko smolo je imel s hrbtom tudi na svetovnem prvenstvu, kjer je nanj padel nekdanji soigralec pri Baskonii Toko Šengelia. V bistvu je imel tudi srečo, saj je bil padec gruzijskega kapetana videti strahovit, Jaka pa je na srečo dobro odnesel in je počival le kratek čas: "Zdaj je to sanirano. Poškodovan je bil drugi del hrbta kot med sezono. Na srečo ne spodnji, ampak tokrat zgornji. Zdaj je vse v redu. Ko sem se vrnil po prvenstvu, sem imel nekaj treningov prilagojenih. Takoj ko sem bil brez bolečin, sem začel normalno trenirati in igrati. Zdaj ni nobenih težav, sem se pa takrat kar ustrašil, saj je zelo zabolelo in nekaj tudi popokalo v hrbtu. Strah me je bilo predvsem zaradi tiste lanske operacije. Na srečo je pregled pokazal, da so bile le malce nategnjene mišice in nekaj oteklin."

Za zdaj težko karkoli pričakujem. Pomembno je, da v soboto zmagamo. Sicer je zagotovo v Ligi ABA primarni cilj, da pridemo med štiri, kar se vsako leto pričakuje od Cedevite Olimpije. V Evropskem pokalu pa upam, da bomo med šestimi, ki bodo napredovali iz skupine. Tega si, poleg seveda vseh domačih lovorik, želimo vsi.

Jaka Blažič

Ko je nase opozoril pri Slovanu, je nato z 21 leti prišel k Unionu Olimpiji. Tedaj je v Stožicah ostal dve leti, ob nastanku Cedevite Olimpije pa se je vrnil v zmajevo mesto in v triletnem obdobju igral zares izvrstno. Vedno je bil dober obrambni košarkar, potem pa je bil tudi gonilna sila najuspešnejšega slovenskega kluba v napadu. Dvakrat je bil izbran v prvo peterko Lige ABA, dvakrat v drugo Evropskega pokala, v sezoni 2020/21 pa je bil celo prvi strelec drugega najmočnejšega tekmovanja na stari celini. V njegovi zadnji sezoni so državni prvaki igrali najboljšo košarko in z dobrimi predstavami ter rezultati poskrbeli za pravo evforijo v prestolnici in dvakrat napolnili Stožice.

Težko gleda, kaj se dogaja z Dragićem

Le Murić je ostal od igralcev, ki so imeli v tisti ekipi pomembno vlogo. Pogodbo ima s Cedevito Olimpijo sicer sklenjeno tudi še Zoran Dragić, vendar klub na slovenskega reprezentanta ne računa več. Še vedno je torej na plačilni listi, a Ljubljančan trenira individualno. Z Blažičem sta bila nekoč soigralca pri Slovanu, vrsto let si delita garderobo v izbrani vrsti, v omenjeni uspešni sezoni pa sta se imenitno ujela in s hitrimi prehodom v napad predstavljala največjo nevarnost za tekmeca, kar so nasprotniki tudi vedno znova poudarjali: "Ne vem, kaj se dogaja z Zokijem. Kot vem, ga trener ne vidi v svoji ekipi. To so zadnje informacije. Težko je to gledati, saj je Zoran moj prijatelj in vem, da bi nam zagotovo pomagal. Toda, tak je nekako posel in politika kluba. Enostavno moraš to sprejeti."

"Veliko je mladih fantov. Nekaj Slovencev, ki mislim, da bodo letos res dobili priložnost. Potem je nekaj tujcev, ki podobno kot jaz niso imeli najboljše lanske sezone. So lačni košarke in dokazovanja, kar je dobro. Zdaj je treba vse skupaj povezati, da bomo videti kot prava ekipa. Na teh pripravljalnih temah je bilo veliko oscilacij. Ogromno nekih vzponov in padcev. Moramo držati konstanto skozi celo tekmo. Sem zadovoljen z napredkom, a nas čaka še veliko dela, da bomo v pravi formi," je o ekipi spregovoril Blažič, ki ima ob sebi tri mlade slovenske košarkarje. Z Luko Ščuko in Rokom Radovićem je že igral v Ljubljani, z Gregorjem Glasom pa v reprezentanci: "Vesel sem, da dobivajo priložnost in klub računa nanje. Vsak ima svojo kakovost. Verjamem, da, če bodo dobro trenirali in bodo posvečeni košarki, bodo to priložnost tudi izkoristili. Vsi verjamemo vanje. Brez kakršnih koli pripomb, saj dajejo na treningih maksimalno vse od sebe, kar je zame najbolj pomembno."

Desna roka Pianigianija

Sorodna novica Naziv MVP dodatna samozavest po uspešni rehabilitaciji hude poškodbe

Poleg teh ima Cedevita Olimpija letos kar osem tujcev. Ker so po pravilih na tekmah pod okriljem KZS-ja v kadru lahko le štirje, je ekipo za superpokal dopolnila z Vitom Vračkom iz mlajših selekcij in Tevžem Ružičem, ki sicer letos opravlja delo vodje ekipe. Ko je v ekipi veliko Američanov, letos so štirje, pa je ključen njihov značaj. Po besedah Blažiča so se z moštvom zelo dobro ujeli: "Vsi so v redu. Zelo prijazni in radi komunicirajo z nami. Eden je tudi povabil soigralce na večerjo. Gremo k njemu, da se malce podružimo in spoznamo tudi izven terena. Glede na značaj so pravi, je pa tako, ko se sezona začne. Treba je zmagovati in če ti to uspe, je vse lažje. Ko pa izgubljaš, pa je drugačna slika."

Tako ali tako je vez met trenerjem in kapetanom zelo pomembna, sploh pa v ekipi, ki je sestavljena na novo. Simone Pianigiani je preverjeno trenersko ime, s konkretnim življenjepisom in tudi že številnimi uspehi. "Je zelo čustven trener. Predan košarki, stalno aktiven in tudi izven terena te poskuša nekako spoznati. Na terenu je zelo aktiven. Za sabo ima uspešno trenersko kariero. Vodil je velike klube, osvojil veliko lovorik v Italiji in Izraelu, bil tudi nekaj časa selektor italijanske reprezentance … Zagotovo trener z velikim ugledom in verjamem, da nam lahko pomaga. Takoj prvi dan je pristopil do mene in sva imela krajši pogovor. Vsak dan izmenjava nekaj besed. Daje mi kakšna navodila, kako pristopiti do katerega igralca. Kaj povedati ekipi, česar on ne more. Poskušam mu pomagati kot neka njegova desna roka," je še dodal dolgoletni slovenski reprezentant.

Pianigiani prepričan, da bo Olimpija tudi brez Eda Murića prava v treh mesecih