Jacob Pullen je bil z indeksom 25 najboljši posameznik tekme. Foto: KK Cedevita Olimpija
Jacob Pullen je bil z indeksom 25 najboljši posameznik tekme. Foto: KK Cedevita Olimpija

"Čestital bi fantom, ki so pokazali pravi značaj. Na tekmo smo prišli po dveh težkih porazih, ko smo slabo odigrali v zadnjih četrtinah. Proti Gran Canarii smo na zahtevnem gostovanju pokazali zares dobro obrambo. Še posebej v drugem polčasu, ko smo dobili le 29 točk. Igralci so garali in zasluženo prišli do zmage. Tako kot po porazih gremo tudi zdaj naprej. Analiziramo in se pripravljamo na naslednjo tekmo," je po dobrem startu evropske sezone povedal ljubljanski trener Jurica Golemac.

Liga ABA na TV SLO 2 in MMC-ju!

V 5. krogu Lige ABA bo Cedevita Olimpija v nedeljo ob 19.00 gostila Budućnost. Tekmo si boste lahko v neposrednem prenosu ogledali na TV SLO 2 in MMC-ju.

Prejšnji teden so si zmaji v Ligi ABA privoščili velik spodrsljaj, ko so proti FMP-ju na domačem parketu zapravili dvomestno prednost in popolnoma popustili v zaključku obračuna. Po zaušnici beograjskih panterjev jih je čakal prvi favorit jadranskega tekmovanja – evroligaška Crvena zvezda. Četudi so že v prvem delu vodili za 16, pa so na odmor Ljubljančani v Pionirju odšli v zaostanku. Tudi aktualni prvaki regionalne lige so kaznovali nihanja in padce v Olimpijini igri in na koncu celo visoko slavili.

Sorodna novica Olimpija po velikem zaostanku do sladke zmage

Če je proti FMP-ju v oči bodlo število podaj, ko so jih zbrali v 45 minutah – igral se je podaljšek – le devet, je bila proti Zvezdi glavna težava skok. Tudi proti srbskemu velikanu ofenzivno igra ni stekla, saj ni bilo prave povezanosti. Na koncu so imeli 14 podaj, od tega so jih že v prvi četrtini vpisali sedem, a največjo težavo je povzročal napadalni skok Beograjčanov. Čeprav v Zvezdinem taboru pogrešajo dva centra, so skok gostitelji dobili s 45:33. Kar 20 odbitih žog so domači košarkarji ujeli v napadu.

Popotnica pred začetkom Eurocupa torej ni bila dobra, srečanje v Las Palmasu, kjer so zmaji lani klonili pred poznejšim polfinalistom drugega najmočnejšega tekmovanja stare celine, pa se je začelo po scenariju zaključka nedeljskega obračuna v sloviti beograjski dvorani, ki nosi zdaj ime legendarnega Aleksandra Nikolića. 16 točk zaostanka so si varovanci Golemca nabrali že v prvi četrtini, kar pa so omilili z dvema trojkama tik ob koncu desete minute.

Jaka Blažič je 18 točkam dodal še osem skokov, izsilil pa je šest osebnih napak. Foto: KK Cedevita Olimpija
Jaka Blažič je 18 točkam dodal še osem skokov, izsilil pa je šest osebnih napak. Foto: KK Cedevita Olimpija

Proti Zvezdi so izgubili 21 žog, osem več od nasprotnika, na Kanarskih otokih pa že v prvi četrtini deset. Ob tem so Granci dopustili štiri napadalne skoke, medtem ko so jih sami imeli prav toliko v obrambi. Toda v nadaljevanju so strnili vrste. Konkurenčnejši so bili v skoku, precej čvrstejši v obrambi, v napadu racionalnejši z žogo, predvsem pa sta se razigrala Jacob Pullen in Jaka Blažič, ki sta bila najzaslužnejša za dober strelski večer Olimpije (12/24 za tri). Kapetan zmajev je vpisal 18 točk (3/5), še bolj razigran pa je bil izkušeni Američan, ki je pokazal, zakaj velja za enega najboljših strelcev v jadranski ligi in za veliko stožensko okrepitev.

Če je bil proti FMP-ju in Zvezdi precej neopazen in nerazpoložen, je tokrat hitro ujel strelski ritem in srečanje končal pri 27 točkah. Trojke je metal 6/9, ključno je zadel 42 sekund pred koncem, ko je izenačil na 77, Melvin Ejim pa je s prostima metoma prinesel zmago. "Dobro smo se borili. Proti Zvezdi cele tekme nismo igrali tako, kar nas je drago stalo. Tokrat nismo popuščali. Ne glede na napake in slabe stvari v igri smo ostali skupaj kot ekipa in se borili naprej, zato smo tudi prišli do priložnosti za zmago. Kljub vzponom in padcem smo vztrajali in na koncu je moštvo dobilo tekmo," je bil zadovoljen Pullen

Olimpija je izgubila kar 23 žog, bila s 44:41 slabša v skoku, ko so gostitelji tri od 21 odbitih žog v napadu ujeli tudi v končnici obračuna, kar bi zmaje lahko drago stalo, a jim je bila sreča tokrat naklonjena. Toda v odličnih trenutkih so napake nadomestili s čvrsto in agresivno obrambo, ko Granca v zadnjih dveh minutah in 20 sekundah – predtem je imela napad za +7 – ni več dosegla koša. Ko je bilo treba, pa je torej Pullen pokazal svojo kakovost. V drugem polčasu je večino časa preživel na mestu organizatorja igre. Z njim na položaju ena je Olimpija precej bolje funkcionirala in je igra lepše tekla, kot je z Marcusom Keenom, ki je od tujcev največji dolžnik.

S prvo tekmo v Evropskem pokalu Cedevita Olimpija začenja ritem dveh tekem na teden. Zdaj jo čakata dva domača obračuna. Foto: KK Cedevita Olimpija
S prvo tekmo v Evropskem pokalu Cedevita Olimpija začenja ritem dveh tekem na teden. Zdaj jo čakata dva domača obračuna. Foto: KK Cedevita Olimpija

Tokrat je bil Američan, ki je bil v Ljubljano pripeljan kot nosilec na položaju organizatorja igre in zamenjava za lani odličnega Kendricka Perryja, ekspresno obremenjen z osebnimi napakami, v šestih minutah pa je zgrešil obe trojki in izgubil tri žoge. Tudi proti Zvezdi je bil njegov učinek skromen, ko sta si z Luko Rupnikom v vlogi organizatorja igre praktično razpolovila razpoložljive minute. Zvezda je bila, ko je bil v igri Keene, boljša za 25 točk, s slovenskim reprezentantom pa je bila razlika +10 v korist Olimpije. Če imajo Olimpijini centri v napadu še veliko rezerv, ko razlog tudi tiči v pomanjkanju igre po globini, predvsem pa morajo dvigniti raven agresivnosti v skoku in seveda pri zapiranju, pa je največ prostora za napredek prav pri organizaciji igre in v Keenu, ki je dokazan odličen strelec, a se za zdaj v vlogi motorja in kreatorja igre ni izkazal.

Golemac: Fantje so pokazali karakter

"Po teh dveh težkih porazih smo potrebovali takšno igro in tudi na zmago na zahtevnem gostovanju v Španiji. To je res lepa popotnica za naprej. Zdaj nas čaka domača tekma z Budućnostjo in upam, da pride čim več navijačev, da tudi v Ligi ABA ujamemo ritem ter zmagovito nadaljujemo naslednji teden, ko igramo Evropski pokal na domačem terenu," je dejal Blažič. Zdaj je torej popotnica pred naslednjim zahtevnim preizkusom popolnoma drugačna, kot je bila pred gostovanjem na Kanarskih otokih. V nedeljo v sklopu Lige ABA v Stožice prihaja Budučnost, ki je tako kot lani tekmec Olimpije tako v Evropi kot na Jadranu, Evropski pokal pa se čez teden dni nadaljuje s prihodom Bourga v Ljubljano.