Stephen Curry je prejel 1.198 glasov v glasovanju za MVP-ja rednega dela, James Harden na drugem mestu je dobil 936 glasov. V naslednjih dveh tednih bosta zagrizena tekmeca na parketu. Foto: EPA
Stephen Curry je prejel 1.198 glasov v glasovanju za MVP-ja rednega dela, James Harden na drugem mestu je dobil 936 glasov. V naslednjih dveh tednih bosta zagrizena tekmeca na parketu. Foto: EPA
Marreese Speights in Dwight Howard
Dwight Howard je v finalu igral le leta 2009, ko je z Orlandom izgubil proti LA Lakersom z 1:4 v zmagah. Foto: EPA
Harrison Barnes
Harrison Barnes v končnici dosega 11,1 točke na tekmo. Foto: EPA
LeBron James in J. R. Smith
LeBron James je na dobri poti, da se petič zapored uvrsti v finale Lige NBA. Foto: EPA
Jeff Teague in DeMarre Carroll
Jeff Teague in DeMarre Carroll se veselita zmage nad Washingtonom v polfinalu Vzhoda. Proti Clevelandu bosta morala prikazati še boljšo igro. Foto: EPA
Paul Millsap in Tristan Thompson
Tristan Thompson je proti Chicagu ujel številne žoge pod obročem v odločilnih trenutkih. Foto: EPA
Mike Budenholzer in Dennis Schröder
Trener leta v Ligi NBA Mike Budenholzer odlično sodeluje z nekdanjim trenerjem Krke Nevenom Spahijo. Kakšno taktiko bosta pripravila za Jamesa in soigralce? Foto: EPA

V zadnjih 16 letih je San Antonio osvojil pet naslovov, LA Lakersi pa prav tako pet, Miami je bil najboljši trikrat. Vsi klubi, ki so še v igri za letošnji naslov, v zadnjih dveh desetletjih niso bili v igri za naslov.

Cleveland je bil v finalu leta 2007, a so Spursi pometli z neizkušeno ekipo Cavaliersov. Naslova v Ohiu še nikoli niso osvojili in seveda se je LeBron James vrnil prav zaradi teh neuresničenih sanj. Atlanta je bila v konferenčnem finalu zadnjič leta 1970. Golden State je bil prvak leta 1975, ko je v finalu s 4:0 odpravil Washington. MVP finala je bil Rick Barry. Houston je dva naslova osvojil v letih 1994 in 1995, ko je bil neustavljiv Hakeem Olajuwon. Rocketsi so izkoristili (začasno) upokojitev zvezdnika Chicaga Michaela Jordana.

GOLDEN STATE (1) - HOUSTON (2), v rednem delu 4:0
Rocketsi so gladko izgubili vse štiri medsebojne tekme v rednem delu sezone, Warriorsi so bili boljši skupno kar za 61 točk. Zadnje srečanje je bilo na sporedu 21. januarja, od takrat pa se je veliko spremenilo. Houston je dobil silovit zalet v končnici, ko je po 1:3 v zmagah izločil LA Clipperse. Tretjo in četrto tekmo v Los Angelesu so dobili gladko gostitelji (124:99 in 128:95), tudi na šesti tekmi v Staples Centru so vodili z 89:70 ob koncu tretje četrtine, nato pa so rezervisti Houstona naredili velik preobrat, na sedmi tekmi (113:100) pa sta James Harden in Trevor Ariza dokončala velik preobrat.

Stephen Curry je v serijah proti New Orelansu (4:0) in Memphisu (4:2) dokazal, da ne blesti le v rednem delu. Tudi, če bi ocenjevali predstave v letošnji končnici, bi si do zdaj zaslužil naziv MVP-ja. V Oaklandu vlada prava evforija, štiri desetletja po edinem naslovu je vsaka tekma v Oracle Areni pravi spektakel. Celo številni pomembni gostje se popolnoma vživijo v tekme in navijajo za navezo "Splash Brothers". Klay Thompson še ni eksplodiral v končnici, morda pa najbolje pride na koncu. Veliki finale se začenja 4. junija ...

Harden je le skomignil z ramenom, ko so ga novinarji vprašali, če si Curry zasluži naziv MVP-ja rednega dela. V glasovanju je bradati zvezdnik končal na drugem mestu in motiva mu v tej seriji zagotovo ne bo manjkalo.

Težava Rocketsov je na prvih tekmah proti LA Clippersom je bila slaba obramba. Na zadnjih treh srečanjih so precej bolje ustavljali tekmece. Dwight Howard je imel pod obročem prave bitke z DeAndrejem Jordanom. "Tekmovala" sta tudi v tem, kdo bo zgrešil več prostih metov. Zdaj čaka Howarda boj z Andrewom Bogutom, kjer bi moral prevladovati, če želijo imeti Rocketsi realne možnosti za zmago.

Generalni menedžer Daryl Morey je sijajno zgradil ekipo v zadnjih letih. Harden ni bil zadovoljen v Oklahomi, Howard pa ni želel biti v senci Kobeja Bryanta pri Lakersih. Josh Smith, Corey Brewer in Jason Terry so v seriji proti Clippersom prevesili tehtnico na stran Raket. Odsotnost poškodovanega Patricka Beverleyja se ni preveč poznala.
Trener Warriorsov Steve Kerr je v rednem delu prejel največ tehničnih napak izmed vseh trenerjev, v končnici pa ni niti ene. Pomočnik Alvin Gentry mu je dal številne nasvete, zdaj pa se lahko zgodi, da bo Kerr ostal brez svoje desne roke. Gentry je glavni kandidat za trenerja New Orleansa, kjer so odpustili Montyja Williamsa.


ATLANTA (1) - CLEVELAND (2), v rednem delu 3:1
Hawksi, ki so prvič v zgodovini kluba dosegli 60 zmag, v končnici ne blestijo. Proti Brooklynu so se mučili in zmagali s 4:2, še bolj napeta je bila serija z Washingtonom. Wizardsi so vodili z 2:1 v zmagah in bili zelo blizu tudi na preostalih treh srečanjih. Paul Pierce je zadel trojko za podaljšek na šesti tekmi, a ga je prehitela sirena.

29. oktobra, ko se je začel redni del, so tekmo proti Torontu začeli Paul Millsap, DeMarre Carroll, Al Horford, Kyle Korver in Jeff Teague. Tudi na zadnji tekmi proti Washingtonu prejšnji petek je bila na parketu ista začetna peterka. To je lahko velika prednost, saj so se v Clevelandu zgodile številne spremembe. Prvo tekmo proti New Yorku v Quicken Loans Areni, ki je 30. oktobra norela ob vrnitvi izgubljenega sina Jamesa, so začeli še Kevin Love, Anderson Varejao, Dion Waiters in Kyrie Irving. Prejšnji četrtek so v Chicagu začeli James, Tristan Thompson, Timofej Mozgov, Iman Shumpert in Irving, ki pa se je poškodoval. Za prvo tekmo v noči s srede na četrtek bo zelo verjetno stisnil zobe, poškodbi levega kolena in desnega stopala nista prehudi. Varejao je že končal sezono s strgano ahilovo tetivo, Love pa ima izpahnjeno ramo in prav tako ne bo igral.

Vse te težave niso pustile posledic. V uvodnem krogu je padel Boston z gladkih 4:0, Chicago pa po poškodbi Pauja Gasola tudi ni bil več konkurenčen (4:2). Zdi se, da imajo Cavaliersi še nekaj rezerve. Če bo Irving igral brez bolečin, čaka Atlanto težko delo. Predvsem klop navdušuje, Matthew Dellavedova je v življenjski formi, J. R. Smith zadeva izza črte v ključnih trenutkih. Tu je še večni joker James Jones, ki igra zelo malo, trojko pa je sposoben zadeti v odločilnem trenutku.

Trener leta Mike Budenholzer bo najpomembnejšo nalogo verjetno zaupal Carrollu, ki je na šesti tekmi polfinala Vzhoda pokrival Johna Walla. Zdaj ga čaka še precej težja naloga, saj bo skušal ustaviti Jamesa. LeBron je na misiji, da Clevelandu prinese prvi naslov v vseh ameriških športih po letu 1964, ko so v Ligi NFL slavili Brownsi. V zadnjih štirih letih je igral v finalu z Miamijem, osvojil je dva prstana in zagotovo lahko prenese bogate izkušnje na soigralce.

Zelo pomembna bo igra pod obročema. Horford in Millsap veliko mečeta tudi zunaj rakete, veliko dela bodo imeli Hawksi z Mozgovom, Thompson pa je izjemen zbiralec skokov, Bullse je spravljal ob živce v odločilnih trenutkih. Težava Atlante je poškodba Thaba Sefoloshe, ki se je zapletel v incident v New Yorku 9. aprila. Zelo prav bi prišel predvsem v tej seriji, saj je odličen v obrambi. Kyle Korver je zelo slabo metal izza črte proti Washingtonu (12/42). Vsekakor tako slabo ne more nadaljevati in branilci Cavsov ga bodo morali imeti vseskozi "pod lupo".
Vse tekme finala Vzhodne konference se začenjajo ob 2.30, vsa srečanja finala Zahoda pa ob 3.00.

VZHODNA KONFERENCA, finale, prva tekma, četrtek ob 2.30:
ATLANTA (1) - CLEVELAND (2)

ZAHODNA KONFERENCA, finale, prva tekma, sreda ob 3.00:
GOLDEN STATE (1) - HOUSTON (2)

Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1. Finale Lige NBA se začenja v četrtek, 4. junija.