Foto: Fiba
Foto: Fiba

18-letni in 197 centimetrov visoki Domžalčan je z madridskim Realom postal evropski prvak v mladinski kategoriji, na turnirju v Kaunasu pa je bil tudi izbran za najkoristnejšega posameznika turnirja. Velik up slovenske košarke, ki je bil lani najboljši strelec svetovnega prvenstva do 17 let, je bil prvi strelec Reala tudi v španski mladinski ligi in Ligi EBA, četrtem rangu Španije, kjer nastopa druga ekipa kraljevega kluba.

Sorodna novica MVP-naziv pika na i štiriletnega kaljenja Jana Videta v Madridu

V Španijo je sicer odšel pred štirimi leti, predtem pa je igral v mlajših kategorijah Heliosa. Vide je odličen vsestranski strelec, ki bo z igranjem na prestižnem UCLA-ju pod še večjim drobnogledom oglednikov Lige NBA. Z načinom igre ob seveda nujnem pogoju kakovosti, ki jo premore, je primeren kandidat za naslednjega Slovenca v najmočnejši ligi na svetu. Odhod na UCLA je tako še en korak bližje izpolnitvi sanj, kar predstavlja NBA, kot je tudi dejal Jan.

UCLA rekorder po številu naslovov Lige NCAA

V zadnjem obdobju je kar nekaj slovenskih košarkarjev odšlo na študij v ZDA, toda do zdaj je le Erazem Lorbek obiskoval univerzo, ki ima enega najboljših košarkarskih programov, Michigan State, kjer je nekoč izjemen krilni center preživel sezono 2002/2003. UCLA je s košarkarskega vidika še prestižnejša. Brez dvoma sodi med pet največjih skupaj s Kentuckyjem, Dukom, Kansasom in North Carolino. Čeprav v zadnjih letih bruinsi niso tako uspešni, pa so z 11 naslovi Lige NCAA še vedno rekorderji.

Sinonim za UCLA je nekdanji trener John Wooden, v Westwoodu pa je deloval še en velik strokovnjak, Larry Brown. Najslovitejši košarkar, ki je obiskoval losangeleško univerzo, je Kareem Abdul-Jabbar. Poleg njega je bil prvi izbor Lige NBA iz UCLA-ja tudi Bill Walton. Oba sta člana Hiše slavnih, kamor so od nekdanjih bruinsov uvrščeni še Reggie Miller, Gail Goodrich in Jamaal Wilkes. Od še aktivnih košarkarjev so UCLA med drugimi obiskovali Jrue Holiday, Russell Westbrook, Zach LaVine, Kevin Love in Lonzo Ball. V Ligi NBA je do zdaj igralo že več kot sto nekdanjih UCLA-jevcev, 39 jih je bilo izbranih v prvi rundi drafta.