Jan Vide je že peti obetavni slovenski košarkar, ki je v zadnjih letih igral v mlajših kategorijah madridskega Reala. Foto: Fiba
Jan Vide je že peti obetavni slovenski košarkar, ki je v zadnjih letih igral v mlajših kategorijah madridskega Reala. Foto: Fiba

Letos bodo minila štiri leta, kar se je Domžalčan, ki je pred desetimi dnevi postal polnoleten, podal v špansko prestolnico, kjer je hitro dokazal svojo veliko sposobnost. V svoji generaciji velja za enega najobetavnejših košarkarjev v Evropi, kar je večkrat potrdil tako v dresu madridskega velikana kot tudi mlajših selekcij slovenske reprezentance. V Realu igra za mladinsko ekipo, hkrati pa tudi za B-moštvo, ki nastopa v četrtem rangu španske košarke. V t. i. Ligi EBA je veliki up slovenske košarke trenutno prvi strelec kraljevega kluba, v povprečju pa daje 19,3 točke na tekmo.

"V bistvu je to zame že tretja sezona v tej ligi. Igral sem jo že kot kadet. Je drugačna liga od mladinske, ki jo tudi igramo v Španiji. Je bolj fizična in prek te lige sem se naučil, kako je treba biti fizično pripravljen za igranje resne košarke. Ne govorim, da je to zelo visoka raven, ampak tudi če želiš igrati četrto špansko ligo, moraš biti fizično dobro pripravljen. Prek te lige sem videl, koliko moči potrebuješ za člansko košarko. Res je, da so statistične številke lepe, a še vedno se da marsikaj popraviti. To je moje zadnje leto v mladinski ekipi in nekako sem prevzel vodilno vlogo. Sem med najstarejšimi v moštvu in imam več izkušenj kot kakšni soigralci, ki na primer še niso igrali zaključnih turnirjev Evrolige in te Lige EBA. Vesel sem, da mi trener zaupa, da lahko tudi pomagam soigralcem s svojimi izkušnjami," je povedal Vide.

Po klicu Reala je moral najprej sesti

Poleg kaljenja v četrti ligi mladeniči Reala igrajo v svoji starostni kategoriji tudi špansko prvenstvo in mladinske evroligaške turnirje. Vide je zaključnega v najmočnejši ligi v Evropi z madridskim velikanom že osvojil pred dvema letoma, lani pa se je veselila Mega. Pred dnevi so mladeniči v belih dresih navdušili na turnirju v Münchnu, kjer so bili najboljši. V finalu so ugnali Žalgiris, slovenski košarkar pa je bil izbran v prvo peterko tekmovanja, potem ko je prispeval dobrih 17 točk na tekmo, s povprečnim indeksom 21,5 pa je bil statistično najboljši posameznik Reala: "Vedno je cilj osvojiti zaključni turnir Evrolige. Lani nam ni uspelo. Bili smo blizu, zato pa je letos motivacija še večja. Glede na to, kako zdaj igramo, kako delujemo kot ekipa in kako smo močni znotraj moštva, mislim, da smo eni glavnih favoritov. To smo dokazali že decembra, ko smo imeli španski turnir v Barceloni in zdaj v Münchnu. Mislim, da se nas cela Evropa kar malo boji."

Ko je Real Madrid zadnjič osvojil mladinsko Evroligo pred dvema letoma v Valencii, je bil Vide že del moštva, čeprav tedaj še ni imel vidne vloge, saj je bil dve leti mlajši od večine soigralcev. Takrat si je garderobo delil še z enim obetavnim rojakom Urbanom Klavžarjem, ki je lani poleti ob dopolnjeni polnoletnosti prestopil v Murcio. Tudi Klavžar prihaja iz Domžal, celo iz iste ulice kot Vide, ki mu je bil ob odhodu v Španijo Urban v veliko pomoč: "Z Urbanom naju v Domžalah ločita dve hiši. Ko je bil prvo leto v Madridu in sem jaz še igral v Domžalah, smo vsakič, ko je za praznike in počitnice prišel domov, igrali košarko na igrišču na koncu ulice. Veliko sva se pogovarjala, kako je tam, kako preživlja dneve in vse skupaj. Iz tega vidika mi je bilo malce lažje, ker sem približno vedel, kaj me čaka."

Fotografija z lanskega svetovnega prvenstva do 17 let, na katerem so naslov osvojili Američani, Slovenci pa so bili sedmi. Vide je bil prvi strelec turnirja. Foto: Fiba
Fotografija z lanskega svetovnega prvenstva do 17 let, na katerem so naslov osvojili Američani, Slovenci pa so bili sedmi. Vide je bil prvi strelec turnirja. Foto: Fiba

Slovenijo je tako zapustil, ko je bil star le dobrih 14 let. Ko pokliče Real Madrid, veliko oklevanja seveda ni: "Dobil sem sporočilo, ali bi prišel na preizkus na nekaj treningov in na kakšen turnir. Že ko sem to izvedel, sem se moral kar malce usesti. Poznal sem zgodbo Luke Dončića in vse skupaj. Bil sem šokiran, da se zdaj to meni dogaja. Leto zatem sem šel v Madrid. Kot pravim, je bilo malce lažje, saj sta bila ob meni dva Slovenca, Klavžar in Dan Duščak, ki sta mi veliko pomagala, saj sta že vedela, kako vse skupaj deluje. Nekako sem se hitro ujel v sistem. Ne bom lagal, na začetku sem imel malce domotožja. Bila je sprememba okolja in kulture. Kar naenkrat nimaš več okoli sebe prijateljev in družine, a sem se sčasoma navadil. Zavedaš se, da takšne stvari žrtvuješ za večji cilj. Moj je postati profesionalni košarkar, in to je cena, ki sem jo plačal."

O Dončiću še vedno govorijo tudi učitelji v šoli v Madridu

Sorodna novica Kljub nehvaležni vlogi je najstnik pokazal pogum in pravi značaj

Poleg Klavžarja in Dana Duščaka se je pred Videtom v selekcijah Reala kalil tudi Žiga Samar, največji pečat pa je seveda pustil Luka Dončić, ki je odprl vrata obetavnim slovenskim mladeničem v najuspešnejši evropski klub. Četudi košarkarski virtuoz že peto let igra v Ligi NBA, ima v glavnem mestu Španije še vedno poseben status: "Moramo vedeti, da nam je Luka odprl vrata v Real. Pred njim verjetno ni nobeden tu vedel, da ima Slovenija toliko kakovostnih igralcev. Šele z njim, ko je pokazal, kakšen igralec je, so začeli gledati v Slovenijo in potem smo lahko mi prišli sem. Luko imajo tu še vedno za košarkarskega boga. Res je izjemen in neverjeten. Na primer tudi v šoli – hodim na isto, kot je on – veliko učiteljev še vedno govori o njem. Še vedno ga vsi občudujejo, kaj je tu naredil, kaj zdaj dela in kakšen talent je imel."

Vide je skupaj s Klavžarjem prišel pod okrilje iste agencije, ki zastopa Dončića, za oba nadarjena mladeniča pa zdaj skrbi Saša Zagorac. Član zlate reprezentančne generacije iz leta 2017 je najstnika iz Domžal opisal kot pravega profesionalca, ki je zelo priden, pameten in popolnoma predan košarki. Po koncu sezone ga čaka prelomnica v karieri, ko bo moral sprejeti odločitev, kako naprej. Klavžar je na primer odšel iz Madrida, je pa Real zadržal pravice zanj. Jan se zaveda, kakšna dilema je pred njim, toda zdaj je še popolnoma posvečeni sezoni: "Sem v položaju, ko moram poiskati najboljšo možnost. Treba je vse pregledati in izbrati najboljše nadaljevanje zame. Zavedam se, da je prestop iz mladinske v člansko kategorijo zelo težak. Za mladega igralca in njegov razvoj je zelo pomembno, da v članski ekipi igra. Res se bliža prelomnica, ko se bo treba usesti in pogovoriti z najbližjimi ter skušati sprejeti najboljšo odločitev."

Preden je odšel v Madrid, je imel še nekaj ponudb, toda kot pravi, se ni pretirano oziral nanje, saj se je osredinil le na Realove, ker je vedel, kam bi rad šel. Foto: Fiba
Preden je odšel v Madrid, je imel še nekaj ponudb, toda kot pravi, se ni pretirano oziral nanje, saj se je osredinil le na Realove, ker je vedel, kam bi rad šel. Foto: Fiba

Poleti ga čaka tudi novo udejstvovanje v izbrani vrsti. Za zdaj še ne ve, ali bo igral za selekcijo U18, ali bo morda del U20. Vsa ta leta je bil ključen član reprezentanc v mlajših starostnih kategorijah. Predlani poleti je z U16 igral na t. i. challengerju, saj zaradi pandemije Fiba ni organizirala klasičnih evropskih prvenstev. Vide je bil izbran za MVP-ja turnirja, na katerem je bila Slovenija druga za Srbijo, si je pa priborila nastop na svetovnem prvenstvu U17. Sploh prvič so potem lani slovenski košarkarji nastopili na svetovnem prvenstvu v tej starostni kategoriji. V Malagi so pustili dober vtis, saj so bili sedmi, Vide pa s povprečjem 20,1 točke celo prvi strelec turnirja: "Za vse nas je bila to neka nova izkušnja. Vse skupaj zelo pozitivno, je bil pa turnir zelo težak. Igraš proti najboljšim reprezentancam sveta. Tekme si sledijo po natrpanem urniku. Zelo je fizično in psihično naporen, po drugi strani pa res vrhunsko doživetje. Prišli smo med osem, in mislim, da smo naredili res odličen rezultat."

Poleti ga je na treningih navdušil Chacho Rodriguez

Vide je v Real odšel iz domžalskega Heliosa. Foto: Gašper Papež/Helios Suns
Vide je v Real odšel iz domžalskega Heliosa. Foto: Gašper Papež/Helios Suns

Novembra je v dresu članske reprezentance debitiral Klavžar in se na obračunih z Izraelom ter Nemčijo zelo izkazal. Zagotovo si bosta nekoč delila garderobo tudi v slovenski reprezentanci. "Da bi igral za svojo državo, bi bil zame največji dosežek. To je izjemna čast za vsakega. Ko sem začel igrati za U14, sem imel vedno poseben občutek. Vsakič je nekaj posebnega, ko si izbran med najboljše v svoji državi. Za člansko pa sploh, da si v isti ekipi z vsemi najboljšimi in se boriš za Slovenijo. Nekaj najboljšega," je navdušeno razlagal Vide, ki je lani poleti med pripravami treniral tudi s prvim moštvom Reala. Od zvezdnikov kraljevega kluba ga je najbolj navdušil Sergio Rodriguez, ki je bil nekoč tudi eden mentorjev Dončića v Madridu.

"Izkušnja je bila neverjetna. Igrati z Rodriguezom, Tavaresom, Causeurjem je nekaj nepozabnega. Na treningih jih je praktično nemogoče braniti. Trudiš se po najboljših močeh, pa gredo kar zlahka mimo tebe. Ko sem izvedel, da bom neko obdobje med pripravami z njimi, sem bil vesel in navdušen, obenem pa kar malce prestrašen, kaj pa zdaj. Vse te tekme sem skušal izkoristiti po najboljših močeh. Delal sem neke osnovne napake, a sem bil presenečen, kako so mi pomagali soigralci. Predvsem Rodriguez, ki mi je pomagal, kako postati boljši organizator igre, kako videti različne situacije in se v nji znajti. Mislim, da mi je vse skupaj pomagalo za to sezono. Obdobje je bilo sicer kratko, a sem veliko odnesel iz te izkušnje. Predvsem Sergio je zelo sproščen, zlahka se z njim pogovarjaš in šališ ter vprašaš za nasvet. Je med najboljšimi "playi" v Evroligi, na naslednjem treningu pa je ob tebi. Nenavaden občutek. Pozitivno te preseneti kot oseba, nasploh pa je njegovo košarkarsko znanje neverjetno. Vedno mi je bil všeč njegov slog igre. Hotel sem se kaj naučiti in čim bolj izkoristiti priložnost, da sodelujem s takim igralcem," je dodal Vide.

Najbolj mu je všeč slog igre Kyrieja Irvinga, ki ga navdušuje s svojo kreativnostjo. Rad je spremljal tudi Kobeja Bryanta, kako je igral in bil predan delu. Foto: Fiba
Najbolj mu je všeč slog igre Kyrieja Irvinga, ki ga navdušuje s svojo kreativnostjo. Rad je spremljal tudi Kobeja Bryanta, kako je igral in bil predan delu. Foto: Fiba

S 197 centimetri igra na obeh branilskih položajih. Kot sam pravi, je košarkar, ki ima rad žogo v svojih rokah. Hkrati jo rad prenaša in organizira napad, kakor tudi zaključuje akcije. Njegovo glavno orožje je prodor, saj ima zelo hiter prvi korak, obenem pa je dovolj močan in v zaključkih agresiven ter iznajdljiv. Velikokrat se v prodorih odloča za t. i. "floaterje", ki jih je izpilil, odkar je prišel v Madrid: "Vedno sem imel dober prvi korak in s tem sem tudi lažje prišel v prodor, ampak tu v Madridu sem naletel na težavo. S prvim korakom sem izkoristil prednost, in vse je bilo super. Prebil sem igralca, prišel do polaganja, potem pa me je eden izmed temnopoltih soigralcev "zalepil". Potem sem nekako iskal, kakšno bi lahko imel rešitev. Kar naenkrat sem se dobro počutil, če sem zaključeval s "floaterjem", torej, če sem skrajšal korak in vrgel čez igralca. Ob takem zaključku pa zelo redko dobiš 'banano'."

Popravil met z razdalje, a kot pravi, rezerv je še veliko

Sorodna novica Up slovenske košarke eden najboljših igralcev hrvaškega prvenstva

Jan je odličen napadalec, rojen strelec, ki je v letošnji sezoni popravil tudi met za tri točke, kar je bila do zdaj njegova ofenzivno najšibkejša točka. V Ligi EBA trenutno zadeva s 45-odstotno uspešnostjo, se pa zaveda, da je prav pri metu z razdalje poleg obrambe največ rezerv v njegovi igri: "Veliko je še treba delati in se posvečati metu z razdalje. Res je, da se je odstotek za tri izboljšal, ampak še vedno nisem takšen "šuter", da bi veliko iskal met izza črte. Temu se moram še veliko posvečati. Če gledamo današnjo košarko, gre vse bolj na razdaljo. Steph Curry meče skoraj iz sredine. Tudi jaz se bom moral začeti odmikati od obroča. "Floaterji" in prodori ne bodo dovolj za resno košarko. Od trenerjev sem sicer veliko slišal, da moram izboljšati tudi obrambo. Druga stvar je, da bi lahko izboljšal sposobnosti organiziranja igre. Torej, razigravanja soigralcev, da bi imel več asistenc. Verjamem, da bom vse skupaj z leti izboljšal."

Prvi Janov šport je bil sicer nogomet. "Mislim, da z nogometom začne praktično vsak otrok v Domžalah," je dejal. Skupaj z očetom, Tomažem Videtom, ki je bil nekoč zelo obetaven organizator igre Slovana, je po televiziji spremljal košarkarske tekme in enkrat se je odločil, da v šoli obišče krožek kraljice iger. Kmalu je postal navdušen na tem športom in se mu popolnoma posvetil, potem ko se je pridružil pogonu domžalskega Heliosa. Takrat je začel, kot vsak otrok, ki ga zasvoji oranžna žoga, sanjati o Ligi NBA. "To je seveda največja želja. Toda tudi evropska raven košarke, sploh v Španiji, je zelo visoka. Seveda je med željami tudi Evroliga," je še povedal trenutno eden najbolj nadarjenih igralcev v Sloveniji.