Branilec Brandon Jefferson v prvi četrtini ni dosegel nobene točke, nato pa se je v drugi četrtini prebudil s tremi trojkami. Tri sekunde pred koncem je zadel na nenavaden način in Olimpijo popeljal na prag naslova državnih prvakov. Foto: BoBo
Branilec Brandon Jefferson v prvi četrtini ni dosegel nobene točke, nato pa se je v drugi četrtini prebudil s tremi trojkami. Tri sekunde pred koncem je zadel na nenavaden način in Olimpijo popeljal na prag naslova državnih prvakov. Foto: BoBo
Nikola Janković
Nikola Janković se je izkazal z dvojnim dvojčkom: 15 točk (iz igre 7/12) in deset skokov). Foto: www.alesfevzer.com
Gregor Hrovat
Gregor Hrovat je bil spet med ključnimi nosilci Olimpijine igre. Dosegel je 14 točk (iz igre 6/10), imel je tudi štiri podaje, je pa izgubil šest žog. Foto: BoBo
Union Olimpijo za naslov potrebuje le še eno zmago
Nora trojka Jeffersona, ki je zlomila Rogaško
Zadnji dve minuti tekme Union Olimpija – Rogaška

jim manjka le še ena zmaga.

Tudi druga tekma finalne serije je bila izjemno tesna, v končnici pa je bila spet srečnejša Olimpija. Jefferson, s 16 točkami najboljši strelec Olimpije (zadel je pet trojk iz osmih poskusov), že ni vedel, kaj bi z žogo, vrgel je na koš in od table zadel trojko. Pri Rogaški je bil najbolj razpoložen Tadej Ferme (19 točk). V Tivoliju je bilo več kot dva tisoč gledalcev. Naslednja tekma, na kateri lahko Olimpija prvič po letu 2009 slavi naslov državnega prvaka, bo v nedeljo ob 18. uri v Rogaški Slatini.

Rogaška slabša predvsem v skoku
Bolje je začela Rogaška in vodila za sedem točk, toda Union Olimpija je z delnim izidom 9:0 prevzela pobudo in prvo četrtino dobila s 15:14, čeprav je zgrešila vseh šest poskusov za tri točke. Nikola Janković je dosegel sedem točk. V drugi tretjini se je ogrel še Brandon Jefferson in dosegel tri trojke. Največjo prednost prvega polčasa je imela Olimpija v 13. minuti (25:16), Rogaško pa je iz nezavidljivega položaja rešil predvsem Tadej Ferme. Ob polčasu je bilo le tri točke razlike (36:33). Rogaška je imela rezerve zlasti v skoku (do polčasa 21:14 v korist Olimpije).

Olimpija povedla za deset točk
Drugi polčas se je začel s trojko Fermeta in košem Dragana Đuranovića za vodstvo gostov s 36:38. Hrovat, Jefferson in Pelko so poskrbeli, da so bili pred odločilno četrtino boljše volje spet navijači Olimpije (55:50), dodatno samozavest pa jim je po dveh minutah zadnje četrtine vlil koš Jankoviča za 60:50. A to ni vzelo poguma Rogaški. Z delnim izidom 2:11 (Ferme je v tem nizu prispeval pet točk) je bila tekma spet povsem odprta. Ekipi sta se izmenjavali v vodstvu, dokler ni dve minuti pred koncem Mirko Mulalić s trojko Olimpiji prinesel vodstva 70:68.

Oliver daleč od svojega povprečja
Zadnja minuta je bila razburljiva. Taylor Johns je po zmedeni igri na obeh straneh izenačil na 72:72. Olimpija je imela napad, zdelo se je, da nima rešitve, a je Jefferson ušel Davisu in spektakularno zadel trojko, s tem pa zlomil Rogaško. Na drugi strani je Dragiša Drobnjak zahteval, da sodniki priznajo njegovo doseženo trojko, vendar je bila osebna napaka storjena že pred metom. Olimpija je proste mete metala le 2/9, najboljši igralec celotne sezone Devin Oliver pa je zmogel šest točk (3/12).


Gašper Okorn, trener Uniona Olimpije: "Mislim, da smo do rezultata 60:50, razen uvodnih minut, ko smo odirali nekoliko preveč nervozno, igrali zelo dobro. Korektni smo bili na obeh straneh igrišča, predvsem smo bili dobri v obrambi, kontrolirali smo tudi skok. Po dobrem rezultatu smo nerazumljivo popustili in Rogaški ponudili priložnost, da izenači. Na koncu smo se izvlekli, pomembno pa je le to, da je rezultat 2:0. Rad bi tudi čestital Rogaški za neverjeten karakter in žilavost. Kapa dol nasprotniku."

Damjan Novaković, trener Rogaške: "Rad bi čestital svojim igralcem za pogumno igro. Nesrečni poraz na prvi finalni tekmi jih ni potrl. Prikazali so maksimalno željo po zmagi. Ponovno smo nesrečno izgubili. Bolj kot poraz nas skrbi poškodba Djuranovića. Upamo, da bomo v nedeljo igrali v polni postavi. Zahvaljujem se številnim Slatničanom, ki so nas spodbujali na današnji tekmi."


Liga Nova KBM, finale, druga tekma,:
UNION OLIMPIJA
- ROGAŠKA (v zmagah: 2:0)
75:73 (15:14, 21:19, 19:17, 20:23)
Jefferson 16 (trojke 5/8), Janković 15 točk in 10 skokov, Hrovat 14, Pelko 8, Oliver in Milošević po 6, Bubnić in Mulalić po 5; Ferme 19, Johns, Đuranović in Davis po 14, Fon 7, Drobnjak 5.

Prosti meti:   2/9; 14/19   
 Met za dve: 20/35; 19/33   
 Met za tri: 11/27; 7/24    
      Skoki:    36; 30      

.

Tretja tekma, nedelja ob 18.00:
ROGAŠKA - UNION OLIMPIJA
---------- morebitni tekmi: -----------
Četrta tekma, sreda, 24. 5., ob 18.00:
UNION OLIMPIJA - ROGAŠKA (Tivoli)
Peta tekma, petek, 26. 5., ob 18.00:
ROGAŠKA - UNION OLIMPIJA
Vse tekme v prenosu na TV SLO 2/MMC-ju. Igrajo na tri zmage.

Union Olimpijo za naslov potrebuje le še eno zmago
Nora trojka Jeffersona, ki je zlomila Rogaško
Zadnji dve minuti tekme Union Olimpija – Rogaška