Nikola Janković je dosegel 15 točk in jim dodal deset skokov. Foto: www.alesfevzer.com
Nikola Janković je dosegel 15 točk in jim dodal deset skokov. Foto: www.alesfevzer.com
Gregor Hrovat
Gregor Hrovat je bil z 21 točkami eden najzaslužnejših za zmago Uniona Olimpije. Foto: BoBo
Darwin Davis
Darwin Davis je bil s 26 točkami prvi strelec tekme. Foto: BoBo
Rogaška Slatina
Dvorana v Rogaški Slatini je pokala po šivih. 1.600 gledalcev je videlo pravo poslastico. Foto: BoBo
Damjan Novaković in Gašper Okorn
Damjan Novaković je moral priznati premoč Gašperju Okornu. Rogaška v medsebojnih zmagah v letošnji sezoni še vedno vodi s 3:2. Foto: www.alesfevzer.com
Prva tekma finala pripadla košarkarjem Olimpije
Zadnjih pet minut tekme Rogaška - Union Olimpija
Podaljšek na tekmi Rogaška - Union Olimpija

Olimpijin junak je bil Nikola Janković, ki je zmaje že v rednem delu rešil pred porazom, ko je zadel trojko za podaljšek (76:76) le tri sekunde pred koncem.

V podaljšku je Rogaška povedla že s šestimi točkami prednosti (82:76), vendar jo je Olimpija ujela. Domači so imeli sedem sekund pred koncem napad za zmago, a je Dragiša Drobnjak podal iz avta naravnost v roke gostujočim igralcem pod košem.

Gregor Hrovat je zdrvel v protinapad, njegov met se je odbil od obroča, vendar je žogo ujel Janković in dosegel koš manj kot sekundo pred koncem. Veliko slavje Ljubljančanov se je začelo.

Olimpija povedla z 8:2
Olimpija je odlično začela tekmo, saj je po trojkah Devina Oliverja in Gregorja Hrovata povedla z 8:2, tako da je moral trener domačih Damjan Novaković že po dveh minutah svoje varovance "poklicati k sebi". Minuta odmora je pomagala. Rogaška se je namreč otresla začetne nervoze in z delnim nizom 11:4 povedla s 13:12. Malo pozneje je Taylor Johns z zabijanjem (alley oopom) navdušil za 17:17. Končnica je spet pripadla gostom, ki so s petimi zaporednimi točkami Hrovata dobili prvi del z 22:19.

Rogaška naredila +8, zmaji odgovorili s +7
Ljubljančani so po izenačenju domačih na 24:24, ušli na +8 (trojka Dražena Bubnića in zabijanje Nikole Jankovića), kar je bil alarm za Novakovića, ki je vzel minuto odmora. V njej je svojim varovancem očital premalo agresivnosti v obrambi. Lekcija je pomagala. Na krilih Johnsa (skupaj 14 točk) so "Slatenčani" v dobrih dveh minutah ujeli zmaje. Zdaj je minuto odmora vzel trener Gašper Okorn. Tudi Okorn je bil uspešen, saj so njegovi varovanci naredili delni niz 7:0 (39:32). Prav ob zvoku sirene je Darwin Davis zadel trojko za -4 (35:39).

Po treh četrtinah semafor kazal 55:55
Union Olimpija je v tretji četrtini ohranjala nekaj točk prednosti, a ji je Rogaška vseskozi dihala za ovratnik. V 28. minuti pa so domači po trojki Davisa po dolgem času povedli z 52:51. Isti igralec je malo pozneje zadel še en met izza črte za 55:53. Izid po treh četrtinah (55:55) je s črte prostih metov postavil Hrovat.

Janković z noro trojko izsilil podaljšek
V zadnjem delu se je nadaljevala izenačena tekma "koš za koš". Davis je s trojko iz drugega poskusa Rogaško v 34. minuti pripeljal na eno točko zaostanka (59:60). Po nešportni napaki Stevana Miloševiča (s komolcem je zadel Johnsa) pa je Dragan Đuranović zadel za novo vodstvo (61:60). Pri 63:63 (36.) je Okorn vzel minuto odmora. V napeti končnici je Hrovat po samostojnem prodoru dobri dve minuti pred koncem zadel za 70:68. Veteran Dragiša Drobnjak je dobro minuto pred koncem zadel prvo trojko za 71:70. Janković je s prostega meta izenačil (71:71), a je Đuranović pol minute pred koncem spet poskrbel za vodstvo domačih (73:71). Po minuti odmora na zahtevo Okorna je Oliver grdo zgrešil trojko, a je žogo pod košem ujel Janković in jo pospravil skozi obroč za 73:73. Minuta odmora Novakovića. Po njej je odgovornost prevzel Ferme in kljub pokrivanju Mulalića zadel s polrazdalje, hkrati pa izsilil še prosti met. Tri sekunde pred koncem je semafor kazal 76:73. Okorn je vzel minuto odmora. Po njej pa šok za domače. Olimpija je žogo spravila do osamljenega centra Jankovića, ki je s trojko izenačil (76:76). Sledil je podaljšek.

V videonovicah desno si oglejte zadnjih pet minut rednega dela in podaljšek tekme.

Rogaška zapravila +6 in zadnji napad, kazen je sledila
Podaljšek je s trojko odprl Davis, po zapravljenem napadu Olimpije pa je eno dodal še Ferme za 82:76. Rogaška še ni vodila za +6. Olimpija se je približala na 82:80. Ferme je nadaljeval odlično, tako da je z dvema zaporednima košema poskrbel za vodstvo 86:81. Pri 86:83 je Đuranović zadel en prosti met (87:83). Oliver je pol minute pred koncem zadel trojko 87:86. Rogaška je nato zapravila napad, Oliver je ujel žogo in izsilil prekršek. Sedem sekund pred koncem je zadel en prosti met (87:87). Rogaška je imela napad za zmago, a ga je po nespretni podaji Drobnjaka hitro zapravila. In naveza Hrovat-Janković je to znala kaznovati.


Damjan Novaković, trener Rogaške: "Odigrali smo dobro tekmo. V rotaciji se nam je poznala odsotnost Miha Fona. Nekajkrat smo imeli potek srečanja povsem v svojih rokah, a se je Olimpija borila in na koncu tudi nekoliko srečno prišla do prve zmage."

Gašper Okorn, trener Uniona Olimpije: "Odvila se je prava drama, ki je zahtevala veliko živcev in moči. Odločala je ena žoga, tokrat je bila sreča na naši strani. Mislim, da smo zelo dobro odigrali prvi polčas, dvakrat smo naredili razliko sedmih točk. Tudi v drugem polčasu smo imeli nekaj časa vse pod nadzorom, zadnja četrtina pa je bila v rokah Rogaške. Imeli smo težave z obrambo, skokom, Slatinčani so zadevali tako izpod koša kot z razdalje. Letos smo preigrali že toliko tekem, da vemo, da nekaj slabših trenutkov še ne pomeni konca. Tudi sami smo bili večkrat v položaju, v katerem je bila danes Rogaška. Janković je zadel za tri točke in na koncu zadel še odločilen met. Serija se zdaj seli v Ljubljano."


DP v košarki, Liga Nova KBM, finale, prva tekma


ROGAŠKA - UNION OLIMPIJA 0:1
87:89 (19:22, 16:17, 20:16, 21:21)

Davis 26, Ferme 25, Johns 19, Đuranović 10, Drobnjak 7; Oliver 25, Hrovat 21, Jefferson 16, Janković 15, Milošević 4, Bubnić in Mulalić 3, Pelko 2.
Prosti meti: 10/22; 12/20
Met za dve: 22/38; 16/38
Met za tri: 11/30; 15/35
Skoki: 39; 41


Druga tekma, petek ob 18.00:
UNION OLIMPIJA - ROGAŠKA (Tivoli)

Tretja tekma, nedelja, 21. 5., ob 18.00:
ROGAŠKA - UNION OLIMPIJA

Vse tekme v prenosu na TV SLO 2/MMC-ju.

Morebitni tekmi:
Četrta tekma, sreda, 24. 5., ob 18.00:

UNION OLIMPIJA - ROGAŠKA (Tivoli)

Peta tekma, petek, 26. 5., ob 18.00:
ROGAŠKA - UNION OLIMPIJA

V krepkem tisku je izid v zmagah; igrajo na 3 zmage.

Prva tekma finala pripadla košarkarjem Olimpije
Zadnjih pet minut tekme Rogaška - Union Olimpija
Podaljšek na tekmi Rogaška - Union Olimpija