Nebojša Joksimović je ob podpisu pogodbe dejal, da je Olimpija klub, za katerega si gotovo enkrat v karieri želi nastopiti vsak slovenski igralec. Foto: Aleš Fevžer
Nebojša Joksimović je ob podpisu pogodbe dejal, da je Olimpija klub, za katerega si gotovo enkrat v karieri želi nastopiti vsak slovenski igralec. Foto: Aleš Fevžer
Nebojša Joksimović
"Joksa" je prvič letos oblekel dres Olimpije, predtem pa je igral še za Koper, Pivovarno Laško, Hemofarm, Lokomotivo iz Krasnodara, Scavolini in Igokeo. Foto: Aleš Fevžer
Nebojša Joksimović in Vassilis Spanoulis
Joksimović je eden tistih, ki je na EuroBasketu pustil najboljši vtis. Odlično je igral v obrambi, sicer pa je nastopil na drugem evropskem prvenstvu. Pod taktirko Aleša Pipana je zaigral tudi na EP-ju leta 2005. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Superpokal Unionu Olimpiji

V Portorožu je Koprčan v statistiko vpisal šest točk ter po pet podaj in skokov, začel pa je odločilno akcijo in bil tudi podajalec, ko je koš za zmago dosegel Alex Stepheson: "Zelo smo si želeli te zmage. Če igraš za te lovorike, jih želiš tudi spraviti v svoje vitrine. Glede na to, da je Krka v zadnjih letih osvojila toliko teh državnih naslovov, je bil cilj, da že na tej tekmi naredimo en korak naprej. Na pravi način smo to storili. Borili smo se do konca. Glede na to, da smo bili še nekaj minut pred koncem v kar velikem zaostanku, je malo kdo verjel v tak preobrat. Izkoristili smo vsako priložnost, ki se nam je ponudila, da jih ujamemo in na koncu povedemo ter zasluženo zmagamo."

Vsi zmaji zelo delavni
"Joksa", ki je na EuroBasketu navdušil z izjemno igro v obrambi, je bil tudi tokrat med ključnimi, ko so Ljubljančani preobrnili potek tekme in z dobro obrambo nadoknadili osem točk zaostanka, zadnjih skoraj pet minut pa Krka sploh ni dosegla točke: "Mislim, da smo lahko zadovoljni z dobro obrambo. V prvi četrtini smo dobili le deset točk, kar je posledica dobre obrambe. Le v drugi, ko smo jih dobili 24, smo bili nekoliko slabši. Tudi v tem delu sicer ni bilo tako slabo, saj smo dobili nekaj poceni košev, kot je recimo tista trojka z osmih metrov, še eno trojko iz nepotrebne rotacije ... Recimo, da smo dobili od osem do deset takih točk. Na splošno je 60 točk dober dosežek in z dobro obrambo lahko potem tudi z nekoliko slabšim napadom vseeno dosežeš zmago."

Joksimović je ob poškodbi Cedrica Jacksona proti Novomeščanom pomagal Luki Rupniku pri organizaciji ljubljanskih napadov. Neuigranost se Olimpiji, ki ima znova precej spremenjeno ekipo, še pozna, številne napake in zgrešeni meti pa so tako ali tako značilni za uvodno tekmo sezone: "Čaka nas še veliko dela, saj se še ne čutimo na pravi način. Veseli me, da so fantje zares delavni. Vsak daje svoj maksimum, od najmlajših in tudi tujcev, ki so prvič prišli v Ljubljano. Upam, da bodo vsi nadaljevali s takim pristopom, ker samo tako bomo lahko rasli kot ekipa. Z dobrim vzdušjem se lahko naredi veliko, veliko več kot pa s kakšnimi vrhunskimi posamezniki. To lahko povem iz lastnih izkušenj, z evropskega prvenstva in iz preteklih sezon, ko sem igral za Igokeo na primer."

Na EuroBasketu čustveno izčrpani
193 centimetrov visoki branilec je šele dober teden z moštvom, saj je predtem s Slovenijo sodeloval na evropskem prvenstvu: "Fizično nisem prišel utrujen, na tem evropskem prvenstvu sem se "praznil" bolj čustveno. Energija, ki smo jo dajali na igrišče, in borbenost, ki smo jo pokazali, zahtevata veliko pozornosti, kajti največja težava je znova napolniti baterije. Kar se tiče fizične pripravljenosti, je pa drugačna slika. Tu se bo veliko več treniralo, saj v zadnjih treh tednih v reprezentanci tako rekoč nismo imeli veliko časa za treninge, samo tekme in priprava na nasprotnika. Vse bo v najlepšem redu s pravim pristopom, sem optimist in si samo želim, da napredujemo iz dneva v dan, saj je ekipa na novo sestavljena in tako se mora zapreti v dvorano ter samo delati."

Pravega počitka za zmaje ni, saj jih že v petek čakata prvi krog Jadranske lige in težko gostovanje v Skopju: "Razpored je morda nekoliko nepričakovan, da v dveh dneh odigramo superpokal in prvi krog jadranske lige, a tako je. Ne smemo se pritoževati, moramo to sprejeti kot dejstvo. Ne bo veliko časa za analizo nasprotnika. V teh zadnjih dneh smo se ukvarjali samo s Krko. To tudi dovolj pove, kako smo si želeli te zmage, in je nismo vzeli le kot navadne tekme. Skopje je drugo leto v ligi in vemo, kakšno gostovanje nas čaka s polno dvorano in navijači, ki so fenomenalni in navijajo celo tekmo ter vršijo velik pritisk. Po pravici povedano postave ekipe ne poznam, a v enem dnevu lahko pridobiš dovolj informacij, da se ustrezno pripraviš na nasprotnika."

Ob ponudbi Olimpije ni veliko okleval
Zmaji so odločeni, da letos vrnejo državni naslov v prestolnico, toda zdaj so misli usmerjene v Ligo ABA, kajti le ta prinaša evropska tekmovanja, "wild card", ki so ga Ljubljančani dobili letos, pa bo prihodnjo sezono tako tako rekoč nedosegljiv: "Domače prvenstvo je še daleč in o tem je še brezpredmetno razmišljati šest mesecev vnaprej, saj potem nisi več osredotočen na to, kar se trenutno dogaja. Velik motiv je doseči čim višje mesto v Jadranski ligi, a se zavedamo, da bo težko, saj so se vse ekipe močno okrepile. Veliki so vložki v ekipe. Ne bo lahko, a če bomo prava ekipa in bomo verjeli v sistem, ki ga bo postavil trener, si lahko obetamo visoke uvrstitve."

31-letni Primorec, ki je nazadnje igral za Igokeo, je uspešno z Alešem Pipanom sodeloval že v Laškem, o trenerju pa govori samo z izbranimi besedami: "Ko sem dobil ponudbo in sem se slišal s Pipanom, nisem kaj dosti razmišljal. Želel sem si ponovno sodelovati z njim. Če bomo znali sprejeti vsak njegov napotek, se lahko tudi mi starejši še veliko naučimo, predvsem pa mladi, ki bodo s pravim delom dobili veliko priložnosti. Pipan veliko zahteva, a ti lahko tudi veliko da. S polovičnim delom pri njem ne bo rezultata. Igralcu bo dal vse, a mu moraš to tudi v največji mogoči meri vrniti."

Superpokal Unionu Olimpiji