Enes Kanter je pred 13 meseci zadnjič igral zunaj ZDA.  Foto: Reuters
Enes Kanter je pred 13 meseci zadnjič igral zunaj ZDA. Foto: Reuters

Turška vlada je Kanterja leta 2016 obtožila sodelovanja pri poskusu državnega udara. V času, ko je potekal poskus strmoglavljenja premierja Recepa Tayyipa Erdogana, je bil namreč v družbi s pridigarjem Fethullahom Gulenom, ki naj bi bil glavni organizator neuspešne akcije, po kateri so sledile številne aretacije. Košarkarju, ki je Erdogana in njegovo vlado večkrat javno kritiziral, so preklicali veljavnost turškega potnega lista, za njim pa razpisali tiralico.

Košarkar se je iz Švice v ZDA preselil kot sedemnajstletnik. Za Utah je igral štiri sezone, za Oklahomo tri, leta 2017 se je preselil v New York. Z Knicksi je v Torontu novembra 2018 zadnjič igral zunaj ZDA, na začetku letošnjega leta je tudi izpustil gostovanje v Londonu, potem pa se je preselil v Portland, kjer je končal sezono.

"Svoboden sem," je prek Twitterja sporočil Kanter, besedam pa dodal kanadsko zastavo. "Želim se zahvaliti vladi Justina Trudeauja, ameriški in kanadski policiji, ameriškemu senatorju Edu Markeyju, Celticsom, Ligi NBA in svojim menedžerjem, ki so marljivo delali, da bi mi za božič omogočili nastop v Torontu," je dejal Kanter.

27-letni center je v letošnji sezoni v povprečju zbral 7,8 točke in 7,3 skoka na tekmo.

To bo prva od petih božičnih tekem v Ligi NBA. Srečanje v Torontu se bo začelo ob 18.00. Raptorsi, ki so v nedeljo z največjo vrnitvijo v zgodovini kluba premagali Dallas, imajo poškodovane tri nosilce. Še naprej bodo manjkali Pascal Siakam, Norman Powell in Marc Gasol.