MVP-ja: Stephen Curry je bil najkoristnejši posameznik rednega dela, Andre Iguodala pa finala. Foto: EPA
MVP-ja: Stephen Curry je bil najkoristnejši posameznik rednega dela, Andre Iguodala pa finala. Foto: EPA
Steve Kerr
Steve Kerr si boljše debitantske sezone ne bi mogel zamisliti. Foto: Reuters

Vsako odločitev, ki jo je trener naredil, je ekipa sprejela. Tudi če je nisi povsem razumel, si mu verjel. Zato, ker je šampion.

Stephen Curry o Stevu Kerru
LeBron James , Stephen Curry
Cleveland je v finalu igral močno oslabljen in LeBron James, ki je bil sicer izvrsten, je ob koncu šeste tekme lahko nasprotnikom le stisnil roko. Foto: Reuters
Golden State po štirih desetetjih prvak

Lige NBA vodil z 2:1, nato pa je Steve Kerr v prvo postavo uvrstil Andreja Iguodalo, ki je prevesil tehtnico na stran Warriorsov in naslov je zdaj doma v zalivu.

Za Golden Statom je sanjska sezona. Moštvo je redni del končalo na prvem mestu, in to z izvrstnim izkupičkom 67 zmag in 15 porazov, skoraj 82 odstotna uspešnost pa je rekordna v zgodovini franšize. Izvrstni redni del so Bojevniki nadgradili v končnici, kjer so suvereno prišli v finale in nato s 4:2 odpravili Cleveland ter četrtič postali prvaki najmočnejše lige na svetu. Franšiza je prstan osvojila prvič po 40 letih.

Kerr že v prvi sezoni osvojil prstan
Do velikega uspeha je Warriorse popeljal Steve Kerr. To mu je uspelo že v debitantski sezoni na trenerski klopi. Kerr je sedmi trener, ki je kot novinec osvojil prstan, in prvi, ki mu je to uspelo po Patu Rileyju leta 1982. 49-letni Kerr je sicer vse življenje povezan s košarko, toda v trenerske vode se je podal šele pred letošnjo sezono. Po uspešni igralski karieri je deloval kot generalni menedžer pri Phoenix Sunsih in komentator na televiziji TNT.

Rojen je bil v Bejrutu, kjer je njegov oče deloval na ameriški univerzi, leta 1984 pa so očeta v Libanonu ubili pripadniki predhodnika islamske paravojaške organizacije Hezbolah. Kerr je nato obiskoval univerzo v Arizoni, kjer je zaradi poškodovanega kolena izgubil celo sezono. Leta 1988 je odšel v Ligo NBA, kjer je odigral 15 sezon, branil pa je barve Phoenixa, Clevelanda, Orlanda, Chicaga, San Antonia in Portlanda.

Kerr igral za Jacksona in Popovicha
Pred letošnjo sezono je bil blizu prevzema New York Knicksov, kjer bi moči združil s svojim nekdanjim trenerjem Philom Jacksonom, a se je odločil, da raje poskusi z Golden Statom. Odločitev je bila prava. Na eni strani so Bojevniki blesteli v rednem delu in je njihova vitrina zdaj bogatejša za pokal Larryja O'Briena, na drugi strani pa je New York zbral le 17 zmag in klavrno končal sezono. Dobil je dobro zgrajeno ekipo, ki jo je uspešno vodil Mark Jackson, in s svojim vodenjem – predvsem v napadu – dodal zmagovitemu mozaiku šampionski pridih. Kot izjemen ostrostrelec – z dobrimi 45 odstotki je od tistih, ki so jih vrgli več kot 2.000, najnatančnejši metalec trojk v zgodovini NBA-ja – je sodeloval z najboljšima trenerjema zadnjih 20 let. Najprej je tri prstane osvojil s Philom Jacksonom pri Chicagu, nato pa še dva z Greggom Popovichem pri San Antoniu.

Na Kerrovo vodenje sta imela vpliv oba velika trenerska mojstra, pa tudi član Hiše slavnih Lute Olson, ki ga je vodil na univerzi Arizona, ter Alvin Gentry, s katerim sta sodelovala v Phoenixu. Tako v napadu kot v obrambi so vidne njihove zamisli, a njegova največja prednost so vodstvene sposobnosti. Ob natančnih analizah, ki jih je pozorno delal z izkušenimi pomočniki in sodelavci, je Kerr trener, ki sodeluje tudi s svojimi varovanci in jim daje priložnost za njihov prispevek, obenem pa želi, da ekipa uživa v igri. Tako mu je uspelo nadarjeno ekipo združiti v zmagovito celoto.

Iguodala presenetljivo, a zasluženo MVP finala
Osrednja figura Kerrove igre je Stephen Curry, virtuoz na parketu, ki je bil letos tudi izbran za najkoristnejšega igralca rednega dela. Steph je vodja Golden Stata in podaljšana Kerrova roka na parketu, obenem pa smrtonosni ostrostrelec, ki kot za šalo podira rekorde po številu zadetih trojk. Njun sproščen odnos je nedvomno eden izmed pomembnih dejavnikov v uspehu moštva. Curry je sicer kot prvi član najboljše peterke lige v končnici na poti do naslova premagal preostale štiri, ki so bili uvrščeni v prvo postavo NBA-ja (LeBron James, James Harden, Marc Gasol in Anthony Davis).

V finalu je ob konstantno dobrih predstavah Curryja, še enem ostrostrelcu Klayu Thompsonu, Harrisonu Barnesu in vsestranskem borcu Draymondu Greenu, odločilno vlogo odigral izkušeni Andre Iguodala, ki je bil nekoliko presenetljivo, a povsem zasluženo, izbran tudi za MVP-ja finala. Pri vodstvu Clevelanda v seriji z 2:1 je Kerr spremenil začetno postavo. Prvič v sezoni je bil v prvi peterki tudi Iguodala, ki je – podobno kot lani Kawhi Leonard – ključno delo opravil v obrambi, ko je zaustavljal sicer sijajnega LeBrona Jamesa, ki je za uspeh imel premalo pomoči soigralcev.

Kerr: Sem najsrečnejši človek na svetu
Iguodala je prvi MVP, ki ni začel vseh tekem v seriji. Prvič po letu 1980, ko sta si naziva razdelila Kareem Abdul-Jabbar in Magic Johnson iz Lakersov, se je zgodilo, da sta bila najkoristnejša igralca rednega dela in finala iz istega moštva. Pred letošnjo sezono je Iguodala začel 758 tekem zapored. V Philadelphii je imel zvezdniško vlogo, po prihodu v Golden State (vmes je bil še v Denverju) pa se je Iggy povsem podredil ekipi, sprejel tudi vlogo rezervista in sijajno igral v obrambi. Ko je v prvi peterki zamenjal centra Andrewa Boguta, so Warriorsi dobili vse tri naslednje tekme. Ko je bil na parketu Iguodala, je James iz igre metal 38-odstotno.

"12 let je minilo, kar sem bil na tem mestu. Sem kar pozabil, kako naporna pot vodi do naslova. Vso kariero sem imel neverjetno srečo. Najprej sem prišel v ekipo z Michaelom Jordanom, nato s Timom Duncanom, zdaj pa vodim moštvo, ki ima Stepha Curryja in Klaya Thompsona … Sem najsrečnejši človek na svetu," je po šestem prstanu dejal Kerr.

Vsako odločitev, ki jo je trener naredil, je ekipa sprejela. Tudi če je nisi povsem razumel, si mu verjel. Zato, ker je šampion.

Stephen Curry o Stevu Kerru
Golden State po štirih desetetjih prvak