Fisher je lani odločil četrto tekmo finala proti Orlandu. Tudi tokrat je izkoristil bogate izkušnje z velikih tekem. Foto: EPA
Fisher je lani odločil četrto tekmo finala proti Orlandu. Tudi tokrat je izkoristil bogate izkušnje z velikih tekem. Foto: EPA
Kobe Bryant in Kevin Garnett
Kevin Garnett je razočaral na prvih dveh tekmah, tokrat pa je bil od prve minute odličen. Spomnil je na svoje najboljše čase. Foto: EPA
Kobe Bryant
Bryant je zgrešil kar 19 metov. Nekaj njegovih odločitev je bilo popolnoma nesmislenih. Na srečo mu je v odločilnih trenutkih breme z ramen vzel dolgoletni prijatelj Fisher, s katerim sta prišla skupaj v Ligo NBA leta 1996. Oba imata že štiri prstane in sta na polpoti do petega. Foto: EPA
Derek Fisher in Pau Gasol
Veselje Gasola in Fisherja po klučnem košu 48 sekund pred koncem. Foto: EPA
Glen Davis
''Big Baby'' je dosegel 12 točk s klopi. Foto: EPA
Ray Allen
Ray Allen je v nedeljo postavil rekord finala z osmimi zadetimi trojkami. Na tretji tekmi je zgrešil vseh 13 metov iz igre, nekajkrat je bil popolnoma sam pri metih izza črte, a to preprosto ni bil njegov večer. Foto: EPA
Doc Rivers in Kevin Garnett
Doc Rivers je bil zelo zadovoljen z igro Kevina Garnetta, ki je na koš vrgel le 16-krat. Trener Bostona bi si želel več žog zanj. Foto: EPA
Paul Pierce in Kendrick Perkins
Paul Pierce (levo) je bil MVP finala leta 2008, letos pa ga Ron Artest zelo dobro pokriva. Na tretji tekmi si je hitro nabral tri osebne napake, v zadnji četrtini je igral celo s petimi in ni mogel zrežirati preobrata. Foto: EPA

Izid v zmagah v finalu Lige NBA je zdaj 2:1 za Lakerse, naslednji dve tekmi pa bosta prav tako v TD Gardnu. Priljubljeni ''Fish'', ki je bil je bil že velikokrat junak dramatičnih končnic, je 11 izmed 16 točk dosegel v zadnji četrtini. 48 sekund pred koncem je z izjemnim prodorom in polaganjem po protinapadu odločil tekmo. Lakersi so ob koncu prve in na začetku druge četrtine naredili delni izid 32:8, a žilavi Kelti se niso dali, približali so se na točko zaostanka, popoln preobrat pa je preprečil 34-letni Fisher. Pri gostiteljih se je prebudil Kevin Garnett (25 točk; 11/16 iz igre), junak druge tekme Ray Allen pa je imel črn večer (2 točki; 0/13 iz igre, 0/8 za tri).
Kobe še ni naravnal roke
''Prav veselim se vrnitve v džunglo'', je pred tekmo povedal Bryant, ki ni pozabil zadnjega obiska Gardna v končnici, poraza s 131:92, ko so navijači Bostona 17. junija 2008 v evforiji ob prvemu naslovu po 22 letih suše v avtobus večnih tekmecev metali kamenje. Od tistega večera so Lakersi dobili vse tri tekme v tej vroči dvorani. Kobe je dosegel največ točk na tekmi (29), a vseeno je zgrešil preveč metov (10/29 iz igre, 1/7 za tri).

Pierce veliko govoril, malo naredil

''Ne bomo se več vrnili v Los Angeles,'' se je širokoustil Paul Pierce po zmagi na drugi finalni tekmi. MVP finala 2008 je bil znova pod svojim povprečjem (15 točk, 5/12 iz igre). Po porazu na prvi izmed treh zaporednih domačih tekem se bo prav rad vrnil v Los Angeles, saj v nasprotnem primeru ne bo videl prstana.
Garnett prikazal pravi obraz
Tekma se je v odličnem vzdušju začela sanjsko za Celticse. Garnett, ki je na drugi tekmi dosegel le šest točk in bil popolnoma odsoten, je dosegel uvodnih šest točk. Preigral je Pauja Gasola in položil, nato pa je po dveh protinapadih dvignil dvorano na noge. Naslednjih šest točk je s prodori priigral Rajon Rondo (12:5) in besni Phil Jackson je vzel minuto odmora.

Lakersi naredili preobrat

''Zen Master'' je našel prave besede. Lakersi so na krilih Bryanta naredili serijo 8:0 in povedli s 13:12. Ray Allen in Pierce sta zgrešila vse mete in gostje so z delnim izidom 10:1 končali uvodno četrtino (17:26). Lamar Odom je ob sireni položil in dodal še prosti met ob prekršku Rasheeda Wallaca.
Tudi rezervisti so se izkazali
Lakersi so začeli drugo četrtino izjemno. Shannon Brown in Jordan Farmar sta vnesla energijo s klopi, pod košem je kraljeval Andrew Bynum. Pri izidu 20:37 je trener Doc Rivers izgubil živce zaradi slabe obrambe svojih varovancev, ki so šli iz ene neumnosti v naslednjo. Tudi Lakersi so zašli v krizo, štiri minute niso dosegli koša in po delnem izidu 9:0 je bilo le še 29:37 po polaganju Ronda. Na odmor so Lakersi odšli z 12 točkami naskoka (40:52).
Boston ni popuščal
Pierce, ki mu v prvem polčasu prav nič ni šlo od rok, je takoj na začetku nadaljevanja zadel izza črte in Celticsi so ujeli priključek (47:54). Rivers je nerazpoložene igralce prve peterke zamenjal in rezervisti so se razigrali. Tony Allen, Glen Davis in Rasheed Wallace so skupaj dosegli zadnjih deset točk v tretji četrtini (61:67). Obramba Bostona je odrezala Bryanta, ki je metal iz nemogočih položajev tik pred iztekom napada.

''Fish'' junak dramatične končnice

V zadnji četrtini je štiri točke zapored dosegel Davis (65:68), Garnett je znižal na 69:70 in v Gardnu je završalo. Na vidiku je bil nov epski preobrat, podoben tistemu v Staples Centru na četrti tekmi finala pred dvema letoma, ko je Boston nadomestil 24 točk zaostanka. Šest minut pred koncem je na veliko sceno stopil Fisher. S tremi zaporednimi koši je umiril živce soigralcev (73:78). Odgovoril je razigrani Garnett (80:82). Bryant je minuto in 40 sekund pred koncem le naravnal roko. KG se je zadnji dotaknil žoge in jo odbil v avt minuto in 29 sekund pred koncem. Sodniki so si ogledali počasen posnetek in na veliko žalost gledalcev odločili pravilno.
Vujačič zadel ključna prosta meta
Po novi zgrešeni trojki Raya Allena je Fisher ujel žogo, mojstrsko obšel Garnetta na sredini igrišča in sijajno položil prek Davisa in Allena. Zaradi prekrška ''Big Babyja'' je dodal še prosti met (80:87). Pierce je še uspel znižati, a je nato Garnett napravil osebno napako v napadu nad Gasolom. Vstopil je Saša Vujačič in zadel dva pomembna prosta meta (82:89). Kobe je nato ukradel žogo Garnettu in z dvema prostima metoma zabil še zadnji žebelj v krsto gostiteljev.

Tudi veterani pokažejo čustva

''Ljubim to igro, ljubim ta klub, ljubim to kar delam. To je zares velika zmaga za nas. V četrtek nas čaka nova tekma, potrebujemo novo zmago,'' je takoj po tekmi čustveni Fisher komaj zadrževal solze. Na novinarski konferenci se je kot pravi profesionalec hitro zbral: ''V TD Gardnu nismo bili dobri pred dvema letoma, vmes pa smo že zmagali. Dobro poznamo to dvorano. Preveč smo igrali na Kobeja v tretji četrtini in zašli v težave. Videl sem, da lahko s prodori naredim veliko dobrega. Morali bomo igrati precej bolje v četrtek, Ray Allen bo zadeval. Tako slabega večera ne bo imel še enkrat," je junak večera misli že usmeril proti četrtku.

Kobe: Derek je duša in srce ekipe!

''Derek me vedno znova preseneča. On je rojen za velike tekme. Je pravi vodja ekipe, vedno najde prave besede, misli samo pozitivno. Težka so bila leta, ko njega ni bilo v ekipi. Prava duša in srce ekipe! Nobenega drugega ne poslušam, vsi ostali so mladi igralci, midva sva preživela vse dobre in slabe trenutke skupaj,'' je Bryant z izbranimi besedami pohvalil Fisherja.
Rivers bi želel še več žog za Garnetta
''Mislim, da se še nikoli ni zgodilo, da bi nekdo, ki je na prejšnji tekmi zadel osem trojk, potem pa metal iz igre 0/13. Tudi to se dogaja. Ray bo že jutri znova prvi na treningu in na četrti tekmi bo že pravi. V prvem polčasu so nas popolnoma nadigrali. Igrali smo v njihovem ritmu, slabi smo bili v obrambi. Garnett je bil izjemen. Premalo smo mu dajali žogo v roke. Moral bi vreči vsaj 25-krat. Žoga je preslabo krožila. Odločil je Fisher, on je zagrizen igralec, vzel je usodo v svoje roke. Kobeju ni šlo, a vse je nadomestil ''Fish''. To je zelo težak poraz, vsi smo vedeli, da bo to težka serija. Prepričan sem, da bomo na naslednji tekmi igrali bolje,'' je misli strnil trener Rivers.

Številne legende na tribunah
V srečanju so uživali številni nekdanji košarkarji obeh ekip. Za gostitelje so pesti stiskali John Havlicek, Kevin McHale, K. C. Jones, za Lakerse pa legendarni Magic Johnson, ki je bil v osemdesetih letih najbolj zaslužen za pet naslovov Lakersov. Zvezdnik New England Patriotsov in eden najboljših igralcev Lige NFL Tom Brady je prav tako navijal za Boston.
Prednost domačega igrišča očitno ni velika v tej finalni seriji. Obe ekipi sta že zmagali v gosteh. V četrtek se obeta nova napeta tekma, saj Boston slovi kot ekipa, ki se po porazu vedno hitro pobere in najde prave rešitve.

Finale, tretja tekma:
BOSTON - LA LAKERS 1:2
84:91 (17:26, 23:26, 21:15, 23:24)
Garnett 25, Pierce 15, Davis 12, Rondo 11, T. Allen 7, Perkins (11 skokov) in Robinson po 5, R. Allen in Wallace po 2; Bryant 29, Fisher 16, Gasol 13 in 10 skokov, Odom 12, Bynum 9 in 10 skokov, Brown 4, Vujačič 2 zadeta prosta meta v 19 sekundah, Farmar, Walton in Artest po 2.

Izid v zmagah je v odebeljenem tisku. Igrajo na 4 zmage po sistemu 2-3-2.

Petek ob 3.00:
BOSTON - LA LAKERS

Ponedeljek ob 2.00:
BOSTON - LA LAKERS

---------- morebitne tekme: -----------

Sreda, 16. junija, ob 3.00:

LA LAKERS - BOSTON

Petek, 18. junija, ob 3.00:
LA LAKERS - BOSTON