Jaka Blažič je sodeloval ob štirih zmagah Cedevite Olimpije nad Partizanom, trikrat pa presegel 25 točk. Njegovo povprečje na teh štirih tekmah znaša dobrih 23 točk. Foto: www.alesfevzer.com
Jaka Blažič je sodeloval ob štirih zmagah Cedevite Olimpije nad Partizanom, trikrat pa presegel 25 točk. Njegovo povprečje na teh štirih tekmah znaša dobrih 23 točk. Foto: www.alesfevzer.com
Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Veliko udarcev so v slabih dveh mesecih sezone prejeli ljubljanski košarkarji. Zelo slabo so začeli Evropski pokal, kjer še nimajo zmage, so pa v Ligi ABA zdaj ujeli zmagoviti ritem. Toda do zdaj so premagovali le na papirju slabše nasprotnike in z dvema porazoma ohranjali korak z vrhom. Ob vstopu v najtežji teden, ko bodo v šestih dneh opravili s tremi zahtevnimi obračuni, pa so odigrali najboljšo tekmo v sezoni in vpisali tudi največjo zmago do zdaj. V 8. krogu je Stožice sklonjenih glav zapustil evroligaški Partizan, aktualni prvak Jadrana, za katerega mesto zmaja (p)ostaja zakleto.

Parni valjak, ki je po vrnitvi Željka Obradovića na črno-belo klop znova konkurenčen najboljšim v Evropi, Cedevite Olimpije od združitve ljubljanskega in zagrebškega kluba v gosteh še ni premagal. Decembra bo minilo pet let od zadnje zmage beograjskega velikana v Ljubljani, tudi tedaj pa je prekinil sušo, ko je v slovenski prestolnici slavil po šestih letih. "Končno smo pokazali, kaj delamo na treningih. Energija je bila na pravi ravni. Prav tako požrtvovalnost. Vsak je dal svoje. Jaka nas je vodil kot pravi kapetan, za kar vsa čast," je bil zadovoljen Klemen Prepelič, eden najzaslužnejših za prvi veliki skalp letošnje sezone.

Cedevita Olimpija je nanizala šest zaporednih zmag nad Partizanom, v Ligi ABA pa trenutno njena serija v tej sezoni znaša štiri zmage v nizu. Foto: www.alesfevzer.com
Cedevita Olimpija je nanizala šest zaporednih zmag nad Partizanom, v Ligi ABA pa trenutno njena serija v tej sezoni znaša štiri zmage v nizu. Foto: www.alesfevzer.com

Izkušeni Bistričan je prispeval 18 točk, znova pa se je izkazal v vlogi podajalca, saj je tokrat podelil 11 asistenc. Po vrnitvi Justina Cobbsa je lahko več časa igral na svojem primarnem položaju dve in njegova glavna naloga ni bila razigravanje soigralcev. Iz osmih poskusov je zadel štiri trojke. Trikrat je bil izza črte natančen Blažič, ki je ujel odlično strelsko formo, saj je bil najkoristnejši igralec preteklega kroga Lige ABA, bil razpoložen tudi na dvoboju Evropskega pokala, tokratna predstava pa je bila še nadgradnja tiste iz prejšnjega tedna, ko so zmaji v gosteh ugnali FMP. Ustavil se je pri 29 točkah, v ključnih trenutkih pa bil gonilna sila domače zasedbe, ko je ohranil mirno kri na črti prostih metov (8/8) in tako dosegal odločilne ljubljanske točke.

Tudi, ko številke niso tako visoke, kot jih je imel tokrat, Jaka Blažič igra odlično. Kaj naredi za ekipo, kakšen je njegov ekipni duh, kako trenira, zato je zame poseben igralec. Imamo nove igralce, ki potrebujejo takšen zgled. Podobno velja za Klemna Prepeliča.

Simone Pianigiani

"Taka tekma nam je manjkala v letošnji sezoni, da dokažemo, da lahko igramo proti tako kakovostnim ekipam. Zelo nam je pomagala vrnitev Cobbsa, še posebej v ključnih trenutkih, da smo ostali mirni in nismo bili zaletavi. Z vrnitvijo Cobbsa je lahko Klemen igral na dve in bil tako nevarnejši za koš. Lepa popotnica za naprej. Dobro se je sestavilo. Upam le, da bo šla krivulja zdaj navzgor in da se ne bomo ustavili. Moramo biti konstantni v dobrih predstavah in začeti zmagovati tudi v Evropskem pokalu. To je le ena tekma. Če hočemo biti dobri tudi v Evropi, moramo iz tekme v tekmo tako igrati," je dejal Blažič.

Nekoč je bil ljubljenec navijačev Crvene zvezde, zato je še vedno tarča skandiranj privržencev Partizana, ki jih je bilo znova v Stožicah zelo veliko in so bili tudi zelo glasni. Toda ljubljanski kapetan, ki je priznal, da mu njihove žaljivke dajo še dodaten zagon, jih je utišal. Hrkati pa prebudil, lahko rečemo kar prvič v tej sezoni, tudi domače navijače, ki so v zadnji četrtini, ko se je tekma lomila, nudili pravo podporo slovenskim prvakom. "Pride tak dan, ko se dobro počutiš in "ti gre vse notri". Tokrat je bil moj, in samo upam, da jih bo še več," je dodal Blejec.

Justin Cobbs, ki je bil pred poškodbo prvi strelec zmajev, se je vrnil na parket. Foto: www.alesfevzer.com
Justin Cobbs, ki je bil pred poškodbo prvi strelec zmajev, se je vrnil na parket. Foto: www.alesfevzer.com

Po slabem mesecu dni se je na parket vrnil Cobbs in tako razbremenil Prepeliča. Razumljivo še ni v pravem ritmu, toda tudi on je dal nekaj pomembnih točk v drugem polčasu. Prav tako se je v drugem delu prebudil DJ Stewart. Dobro je tokrat svoje delo opravil tretji Američan Shawn Jones, ki je imel pod obročem zelo zahtevno nalogo. Namreč, poškodovan je Karlo Matković, Jones pa z 203 centimetri ni klasični center. Toda dobro se je bojeval s Partizanovimi visokimi igralci na čelu z dolgoletnim NBA-jevcem Frankom Kaminskim in najboljšim brazilskim košarkarjem na preteklem svetovnem prvenstvu Brunom Caboclom. V statistiko je vpisal 17 točk in devet skokov.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Razpoloženi so bili ljubljanski strelci (11/21 za tri), medtem ko gostujoči niso imeli svojega dne (trojka 7/24). Vrzeli pod domačim košem so se kar nekajkrat poznale v obrambi, vendar pa so prav z defenzivno prilagoditvijo, ko so postavili cono, zmaji naredili pomemben korak k zmagi. "Vedeli smo, da moramo nekaj spremeniti, če hočemo igrati z njimi. Kakovost je nedvomno na strani Partizana. Prvi polčas so bili kar malce zmedeni, tudi v drugem pa smo odigrali nekaj dobrih obramb s cono. Zasluženo smo zmagali," je povedal Blažič, glede možnosti v Evropskem pokalu pa pristavil: "Pred nami sta dve zelo težki tekmi. Moramo iti korak za korakom. Start je bil zelo slab, tri zmage smo za šestim mestom in moramo tudi v gosteh premagati kakšnega težkega tekmeca."

V Evropskem pokalu so zmaji prikovani na dno svoje skupine, potem ko so prejšnji teden izgubili še sedmo tekmo. Proti Hamburgu so skoraj izbrisali 28 točk zaostanka, potem ko so predvsem v tretji četrtini pustili zelo slab vtis. Tekme Cedevite Olimpije so letos zaznamovale velike oscilacije, ki pa jih proti Partizanu (končno) ni bilo. "Poraz je vedno dober, če se iz njega kaj naučiš. Tak mrk, kot je bil 23-minutni proti Hamburgu, se predvsem z energijske vidika ne sme zgoditi. Naučili smo se nekaj iz tiste tekme in si priigrali zdaj lepo zmago. Košarka je igra, si pa sami ustvarjamo pritisk, saj želimo najboljše rezultate. Zdaj je treba to prenesti še v Evropski pokal in poskušati preobrniti negativni niz. Treba je zmagati tri zapored in se vrniti v igro za končnico," je odločen Prepelič.

V zadnji četrtini je zavrela kri, potem ko je Zach LeDay z umazano osebno napako ustavil Jako Blažiča v prodoru. Foto: www.alesfevzer.com
V zadnji četrtini je zavrela kri, potem ko je Zach LeDay z umazano osebno napako ustavil Jako Blažiča v prodoru. Foto: www.alesfevzer.com
Zmaji na kolena spravili Partizan

Že v sredo (20.30) zmaje čaka gostovanje v Londonu, v soboto (19.00) pa v Podgorici, ko se bodo z Budućnostjo pomerili v Ligi ABA. Tudi črnogorski prvak, ki je medtem po slabših evropskih rezultatih in odstopu Petra Mijovića že reagiral in na klop postavil slovenskega strokovnjaka Andreja Žaklja, ima tako kot Cedevita Olimpija šest zmag in dva poraza.

"Odigrali smo dobro tekmo. Tudi če Cobbs še ni stoodstotno pripravljen, je veliko lažje, ko imaš vsaj enega organizatorja igre. Tako sta Jaka in Klemen lahko igrala na svojih pravih položajih. Vesel sem za igralce, saj dobro delajo. Imamo težavo z visokimi košarkarji, toda Jones je bil tokrat zelo dober. Je pa vsak dal svoje in vsi so pomagali, da smo to vrzel zapolnili. Nisem tu, da premagamo Partizan, ampak zaradi razvoja igralcev in da sledimo projektu. Lepa zmaga predvsem za igralce in navijače. Še vedno pa imamo težave. Imamo novo ekipo in niti en teden nismo vsi skupaj. S takim odnosom jih bomo lažje reševali. Imamo nor urnik. Partizan je prejšnji teden odigral dve tekmi, zadnjo v petek, a je za nas s to postavo še težje, če imamo že čez 48 ur tekmo v Londonu. Moramo le delati naprej," so bile prve besede trenerja Cedevite Olimpije Simoneja Pianigianija.

Partizan, ki je bil hit pretekle sezone Evrolige, sezono pa kronal s prvim jadranskim naslovom po desetih letih, letos ni začel po željah. Šesti zaporedni poraz v Ljubljani je bil tudi drugi v nizu v Ligi ABA, kjer so morali premoč priznati že Megi in Igokei. Tako čeprav so dobili beograjski derbi, za velikim tekmecem Crveno zvezdo, ki je na vrhu lestvice, zaostajajo za dve zmagi. "Izenačena tekma. Tudi mi smo imeli možnosti za zmago, toda končnico smo odigrali, kot smo jo. Imeli smo nekaj dobrih trenutkov v prvem polčasu, toda prelahko zapravili prednost. Nekatere stvari se nam ponavljajo iz tekme v tekmo. To so te težave, ob tem pa smo zgodaj ostali še brez Avramovića, ki je moral na pregled v bolnišnico, ali ima zlomljen nos. Veliko situacij, krvi in vsega, a to je sestavni del igre. Vzdušje, ki so ga pripravili navijači obeh ekip, je bilo super. Nekaj, kar je dobro za Ligo ABA in košarko. Zahvalil bi se navijačem, ki nas tu vedno spremljajo v lepem številu, toda mi jim trenutno ne vračamo na pravi način. Res tako mislim in mi je žal," je dodal trenerski velikan Željko Obradović, ki ga vedno z ovacijami pozdravi tudi ljubljansko občinstvo.

Na seznamu so slovenski košarkarji, ki so bili v zadnjem letu na reprezentančnem spisku, in najobetavnejši igralci, ki so že v članski kategoriji.


Košarkar (klub)TekmovanjeMin.TočkeSk.Pod.
Jaka Blažič (Cedevita Olimpija)

ABA: Olimpija - Partizan 95:91

EC: Olimpija - Hamburg 83:86

35

36

29 (6/8 za dve, 3/7 za tri)

24 (5/10 za dve, 3/6 za tri)

6

3

1

1

Saša Ciani (Xavier Musketeers/ZDA, NCAA)

Saint Mary - Xavier 49:66

Xavier - Washington 71:74

21

19

6 (3/4 za dve)

2 (1/3 za dve)

6

3

0

1

Vlatko Čančar (Denver Nuggets/ZDA, NBA)

zdravstvena odsotnost

Jakob Čebašek (Minsk/BLR)

VTB: Minsk - Zenit 62:84

VTB: Astana - Minsk 78:74

15

26

4 (0/2 za dve, 1/3 za tri)

13 (3/7 za dve, 2/7 za tri)

6

6

1

2

Žiga Dimec (Mersin/TUR, 2. liga)

DP: Balikesir - Mersin 77:89

20

7 (2/7 za dve)

9

0

Luka Dončić (Dallas Mavericks/ZDA, NBA)

Dallas - Sacramento 113:129

Milwaukee - Dallas 132:125

Washington - Dallas 117:130

New Orleans - Dallas 131:110

32

35

32

26

25 (4/12 za dve, 3/7 za tri)

35 (11/17 za dve, 4/9 za tri)

26 (3/7 za dve, 4/11 za tri)

16 (2/11 za dve, 3/5 za tri)

10

9

7

2

7

9

10

2

Zoran Dragić (Cedevita Olimpija)




Gregor Glas
(Cedevita Olimpija)

ABA: Olimpija - Partizan 95:91

EC: Olimpija - Hamburg 83:86

5

21

0 (0/1 za dve)

9 (1/4 za dve, 2/7 za tri)

1

6

0

1

Gregor Hrovat (JDA Dijon/FRA)

DP: Dijon - Saint Quentin 77:69

LP: Dijon - Promitheas 88:80

28

26

19 (2/2 za dve, 1/5 za tri)

12 (5/6 za dve, 0/1 za tri)

3

2

1

2

Robert Jurković (Krka)

ABA: Mega - Krka 72:77

DP: Šentjur - Krka 90:91

10

29

5 (1/2 za dve, 1/2 za tri)

13 (4/6 za dve, 1/5 za tri)

2

5

0

1

Urban Klavžar (Cantabria/ŠPA, 2. liga)

DP: Burgos T. - Cantabria 93:84

16

2 (1/4 za dve, 0/1 za tri)

00
Aljaž Kunc (Twarde Pierniki Torun/POL)

DP: Torun - Trefl 69:80

25

8 (2/2 za dve, 0/5 za tri)

6

0

Miha Lapornik (Burgos/ŠPA, 2. liga)

DP: Melilla - Burgos 79:92

2019 (0/2 za dve, 5/5 za tri)4

5

Jurij Macura (Krka)

ABA: Mega - Krka 72:77

DP: Šentjur - Krka 90:91

27

15

14 (7/7 za dve)

6 (2/3 za dve)

8

10

0

2

Blaž Mahkovic (Kansai Helios)

ABA 2: TFT - Helios 63:70

ABA 2: Helios - Vojvodina 83:89

ABA 2: MZT - Helios 83:87

22

45

40

9 (2/4 za dve, 0/2 za tri)

30 (5/7 za dve, 4/8 za tri)

25 (4/6 za dve, 1/3 za tri)

5

8

7

2

5

1

Jordan Morgan (Lokomotiv Kuban Krsnodar/RUS)

VTB: Lokomotiv - Avtodor 85:63

14

5 (1/5 za dve)

4

0

Edo Murić (Cedevita Olimpija)
zdravstvena odsotnost



Aleksej Nikolić (Chalos-Sur-Saone/FRA)

DP: Bourg - Chalon 90:67

3316 (2/4 za dve, 4/7 za tri)

5

6

Alen Omić (Levallois Metropolitans/FRA)

DP: Nanterre - Levallois 94:86

3014 (7/11 za dve, 0/2 za tri)11

2

Bine Prepelič (Spirou Charleroi/BEL)

BNXT: Charleroi - Bruselj 63:61

26

11 (3/5 za dve, 1/5 za tri)

12

4

Klemen Prepelič (Cedevita Olimpija)

ABA: Olimpija - Partizan 95:91

EC: Olimpija - Hamburg 83:86

27

28

18 (0/1 za dve, 4/8 za tri)

23 (5/7 za dve, 3/14 za tri)

4

4

11

4

Rok Radović (Cedevita Olimpija)

ABA: Olimpija - Partizan 95:91

EC: Olimpija - Hamburg 83:86

3

13

0

0 (0/1 za tri)

0

3

0

2

Žiga Samar (Alba Berlin/NEM)

DP: Alba - Weissenfels 75:108

EL: Partizan - Alba 89:74

EL: Alba - Asvel 68:73

16

12

5

3 (1/3 za dve, 0/4 za tri)

4 (1/2 za dve)

0

1

1

0

3

1

0

Leon Stergar (Krka)

ABA: Mega - Krka 72:77

DP: Šentjur - Krka 90:91

32

35

25 (5/6 za dve 3/5 za tri)

14 (3/10 za dve, 0/1 za tri)

3

3

3

4

Luka Ščuka (Cedevita Olimpija)

ABA: Olimpija - Partizan 95:91

EC: Olimpija - Hamburg 83:86

13

3

3 (0/1 za dve, 1/3 za tri)

0

0

0

0

0

Mike Tobey (Crvena zvezda/SRB)

ABA: Zvezda - Mornar 95:75

EL: Olympiacos - Zvezda 88:83

EL: Zvezda - Fenerbahče 87:56

16

15

19

16 (3/4 za dve, 3/5 za tri)

7 (2/2 za dve, 1/2 za tri)

3 (0/2 za dve, 1/3 za tri)

6

4

6

2

0

1

Jan Vide (UCLA Bruins/ZDA, NCAA)

UCLA - Marquette 69:71

UCLA - Long Island 78:58

/

21

/

12 (5/7 za dve)

/

0

/

7

Petar Vujačić (Zadar/HRV)

DP: Zadar - Dubrovnik 98:59

ABA: Split - Zadar 75:82

29

/

7 (2/3 za dve, 1/5 za tri)

/

1

/

4

/