Cedevita Olimpija je v Ligi ABA petkrat zmagala in dvakrat izgubila, v Evropskem pokalu pa ima šest porazov. Foto: www.alesfevzer.com
Cedevita Olimpija je v Ligi ABA petkrat zmagala in dvakrat izgubila, v Evropskem pokalu pa ima šest porazov. Foto: www.alesfevzer.com

S tremi zaporednimi zmagami v Ligi ABA so ljubljanski košarkarji malenkost popravili vtis uvodnega meseca sezone, ki si ne zasluži pozitivne ocene. Toda v jadranskem tekmovanju so do zdaj premagovali tekmece, za katere se tudi pričakuje, da niso kos zmajem, četudi imajo ti nekoliko manjši proračun kot lani, kar so tokrat poudarili v vodstvu kluba. Uvrstitev med štiri v regiji je pričakovana oziroma kar obveza, in vse, kar je manj od tega, je neuspeh. Prihodnja dva kroga sicer prinašata tudi dva velika jadranska testa, saj v ponedeljek v Stožice prihaja Partizan, zatem pa čaka slovenske prvake gostovanje pri Budućnosti. Crvena zvezda jim je letos odčitala pošteno lekcijo, opekli pa so se tudi na gostovanju v Laktaših pri Igokei.

Zmaji iščejo oziroma gradijo identiteto

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

V soboto so vendarle prišli do prve gostujoče zmage v sezoni in tako kot navijači, med katerimi jih večina že počasi izgublja potrpljenje, zdaj v ljubljanskem taboru upajo, da bo to dobra popotnica za rezultatski zasuk tudi v Evropi. V Evropskem pokalu v goste (sreda ob 18.30) prihaja primeren tekmec za prvo zmago v tem tekmovanju. Hamburg je namreč tako kot Olimpija še brez zmage. "Čaka nas težka tekma. Tako kot mi je tudi Hamburg še brez zmage. Ima kakovostne igralce, ki imajo v rokah veliko točk. V Nemčiji imajo enak izkupiček kot Bayern. Nevarni so v tranziciji in na odprtem igrišču," je dejal Simone Pianigiani, ki je zaradi zdravstvenih težav izpustil pet tekem. Vrnil se je tik pred obračunom z FMP-jem, ob prvem stiku z domačo sedmo silo pa v dolgem nagovoru kot že mnogokrat poprej opisal položaj ljubljanskega kluba.

"Situacija je jasna. Moramo razmišljati o sebi. Ko smo dobili Prepeliča, smo takoj izgubili Cobbsa. Prepelič je postal glavni organizator igre, čeprav to ni njegov primarni položaj. Igralci se še ne poznajo med sabo. Moramo biti osredinjeni nase in iskati oziroma graditi svojo identiteto. Težko je igrati košarko na visoki ravni brez dveh organizatorjev igre. Igralci se spoznavajo in navajajo drug na drugega. Moramo biti potrpežljivi. Nobeden ne more o teh fantih govoriti nič slabega, saj si vsi močno prizadevajo. Že od začetka vemo, da nam v Evropskem pokalu ne bo lahko, tudi če ne bi imeli težav s poškodbami. Bili smo tudi blizu zmagam. Če bi se drugače razpletlo proti Joventutu ali Venezii, ki imata precej višji proračun kot mi, bi bil položaj precej drugačen. Všeč mi je ekipni duh, ki vlada v garderobi. Ekipa stoji skupaj, in vesel sem, da smo prvič v gosteh zmagali. Za naslednjo tekmo pa je jasno, da se moramo boriti in omejiti izgubljene žoge, sicer bomo imeli težave, saj bo nasprotnik lahko prihajal do protinapadov. Vse bomo naredili, da napredujemo. Zagotovo bomo boljši. Poleti sem rekel, da je treba počakati na december. Takrat nisem pričakoval takih težav, zato mogoče potrebujemo malce več časa. Se pa bojujemo, in to je pomembno," je med drugim povedal trener Olimpije.

Jaka Blažič MVP tedna v ligi Aba

Jaka Blažič je prejel naziv najkoristnejšega igralca (MVP) sedmega tedna lige Aba. Blažič je dominiral na igrišču v dvorani FMP Arena v Beogradu na tekmi zmajev proti FMP, ki jo je Olimpija dobila s 96:84, so zapisali pri vodstvu lige.Blažič je v 31 minutah na parketu zbral 24 točk, sedem skokov, eno podajo in eno ukradeno žogo za količnik 31, kar je bil najvišji med vsemi igralci v sedmem tednu lige. Poleg tega pa je ekipo popeljal do tretje zaporedne zmage v tem regionalnem tekmovanju.

Pianigiani se je vrnil po dobrih dveh tednih

Manjkal je dobra dva tedna, ekipo pa prepustil v roke neizkušenega in neuveljavljenega trenerskega štaba. Njegov pomočnik Andrea Turchetto, ki je vodil tekme, je v izjavah podobno kot Pianigiani vseskozi opisoval položaj zmajev in našteval okoliščine, s katerimi je pojasnjeval oziroma opravičeval neprepričljive predstave. Po tekmi z Venezio, ko so slovenski prvaki ekspresno zapravili dvomestno prednost šest minut pred koncem, do izraza pa je prišla taktična neiznajdljivost, ko je ljubljanski voz brez prave reakcije s klopi drvel strmo navzdol, pa je dejal, da je ponosen na igro, čeprav je bil to že šesti poraz v Evropskem pokalu.

Klemen Prepelič se je takoj izkazal za veliko okrepitev. Odlično se je ujel tudi s Karlom Matkovićem, s katerim veliko igrata
Klemen Prepelič se je takoj izkazal za veliko okrepitev. Odlično se je ujel tudi s Karlom Matkovićem, s katerim veliko igrata "pick and roll". Foto: www.alesfevzer.com
Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Kljub novemu projektu, novi ekipi, novemu štabu in še drugim dejavnikom, zaradi katerih naj bi tako ljubljanski ljubitelji košarke potrpežljivo prebolevali poraze, je dejstvo, da je Cedevita Olimpija klub, od katerega se pričakujejo boljši rezultati od trenutnih in bi moral kotirati višje, kot pa je trenutno v Eurocupu. Če so bile za ljubljansko Olimpijo pred združitvijo s Cedevito številne sezone evropskih neuspehov, pa se je zagrebški klub vse bolj uveljavljal na evropskem zemljevidu, ogrožal vrh Lige ABA in slovel po dobri organizaciji. V uspešni zgodbi sta glavni vlogi igrala Emil Tedeschi in Davor Užbinec, ki sta zdaj predsednik in direktor združenega kluba. Glede na njuno uspešno preteklost in bogate izkušnje v vlogi košarkarskih funkcionarjev se zato poteze kluba po koncu pretekle sezone zdijo nenavadne.

Zavestno so prenovili moštvo, čeprav bi morala ekipa kontinuirano rasti iz temeljev, ki so se pred štirimi leti zdeli dobro postavljeni, hkrati pa je bilo jedro kadra sestavljeno. In to iz domačih igralcev, ki so po večkratnih zatrdilih glavna želja kluba. Slabi rezultati letošnje sezone niso le poigravanje z ugledom nekoč zelo cenjenega kluba, ampak tudi tako priznanih košarkarskih imen, kot sta prva moža zgodbe. Vprašljiva je uspešnost poletnega kadrovanja, predvsem pa izbira trenerja, ki ima sicer hvalevreden CV, kot glavnega nosilca novega projekta. Pianigiani, čeprav smo že sredi novembra, še vedno pravi, da se igralci spoznavajo, saj nimajo skupne zgodovine, in še naprej poziva k potrpežljivosti ter neutrudno brez kakršne koli samokritike opisuje položaj, v katerem je skupaj z varovanci. Vse glasneje pa se medtem v košarkarskih krogih sliši, da strokovni štab ne slovi ravno kot tak, ki bi se "zaprl v dvorano" in s trdim delom popravljal napake in iskal rešitve ter napredek.

Dragić in Armand (še vedno) s pogodbo, a ne igrata

Tedeschi je junija govoril o jasni viziji kluba, ki morda vendarle ni tako jasna. Če se večkrat poudari zmanjšanje proračuna, je treba spomniti, da sta ekipo zapustila Yogi Ferrell in Josh Adams, ki sta bila njegovo glavno breme. Tudi z Alenom Omićem in Zoranom Dragićem bi klub, kot pravijo naši viri, lahko poiskal dogovor in nadaljeval skupno zgodbo, pa ju je raje prečrtal in jima naročil, naj najdeta nov klub. Marsikdo bi pričakoval, da se bodo zavzeli za domače igralce, izjave, da je mlajši izmed bratov Dragić legenda kluba in podobno, pa so kontradiktorne dejanjem. Ni skrivnost, da izkušenega Ljubljančana in dolgoletnega nosilca reprezentance Pianigani noče v svoji zasedbi, čeprav je ta še vedno na plačilni listi kluba.

Cedevita Olimpija ima v ekipi kar nekaj izkušenih profesionalcev, ki so se znašli že v marsikateri situaciji. Tudi ko je bilo moštvo sestavljeno na novo. Foto: www.alesfevzer.com
Cedevita Olimpija ima v ekipi kar nekaj izkušenih profesionalcev, ki so se znašli že v marsikateri situaciji. Tudi ko je bilo moštvo sestavljeno na novo. Foto: www.alesfevzer.com
Evropski pokal, skupina A, 7. krog

Sreda ob 18.30:
CEDEVITA OLIMPIJA – TOWERS HAMBURG

Torek:
PROMETEJ – HAPOEL TEL AVIV

JOVENTUT – PARIS

Sreda:
WOLVES VILNIUS – REYER VENEZIA

BEŠIKTAŠ – LONDON LIONS

Ni edini, ki za neigranje prejema plačilo. Seana Armanda so sprva umaknili iz kadra, zdaj pa je Američan ves čas na klopi, toda ne igra. Na vprašanje, kakšen je njegov status, je Pianigani odgovoril: "Moramo se mu zahvaliti kot igralcu. Je posebna oseba. Lani je imel težko sezono. Bil je poškodovan. Sem je prišel s pozitivno miselnostjo in na pomoč mladim igralcem. Ko je igral na položaju organizatorja igre, ki ni njegov osnovni, se je zelo trudil. V zadnjih dveh tednih, ko ni Cobbsa, bi nam lahko zelo pomagal in bi mogoče kakšno tekmo več zmagali, a skušamo dati priložnost mladim, kakršen je bil tudi načrt pred začetkom sezone. Odločili smo se, da gradimo. Vidite, da je na klopi zelo aktiven in veliko komunicira z igralci. Da je ameriški igralec tako vpleten, je nekaj posebnega. Smo se pa odločili, da damo več prostora domačim igralcem. Zato tudi Klobučar igra več."

Velike težave z nepovezano igro na parketu so se počasi začele odpravljati s prihodom Klemna Prepeliča, toda lahko se zgodi, da bo slovenski reprezentant, ki ima sklenjeno dvomesečno pogodbo, le kratkoročna rešitev. Pričakovano je Bistričan velika okrepitev. Tudi Pianigiani je poudaril njegovo kakovost in dodal, da ve, da sta z Jako Blažičem pripravljena na parketu narediti vse. "Če je treba umreti, pa bosta," je bil slikovit Italijan. Ceni njun odnos in strast. To je tista dodana vrednost domačih igralcev, ki je neprecenljiva. Še vedno je medtem veliko govora o mladih košarkarjih, ki so po napovedih nosilci novega projekta oziroma triletnega cikla, v katerega je vstopil klub. O njihovem domnevnem napredku je spregovoril Pianigiani tudi na zadnji novinarski konferenci. Res sta nekaj več minut Rok Radović in Gregor Glas odigrala proti FMP-ju, predtem pa je bila na vseh tekmah njihova minutaža zelo omejena.

Na seznamu so slovenski košarkarji, ki so bili v zadnjem letu na reprezentančnem spisku, in najobetavnejši igralci, ki so že v članski kategoriji.


Košarkar (klub)TekmovanjeMin.TočkeSk.Pod.
Jaka Blažič (Cedevita Olimpija)

ABA: FMP - Olimpija 84:96

EC: Venezia - Olimpija 95:87

32

32

24 (7/9 za dve, 1/3 za tri)

16 (2/4 za dve, 4/5 za tri)

7

7

1

0

Saša Ciani (Xavier Musketeers/ZDA, NCAA)

Purdue - Xavier 83:71

Xavier - Jacksonville 79:56

20

18

4 (2/2 za dve)

4 (2/3 za dve)

5

6

0

0

Vlatko Čančar (Denver Nuggets/ZDA, NBA)

zdravstvena odsotnost

Jakob Čebašek (Minsk/BLR)

VTB: MBA - Minsk 84:54

VTB: Minsk - Uralmaš 73:101

17

27

5 (1/2 za dve, 1/4 za tri)

20 (2/3 za dve, 5/8 za tri)

3

3

0

1

Žiga Dimec (Mersin/TUR, 2. liga)

DP: Mersin - Omanspor 79:65

26

8 (4/7 za dve)

5

3

Luka Dončić (Dallas Mavericks/ZDA, NBA)

New Orleans - Dallas 124:136

Dallas - LA Clippers 144:126

Dallas - Toronto 116:127

28

32

38

30 (7/9 za dve, 4/9 za tri)

44 (11/12 za dve, 6/9 za tri)

31 (9/16 za dve, 2/10 za tri)

4

6

7

9

6

8

Goran Dragić (brez kluba)




Zoran Dragić (Cedevita Olimpija)




Gregor Glas
(Cedevita Olimpija)

ABA: FMP - Olimpija 84:96

EC: Venezia - Olimpija 95:87

16

5

5 (1/2 za dve, 1/4 za tri)

2 (1/2 za dve)

3

2

1

0

Gregor Hrovat (JDA Dijon/FRA)

DP: Asvel - Dijon 79:74

294 (1/3 za dve, 0/5 za tri)

4

7

Robert Jurković (Krka)

ABA: Krka - Cibona 54:72

12

2 (1/3 za dve, 0/1 za tri)

3

0

Urban Klavžar (Cantabria/ŠPA, 2. liga)

DP: Cantabria - Valladolid 81:82

17

2 (1/3 za dve)

04
Aljaž Kunc (Twarde Pierniki Torun/POL)

DP: Arka - Torun 83:79

28

13 (5/10 za dve, 1/3 za tri)

7

0

Miha Lapornik (Burgos/ŠPA, 2. liga)

DP: Burgos - Clavijo 83:66

20

9 (1/1 za dve, 1/4 za tri)3

2

Jurij Macura (Krka)

ABA: Krka - Cibona 54:72

28

10 (3/10 za dve)

10

0

Blaž Mahkovic (Kansai Helios)

DP: Šenčur - Helios 82:70

3617 (1/5 za dve, 2/5 za tri)

5

3

Jordan Morgan (Lokomotiv Kuban Krsnodar/RUS)

VTB: CSKA - Lokomotiv 88:91

VTB: Astana - Lokomotiv 78:68

16

11

2 (1/3 za dve)

4 (2/3 za dve)

4

5

1

0

Edo Murić (Cedevita Olimpija)
zdravstvena odsotnost



Aleksej Nikolić (Chalos-Sur-Saone/FRA)

DP: Chalon - Strasbourg 101:91

3415 (2/4 za dve, 3/9 za tri)

3

9

Alen Omić (Levallois Metropolitans/FRA)

DP: Levallois - Gravelines 72:74

258 (4/5 za dve, 0/1 za tri)

5

3

Bine Prepelič (Spirou Charleroi/BEL)

BNXT: Antwerp - Charleroi 76:70

20

2 (1/3 za dve, 0/3 za tri)

5

4

Klemen Prepelič (Cedevita Olimpija)

ABA: FMP - Olimpija 84:96

EC: Venezia - Olimpija 95:87

33

31

15 (1/1 za dve, 2/4 za tri)

12 (3/6 za dve, 0/5 za tri)

2

2

14

14

Rok Radović (Cedevita Olimpija)

ABA: FMP - Olimpija 84:96

EC: Venezia - Olimpija 95:87

27

11

4 (2/3 za dve, 0/2 za tri)

5 (1/1 za dve, 1/1 za tri)

7

3

1

0

Žiga Samar (Alba Berlin/NEM)

DP: Alba - Braunschweig 82:64

EL: Alba - Panathinaikos 85:99

DP: Tübingen - Alba 81:97

15

10

19

4 (2/2 za dve, 0/2 za tri)

0 (0/3 za dve)

5 (1/1 za dve, 1/1 za tri)

3

1

1

4

4

7

Leon Stergar (Krka)

ABA: Krka - Cibona 54:72

28

1 (0/1 za dve, 0/1 za tri)

5

0

Luka Ščuka (Cedevita Olimpija)

ABA: FMP - Olimpija 84:96

EC: Venezia - Olimpija 95:87

4

4

0

0 (0/2 za tri)

0

1

0

0

Mike Tobey (Crvena zvezda/SRB)

ABA: Zadar - Zvezda 74:81

EL: Zvezda - Barcelona 86:81

20

11

8 (4/5 za dve, 0/1 za tri)

6 (3/4 za dve, 0/1 za tri)

7

2

1

0

Jan Vide (UCLA Bruins/ZDA, NCAA)UCLA - Lafayette 68:5073 (1/1 za dve)30
Petar Vujačić (Zadar/HRV)

ABA: Zadar - Zvezda 74:81

DP: Cedevita - Zadar 68:89

14

22

7 (2/3 za dve, 1/4 za tri)

9 (3/7 za dve, 1/4 za tri)

4

5

1

1koš