Toni Kukoč je s Chicagom osvojil tri prstane, trikrat pa je s Splitom postal evropski prvak. Foto: Reuters
Toni Kukoč je s Chicagom osvojil tri prstane, trikrat pa je s Splitom postal evropski prvak. Foto: Reuters

Lani zaradi pandemije covida-19 Hiša slavnih ni sprejela novih članov, sta pa zato letos vstopila dva razreda. Poleg legendarnega hrvaškega igralca bodo mesto med nesmrtnimi z letnikom 2021 dobili še Rick Adelman, Chris Bosh, Paul Pierce, Bill Russell, ki bo v hram tako imenovan še kot trener (kot igralec je bil izbran že leta 1975, op. a.), Ben Wallace, Chris Webber, Jay Wright, Lauren Jackson, Val Ackerman, Cotton Fitzsimmons, Howard Garfinkel, Clarence Jenkins, Bob Dandridge in Pearl Moore.

V zadnjih letih je bilo kar nekaj polemik glede izbora Kukoča, potem ko so bili pred njim imenovani njegovi košarkarski sodobniki. Zdaj je nepozabni Dalmatinec, ki je navduševal s svojim prefinjenim slogom igre, eleganco in vsestranskostjo, le sprejet. Toni, ki bo letos dopolnil 53 let, je trikrat s Splitom postal evropski klubski prvak, s Chicagom pa trikrat prvak NBA-ja. Bil je tudi svetovni in evropski prvak z Jugoslavijo, hkrati pa tudi MVP tako EuroBasketa kot košarkarskega mundiala.

V Hiši slavnih so z območja nekdanje Jugoslavije sicer že funkcionar Borislav Stanković, trenerja Aleksandar Nikolić in Mirko Novosel, od igralcev pa Krešimir Ćosić, Dražen Petrović, Dražen Dalipagić, Dino Rađa in Vlade Divac.