S KZS-ja so sporočili, da bodo morali kaznovati klube, če bodo nastopali v tekmovanjih, ki jih Fiba Evrope ne podpira. Foto: www.alesfevzer.com
S KZS-ja so sporočili, da bodo morali kaznovati klube, če bodo nastopali v tekmovanjih, ki jih Fiba Evrope ne podpira. Foto: www.alesfevzer.com
Zoran Dragić
Glede na potezo KZS-ja lahko pričakujemo, da bo Fiba Evrope dvignila suspenz in bodo slovenske reprezentance lahko nastopile na njenih tekmovanjih. Člansko čakajo kvalifikacije za EuroBasket, kjer se bo pomerila z Ukrajino, Bolgarijo in Kosovom. Foto: alesfevzer.com
KZS stopil na stran Fibe Europe
Vilfan, Lorbek in Pavšer kritični do Fibe

Pogovor po videokonferenci s Fibo Evrope sta v torek dopoldne opravila predsednik Matej Erjavec in generalni sekretar zveze Rašo Nesterović. V boju za oblast v klubski košarki, ki poteka na stari celini, se je KZS odkrito postavil na stran Fibe Evrope. Lige ABA tako slovenska zveza ne podpira več, napovedala pa je tudi kazni za klube, ki bodo v naslednji sezoni nastopali v tekmovanjih, ki jih Fiba ne priznava.

Fiba Evrope je v pogovoru med vrsticami sporočila, da se za poslušnost KZS-ju obeta nagrada in tako naj bi slovenski prvak v prihajajoči sezoni dobil neposredno mesto v Fibini ligi prvakov. "V dvajsetminutnem pogovoru smo dobili prijateljski nasvet, da se nam bo zgodilo isto kot Španiji, ki lahko zaradi nepokorščine ostane brez nastopa na olimpijskih igrah in drugih večjih tekmovanjih. Mi in Španci smo namreč na pismo Fibe o suspenzu odgovorili najostreje in najbolj neposredno. Zato bomo zdaj v trivrstičnem odgovoru navedli, da ne podpiramo več Lige ABA v tej obliki, kot obstaja zdaj, in da bomo sankcionirali klube, ki bodo nastopili v tekmovanjih, ki niso priznana pri Fibi Evrope," je povedal Erjavec.

Obeta se nova jadranska liga
Na novinarski konferenci je predsednik še dodal, da so bili v stiku z nekaterimi slovenskimi klubi, ki razumejo položaj zveze, hkrati pa je razkril, da potekajo pogovori z zvezami in nekdanje skupne države o novem regionalnem tekmovanju, ki bi ustrezal vsem vpletenim stranem. To naj bi bilo po državnih prvenstvih, ki naj bi se začela takoj po kvalifikacijah za EuroBasket. Podporo Fibe Evrope oziroma nasprotovanje podjetju ECA (European Commercial Assets), ki upravlja Evroligo in Evropski pokal, je v preteklem tednu brezpogojno izrazila večina košarkarskih zvez, ki so bile suspendirane, tudi hrvaška in srbska, ki sta se znašli v podobne položaju kot slovenska.

Fiba suspendirala 14 nacionalnih zvez
Fiba želi preobrniti razmerje moči v klubski košarki, kjer je Mednarodna košarkarska organizacija izgubila vso veljavo. Priznala je premoč Evroligi, kjer bo nastopalo najboljših 16 klubov v Evropi, zato pa je ostro nastopila proti drugemu tekmovanju pod okriljem organizacije ECA oziroma ligaškemu združenju Uleb, Evropskemu pokalu. Tu naj bi nastopali tudi klubi iz jadranske lige, namero pa je pokazala Union Olimpija, ki si sicer Evrope ni zagotovila prek mest v regionalnem tekmovanju. Fiba Evrope se je odločila, da suspendira 14 reprezentanc, med njimi tudi slovensko. Suspendirala je države, katerih klubi bodo igrali v Evropskem pokalu, in vse, ki sodelujejo v Ligi ABA.

KZS je prejšnjo sredo poslal na Fibo Evrope pritožbeno pismo, v katerem je zastavil nekaj vprašanj, s katerimi je želel pojasniti določene nejasnosti. Namreč Fiba s suspenzom med drugim ni obravnavala vseh reprezentanc enako. Obenem pa je še lani priznavala Ligo ABA in Evropski pokal. V jadranskem tekmovanju tako ali tako KZS ne odloča o ničemer in ni med lastniki tekmovanja. To so klubi. Suspendirane so bile tudi vse mlajše selekcije teh držav. Fibi je na pritožbo odgovoril, da KZS ni bil dovolj jasen, ali podpira Ligo ABA ali ne. Da bi se izognili naslednjim sankcijam in morebitni dejanski izključitvi z evropskega prvenstva, kamor se mora Slovenija prek avgustovskih in septembrskih kvalifikacij še uvrstiti, so se na zvezi odločili za takšno potezo.

KZS stopil na stran Fibe Europe
Vilfan, Lorbek in Pavšer kritični do Fibe