Slovenska košarkarska reprezentanca je od petka suspendirana. Foto: alesfevzer.com
Slovenska košarkarska reprezentanca je od petka suspendirana. Foto: alesfevzer.com
KZS, kot kaže, edini dvomi o Fibinih dejanjih

Hkrati je evropsko košarkarsko zvezo pozvala, naj zadevo, ki je srž spora, najprej reši z jadransko ligo ABA.

To je med drugim zapisal predsednik KZS-ja Matej Erjavec v daljšem pismu, ki ga je naslovil na izvršnega direktorja Fiba Evrope Kamila Novaka. Čeh je prejšnji petek Sloveniji in še trinajstim nacionalnim zvezam poslal pismo, v katerem jim je sporočil, da je Fiba Evrope suspendirala njihove članske državne selekcije. Kot razlog je navedel sodelovanje njihovih klubov v Ligi ABA ali Evropskem pokalu.

KZS je zapisal, da so nacionalne zveze jadranske regije v skupni izjavi poleti 2015 samo izrazile podporo svojim klubom, da lahko igrajo v novoustanovljeni Jadranski ligi, potem ko so prejele dopis, da ima Jadranska liga status uradno priznanega tekmovanja od Fiba Evrope.

KZS je tudi poudaril, da Jadranski ligi nikoli ni prenesel pooblastil, dovoljenj ali pristojnosti, da bi ta odločala v njenem imenu ter Fiba Evrope opomnil, da je ta pogajanja o sodelovanju v Fibini ligi prvakov najprej začela z Jadransko ligo in šele pozneje z nacionalnimi zvezami jadranske regije. Ta postopek je bil, kot so marca lani na sestanku v Ženevi izjavili nekateri sodelujoči, sporen. KZS je znova poudaril, da dokler je Jadranska liga samostojen pravni subjekt in ima status uradno priznane organizacije od Fibe Evrope, ne more trpeti nobenih posledic odločitev in dejanj te lige. Če Fiba Evrope Jadranski ligi prekliče status uradno priznanega tekmovanja, KZS te ne bo več podpirala.

Da bi se izognili škodljivim posledicam, ki so posledica suspendiranja slovenske moške članske reprezentance, je KZS Fibo Evrope zaprosil, naj ji odgovori na naslednja vprašanja:

Ali ima Fiba Evrope za kršitev svojih pravil to, da klubi vstopijo v vsa ECA-tekmovanja, tj. Evroliga in Eurocup ali samo Eurocup?

Ali pravila Fibe vključujejo pravna merila, s katerimi Fiba razlikuje med klubi, ki nastopajo v Evroligi ali Eurocupu?

Ali imajo pravila Fiba pravna merila, da razlikuje med sankcijami za nacionalne zveze, katerih klubi nastopajo, na primer v Jadranski ligi, Ligi VTB, Ligi ACB (Liga Endesa) ali v Ligi NBA?

KZS, kot kaže, edini dvomi o Fibinih dejanjih