Kobeja Bryanta so tokrat igralci Orlanda dobro pokrili, a je odlično zaposlil soigralce. Pau Gasol je dosegel ključen koš v podaljšku. Foto: EPA
Kobeja Bryanta so tokrat igralci Orlanda dobro pokrili, a je odlično zaposlil soigralce. Pau Gasol je dosegel ključen koš v podaljšku. Foto: EPA
Hedo Türkoglu
Hedo Türkoglu je zadel tri trojke in zelo dobro organiziral igro Orlanda. Turek je uporaben skoraj na vseh položajih, dobro pa lahko pokrije tudi Bryanta. Takole ga je blokiral v eni izmed akcij. Foto: Reuters
Courtney Lee
Novinec Courtney Lee bi lahko izenačil serijo na 1:1 s polaganjem ob sireni. Če Orlando izgubi finalno serijo, se bodo vsekakor spomnili tega trenutka. Foto: EPA
Lamar Odom
Lamar Odom je kljub bolečinam v hrbtu odigral odlično tekmo. Na zadnjih štirih tekmah je blestel, Lakersi pa so vselej slavili. Foto: EPA
Rashard Lewis
Rashard Lewis je na prvi tekmi iz igre metal le 2/10, tokrat pa je bil izjemen. Na koncu je vendarle razočaran obstal na parketu. Foto: EPA
Jack Nicholson
Sloviti filmski igralec Jack Nicholson, zvesti navijač Lakersov, je našel čas tudi za pogovor s košarkarji Orlanda. Foto: EPA
Leonardo DiCaprio in Simon Baker
Na tribuni sta bila tudi ameriški igralec Leonardo DiCaprio in njegov avstralski kolega Simon Baker. Foto: EPA
Rihanna
Še eno slavno ime v Staples Centru - pevka Rihanna. Foto: EPA

Varovanci Phila Jacksona v finalu Lige NBA zdaj vodijo z 2:0 in za prvi naslov po sedmih letih potrebujejo še dve zmagi. Magici, ki so prvo tekmo v četrtek izgubili za 25 točk, so prikazali povsem drugačen obraz in bili po izjemni podaji Heda Türkogluja iz avta do Leeja šest desetink pred koncem pred zmago. Novinec v Ligi NBA je bil neoviran, vendar je žogo ujel malce pod tablo in met ni bil enostaven. V podaljšku se je razigral Pau Gasol s sedmimi točkami, Lakersi pa so ga dobili s 13:8.

Vujačič ne dobi prave priložnosti
Kobe Bryant, ki je bil junak prve tekme s 40 točkami, je tokrat prispeval 29 točk (10/22 iz igre), 8 podaj, imel pa je 7 izgubljenih žog. Met mu ni stekel, zato pa je podajal odprtim soigralcem. Gasol je dodal 24 točk in 10 skokov, s klopi je spet blestel Lamar Odom (19 točk). Jackson ne zaupa Saši Vujačiču, ki je igral le štiri minute in pol. Mariborčan se ni vpisal med strelce, zgrešil je en met za tri točke in enkrat uspešno skočil. Pri Orlandu je bil neustavljiv Rashard Lewis (34 točk, 11 skokov in 7 podaj), ki je zadel kar šest trojk. Türkoglu je dosegel 22 točk, Dwight Howard pa 17. Orlando je dobil skok (44:35), a izgubil 20 žog, kar je na koncu odločilo.


Slab met obeh ekip na začetku
Obe ekipi sta začeli zelo nervozno. Po polovici četrtine so Lakersi vodili z 8:6. Po dve osebni napaki so si nabrali Andrew Bynum, Lee in Mickael Pietrus. Po prvi četrtini je bilo 15:15, Lakersi so iz igre metali le 30-odstotno, gostje pa 28,6-odstotno. Howard in Bryant sta iz igre metala le 1/4, Gasol in Ariza pa 1/5.

Lewis držal Magice v igri
Na začetku druge četrtine je vstopil Vujačič, a je igral le štiri minute. Magici so že po treh minutah druge četrtine izgubili kar deset žog. Še najbolj razpoložen je bil Odom, ki je spektakularno od zadaj blokiral J. J. Redicka. S sedmimi točkami zapored se je razigral Lewis (26:26). Kobe je bil dobro pokrit, zato je predvsem podajal, Ariza in Fisher sta bila natančna izza črte. Na drugi strani se je takoj vrnil Lewis (32:29). Lakersi so podvajali Howarda, kar je znal Lewis kaznovati. V drugi četrtini je dosegel kar 18 točk, zadel je štiri trojke. Polčas je z dvema košema končal Gasol in gostitelji so na odmor odšli s petimi točkami naskoka (40:35). Skok so dobili Magici (25:17), a so izgubili kar 11 žog.

Razigral se je še Türkoglu
Orlando je drugi polčas začel s serijo 8:2 in po dveh prostih metih Lewis je bilo 42:43. Prebudil se je Bryant s štirimi zaporednimi točkami. Sredi tretje četrtine je Howard prvič v finalu silovito zabil (52:51). Jezerniki so odgovorili z ukradeno žogo Arize in zabijanjem Bryanta. Lewisa so začeli Lakersi bolje pokrivati, zato je Howard podal do Türkogluja, ki je zadel dve trojki zapored (56:59) in Jackson je moral vzeti minuto odmora. Razigrani Turek je s košem končal četrtino (63:65), ki so jo gostje dobili s 30:23.

Lee zgrešil met za zmago
Zadnjo četrtino je Jameer Nelson začel z dvema zgrešenima prostima metoma. Howard je dobil kratek odmor, kar je s šestimi zaporednimi točkami iz rakete izkoristil Odom. Marcin Gortat le ni na nivoju "supermana" (69:68). Na polovici četrtine je Lewis zadel izza črte za 77:75, Bryantu met ni stekel, zato je prodiral. S petimi zaporednimi prostimi meti je preobrnil izid (84:81).

Tri minute pred koncem je moral zaradi šestih osebnih napak na klop tudi Pietrus in Kobe je lažje zadihal. Redick je s trojko z leve strani izenačil, 47 sekund pred koncem pa je Türkoglu celo poskrbel za vodstvo Magicov (86:88). Gasol je izid poravnal. Po zgrešenem metu Leeja je Lakersom ostalo devet sekund. Bryant je prodrl, vendar ga je odlično blokiral Türkoglu. Turek je vzel minuto odmora šest desetink pred koncem. Iz avta je podal do Leeja, ki je bil povsem sam pod košem, a ni zadel. Večina izmed 18.997 gledalcev v Staples Centru si je pošteno oddahnila.

Gasol junak podaljška
Na polovici podaljška so gostje vodili z 91:90, potem pa je Lakersom uspela ključna serija 7:0. Kobe jo je začel s košem, potem pa je še podal do Gasola, ki je zadel ob prekršku Alstona. Španec je dodal še prosti met (97:91). Lewis je sanjski večer kronal s trojko, vendar sta bila Gasol in Odom natančna pri prostih metih in zmaga je ostala v Kaliforniji.

Jackson: Lahko smo srečni, da je 2:0
"Orlando je igral popolnoma drugače, imeli so več energije, zvišali so ritem igre. Zadeli so precej trojk, a lahko so še boljši. Ostali smo v igri, ker so izgubili kar 20 žog. Kobeju met ni stekel, nikakor ni našel pravega ritma. Zadovoljen sem z Gasolom in Odomom. Zelo smo lahko srečni, da vodimo z 2:0, lahko bi se obrnilo tudi drugače. V Orlandu že 14 let čakajo na finalno tekmo, igrali bodo z ogromno energije, vzdušje bo veličastno," je povedal Jackson, ki lovi rekordni deseti naslov na trenerskem stolčku.

Trener Orlanda Stan Van Gundy je lepo narisal odločilno akcijo: "Vse nam je uspelo, le Lee ni zadel. Naši branilci spet niso zadeli odprtih metov, zato sem ob koncu rednega dela igral brez organizatorja igre. Preizkusil sem že vse mogoče postave. Turkoglu ni igral samo še na centru. Na vsak način smo želeli zmagati v Los Angelesu. Bil sem v Miamiju leta 2006, ko so Heati po zaostanku z 0:2 dobili vse tri tekme doma. Vse je mogoče, mi igramo doma še veliko bolje."

Serija se seli na Florido, v Amway Areni bo tretja tekma v torek, četrta pa v četrtek. Magici se zavedajo, da morajo dobiti vse tri tekme doma.

Druga tekma:
LA LAKERS
- ORLANDO 2:0
101:96 (15:15, 25:20, 23:30, 25:23)
* - po podaljšku

Bryant       29    Lewis       34 
Gasol 24 Türkoglu 22
Odom 19 Howard 17
Fisher 12 Redick 5
Ariza 8 Alston 4
Bynum 5 Gortat 4
Farmar 4 Nelson 4
Vujačič 0 Battie 2
Lee 2
Pietrus 2
Prosti meti: 24/28; 20/27
Met za dve: 31/63; 23/49
Met za tri: 5/15; 10/30
Skoki: 35; 44


V odebeljenem tisku je izid v zmagah. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-3-2.

Spored naslednjih tekem:

3. tekma, sreda ob 3.00:
ORLANDO - LA LAKERS
4. tekma, petek ob 3.00:
ORLANDO - LA LAKERS

Morebitne tekme:
5. tekma, ponedeljek, 14. junija, ob 2.00:

ORLANDO - LA LAKERS
6. tekma, sreda, 16. junija, ob 3.00:
LA LAKERS - ORLANDO
7. tekma, petek, 18. junija, ob 3.00:
LA LAKERS - ORLANDO

Aleš Golob