V Stožicah si prizadevajo, da bi najboljša posameznika v pretekli sezoni Jaka Blažič in Codi Miller-McIntyre še naprej nosila dres Olimpije. Foto: www.alesfevzer.com
V Stožicah si prizadevajo, da bi najboljša posameznika v pretekli sezoni Jaka Blažič in Codi Miller-McIntyre še naprej nosila dres Olimpije. Foto: www.alesfevzer.com

V Ljubljani so bili marca, ko se je začela pandemija novega koronavirusa, pobudniki predčasnega konca državnega prvenstva. Hkrati so bili tudi skupaj s Koprom Primorsko in Krko za predčasno končanje Lige ABA, kar je skupščina regionalnega tekmovanja potrdila v sredo. Za združenim klubom – lani julija sta se zagrebški in ljubljanski spojila – je prva sezona delovanja. Visokih ciljev letos ni izpolnil, a ambiciozni načrti so, kot vedno znova poudarja stožensko vodstvo, dolgoročni.

Liga ABA se je razširila na 14 moštev. Med elito prihajata trikratni evropski prvak Split in Borac iz Čačka, ki je v nekdanji Jugoslaviji veljal za enega najbolj vročih terenov. Ob Olimpiji bosta Slovenijo v regiji znova zastopali Primorska in Krka. Medtem ko so Koprčani lahko s sezono, v kateri so navduševali v Ligi ABA in osvojili pokal, lahko zelo zadovoljni, pa jim preglavice povzročajo finance. Že med sezono je Bonifiko zapustila polovica moštva, pandemija pa bo pustila posledice. Krka ima za sabo stabilnega pokrovitelja, se je pa letos znova borila za obstanek in je bila od želene sredine lestvice kar precej oddaljena.

Ambicije kluba bodo skladne s finančnimi zmožnostmi, te pa bodo znane v prihodnjem mesecu dni, na vse pa bo seveda vplivala situacija s koronavirusom. Kriza namreč ni doletela zgolj nas, ampak tudi naše poslovne partnerje oziroma sponzorje. Ob tej priložnosti se vsem sponzorjem znova zahvaljujem za vso podporo v tem času, ko smo skupaj pluli čez 'koronakrizo'. Veliko je odvisno od tega, kakšne težave bodo imeli naši sponzorji, in kako uspešno jih bodo reševali. Ko bomo videli in se dogovorili vse o proračunu za novo sezono, bomo lahko več povedali tudi o naših ambicijah. Prepričani pa smo, da bomo znova imeli dobro moštvo, ki bo konkurenčno v vseh tekmovanjih.

Davor Užbinec, direktor Cedevite Olimpije

Kot vse kaže, bodo zmaji tudi v naslednji sezoni igrali v Evropskem pokalu, v katerem so letos ostali v skupinskem delu. Kot smo pisali, pa so dobili tudi povabilo v Fibino Ligo prvakov, a prihodnost Ljubljančani vidijo v tekmovanjih Ece. V drugem rangu klubske košarke stare celine bo namreč verjetno prostor kar za štiri klube iz jadranske lige. Crvena zvezda bo znova igrala v Evroligi. Nad odločitvijo za predčasni konec sezone je bil najbolj razočaran njen glavni tekmec Partizan, ki je letos veliko vložil v ekipo in se je nadejal vrnitve v Evroligo bodisi prek Evropskega pokala bodisi prek regije, kjer je bil najboljši v rednem delu.

Visoke ambicije imata tudi oba črnogorska predstavnika Budućnost in Mornar. Konkurenca za vrh Jadrana bo tako znova zelo ostra. Že letos sta beograjska velikana sestavila izjemno močni zasedbi, enako velja za Budućnost, tudi Mornar je imel na spisku igralcev zveneča imena, za prihodnjo sezono pa je že dobil kakovostne okrepitve.

Lani so imeli v Stožicah po združitvi malo časa za sestavo moštva. Pripeljali so nekaj kakovostnih posameznikov in na tem prostoru uveljavljenih imen, toda ekipa na parketu ni delovala, kot bi glede na moč "na papirju" pričakovali. Letos imajo časa za načrtno sestavo bistveno več.

Pandemija novega koronavirusa bo tudi v športu pustila posledice. Večina evropskih klubov bo primorana oklestiti proračune. Brez dvoma so se pred izbruhom covida-19 tudi v Ljubljani nadejali večje finančne zmogljivosti za sezono 2020/21, a pričakovati je, da vendarle kriza zmajevega gnezda ne bo prizadela v taki meri, kot bo nekatere.

Jurica Golemac je januarja prevzel Olimpijo, kmalu zatem pa je iz Kopra pripeljal Ivana Marinkovića. Foto: www.alesfevzer.com
Jurica Golemac je januarja prevzel Olimpijo, kmalu zatem pa je iz Kopra pripeljal Ivana Marinkovića. Foto: www.alesfevzer.com

Z meceni iz Zagreba je finančna moč Olimpije neprimerljiva z leti poprej, temu primerne so tudi ambicije in želja po vrnitvi v Evroligo, kar pa je velik denarni zalogaj. Lani je bil ljubljanski proračun močno obremenjen zaradi prekinitev pogodb z nekdanjimi igralci, na plačilni listi je bila tudi zajetna pogodba še enega trenerja. Teh bremen zdaj ni več.

V Stožicah so kljub številnim govoricam glede sestave ekipe za prihajajočo sezono med pandemijo molčali. Prehitel jih je le agent Kendricka Perryja, prvega strelca Lige ABA in prve okrepitve zmajev za novo poglavje. Jasno je, da bo na stoženskem parketu zaigrala precej spremenjena zasedba. Hitro je po ustavitvi tekmovanj Olimpija prekinila pogodbe z igralci, od katerih se je letos večinoma pričakovalo bistveno več, kot so prikazali. Zdaj so uradno potrdili, čeprav so bile pogodbe prekinjene že prej, da ne računajo niti na Sašo Zagorca, Martina Kramplja in Mirka Mulalića, ki je edini od te trojice dobil pravo priložnost.

Kljub molku pa so v Ljubljani odgovorni že pošteno zavihali rokave. Perry je za zdaj edina uradna okrepitev, a kmalu bi lahko sledile potrditve novih prihodov. Omenja se kar nekaj imen. Že pred časom smo zapisali, da bo kariero pri Olimpiji nadaljeval Alen Hodžić. Po poti iz Kopra v Ljubljano naj bi po pisanju Ekipe šel tudi reprezentančni center Žiga Dimec. Položaj pet bodo zagotovo še okrepili. Na seznamu želja je, kot smo že pisali, naturalizirani Jordan Morgan, ki je v Ljubljani že igral.

Kendrick Perry je decembra proti Olimpiji v Tivoliju dosegel kar 27 točk. Foto: www.alesfevzer.com
Kendrick Perry je decembra proti Olimpiji v Tivoliju dosegel kar 27 točk. Foto: www.alesfevzer.com

Kot glavni cilj si je združeni klub zastavil tudi vrnitev gledalcev v Stožice. Ljubljana se košarkarsko še ni povsem prebudila. V prvi vrsti bo za to potreben rezultat, v veliko pomoč pa bo tudi prihod še kakšnega uveljavljenega slovenskega košarkarja. Jaka Blažič, ki se je vrnil lani, je potrdil, da se taka naložba izplača tudi na parketu, saj je bil med najboljšimi posamezniki Lige ABA. Tako je vodstvu lahko žal, da je lani nespretno izpeljalo zgodbo z Zoranom Dragićem, ki bi bil s svojo kakovostjo in nepopustljivostjo dodana vrednost za moštvo in za prihodnjo sezono lahko prioriteta kluba, ki ne skriva visokih ambicij.

Trenutno ima Olimpija poleg Perryja pogodbo še z osmimi igralci. Želja vodstva kluba je, da zadrži Blažiča in Codija Millerja McIntyra, ki sta bila v pretekli sezoni najboljša posameznika. S kapetanom bi radi podaljšali pogodbo, enako velja za odličnega Američana, ki ima precej snubcev, zanimiv je na primer tudi Partizanu. Od tujcev sta pod pogodbo še Mikael Hopkins, ki je glede na vložek zadovoljil pričakovanja, in Marko Simonović, ki je bil pripeljan kot nosilec, a ni navdušil. Srbski košarkar bo najverjetneje kariero nadaljeval pri Crveni zvezdi.

Nejasna je usoda Petra Vujačića, Rok Radović pa je v klubskih načrtih za prihodnost. Naložba za naprej je tudi Dan Duščak, ki ga želijo pripeljati v Stožice. Branilec, ki bo letos dopolnil 18 let, se je zadnja tri leta kalil pri madridskem Realu. Kot poroča Sportando, je dogovor blizu. Štiri sezone je dres Olimpije nosil tudi Danov oče Slavko. V Španiji medtem pišejo, da se Olimpija zanima tudi za 28-letnega in 208 centimetrov visokega črnogorskega reprezentančnega krilnega centra Nemanjo Radovića, ki je trenutno član Zaragoze.