Jurica Golemac se je varovancem, ki vadijo v okrnjeni zasedbi, že pridružil na treningih. Foto: www.alesfevzer.com
Jurica Golemac se je varovancem, ki vadijo v okrnjeni zasedbi, že pridružil na treningih. Foto: www.alesfevzer.com

Trojica – ob Ljubljančanih sta to še vodilna kluba regije – je letos nastopala v Evropskem tekmovanju. Fiba je medtem sporočila, da bodo v prihajajoči sezoni v Ligi prvakov igrali turška Darušafaka, litovski Rytas in španski Bilbao. "Prihod teh klubov dokazuje uspešno rast in razvoj tega tekmovanja. Veseli nas, da vse več klubov iz cele Evrope z visokimi ambicijami želi nastopiti v njem," je povedal izvršni direktor lige prvakov Patrick Comninos.

Fibino tekmovanje bo aktualno sezono končalo v začetku oktobra s turnirjem osmerice, usoda Evrolige in Evropskega pokala pa še ni znana. Prav tako še ni uradno znana odločitev treh jadranskih klubov, ki so prejeli Fibino vabilo. Je pa medtem predsednik Partizana, ki vodi v regionalni ligi, Ostoja Mijajlović za Nova.rs dejal, da je prioriteta beograjskega kluba Evroliga. Podobne ambicije so pokazali tudi pri Budućnosti, prav tako je vrnitev v najmočnejše tekmovanje na stari celini dolgoročna želja Olimpije, zato je tudi verjetnejše sodelovanje v Eurocupu.

Olimpija letos ni izpolnila ciljev

Zmaji se sicer letos v Evropskem pokalu niso proslavili, ko so izpadli že v skupinskem delu. Predtem je Olimpija brez večjega uspeha že odigrala dve sezoni v Fibini ligi prvakov, po lanski združitvi s Cedevito so ambicije kluba močno narasle, s prevzemom zagrebške licence pa je zasedba znova zaigrala v močnejšem Evropskem pokalu.

Letošnja sezona se ni izšla po pričakovanjih. Rezultatskih ciljev za zdaj ni izpolnila. Naslednjo sredo bo znana odločitev, kaj bo z aktualno sezono Lige ABA. Zmaji se še borijo za preboj med najboljše štiri, toda njihov tekmec Mornar, ki ima enak izkupiček, je bil boljši na medsebojnih obračunih. Poleg enega vabila v Evroligo naj bi še trije jadranski klubi v naslednji sezoni igrali v Evropskem pokalu.

Od ponedeljka Olimpijo na treningih vodi glavni trener Jurica Golemac, potem ko je po vrnitvi v Ljubljano iz Zagreba moral najprej v karanteno, po negativnem testu na okužbo z novim koronavirusom pa se je skupaj s pomočnikom Teom Čizmićem in trenerjem za telesno pripravo Filipom Ujakovićem lahko pridružil moštvu.

Številne prekinitve pogodb

Prejšnji teden so pod vodstvom Golemčevega pomočnika Dragiše Drobnjaka trenirati začeli Jaka Blažič, Edo Murić, Ivan Marinković in Rok Radović. Mikael Hopkins in Codi Miller-McIntyre sta se vrnila v ZDA, klub pa je predtem sporočil, da je prekinil pogodbo z Domnom Bratožem, Dominicom Artisom, Filipom Krušlinom, Maikom Zirbesom in Andrijo Stipanovićem.

Čeprav uradno klub tega ni potrdil, pa sta za EkipoSN Mirko Mulalić in Saša Zagorac povedala, da sta prekinjeni tudi njuni pogodbi. Prav tako naj ne bi več računali v prihodnji sezoni na Martina Kramplja in Petra Vujačića, ni pa še znano, kaj bo z Markom Simonovićem, ki so ga posodili v Španijo. Vodstvo kluba je sicer dejalo, da o novih imenih do konca sezone ne bo govorilo. Vsi omenjeni so še na seznamu igralcev na klubski spletni strani.

Po naših informacijah bo kariero v Stožicah nadaljeval kapetan Primorske Alen Hodžić, ki naj bi se dogovoril za dvoletno sodelovanje. Tako bo iz Kopra v Ljubljano sledil Golemcu, Ujakoviću in Marinkoviću, ki so se vsi preselili med letošnjo sezono. Med željami kluba je naturalizirani center slovenske izbrane vrste Jordan Morgan, ob visokih ambicijah, dejstvih, da za domača tekmovanja potrebujejo slovensko kvoto in da so domači igralci tudi glavni magnet za občinstvo, pa je na seznamu ob Američanu še nekaj prepoznavnih slovenskih reprezentantov.