Ko je 6. februarja lani Kyrie Irving ob izteku prestopnega roka prišel v Dallas, so prevladale ocene, da naveza z Luko Dončićem ne bo delovala. A zdaj sta poskrbela, da Mavericksi igrajo drugi konferenčni finale v Dončićevi eri in skupno šestega v klubski zgodovini. Foto: Reuters
Ko je 6. februarja lani Kyrie Irving ob izteku prestopnega roka prišel v Dallas, so prevladale ocene, da naveza z Luko Dončićem ne bo delovala. A zdaj sta poskrbela, da Mavericksi igrajo drugi konferenčni finale v Dončićevi eri in skupno šestega v klubski zgodovini. Foto: Reuters

Dallas je najprej izločil četrtega nosilca, zdaj pa še prvega nosilca Zahodne konference. Tudi v konferenčnem finalu bo izzivalec. Seriji z ekipama LA Clippers in Oklahoma City sta se odvijali po enakem scenariju: uvodni grd poraz in nato izmenično do izenačenja na 2:2 ter dve zaporedni zmagi Dallasa za napredovanje s 4:2 v zmagah.

"Zabavno je bilo, ko se je tekma končala. Toliko čustev ... Na tekmi za napredovanje smo zaostajali za 17 točk, kar ni položaj, ki si ga želiš. Odzvali smo se kot že vso sezono, s trdno košarko, hitrim prehodom in odločili serijo. Zdaj moramo pogledati, kako se lahko še izboljšamo, in gremo naprej," je dramatično šesto tekmo opisal Kyrie Irving.

Sorodna novica Dallas po dramatični končnici in velikem preobratu v finalu Zahoda

Udarna naveza, ki vleče celo ekipo

Zvezdniška naveza Mavsov je prispevala standardnih 51 točk. Predvsem pa sta igralca z zgledom vodila ekipo v obeh serijah do napredovanja, pri čemer sta se predala zagrizeni obrambi, ki je ob koncu rednega dela že postala kar presenetljivo ena najboljših v ligi.

Prvič po letu 2017 se Irving vrača v konferenčni finale, s klubom, ki je bil v tretjem krogu končnice že pred dvema letoma, a je v teh dveh letih popolnoma spremenil ekipo. Ob Irvingovem prihodu v Dallas in združevanju moči z Dončićem je bilo v košarkarskem svetu ogromno dvomov. Vodilni ameriški športni medij ESPN je menjavo ocenil s skromno ameriško šolsko oceno D (2 po slovensko oziroma zgolj zadostno).

Slovenec je potrdil, da namenoma ne sledi medijskemu pompu okoli Lige NBA, saj je z nejevero sprejel vprašanje na to temo, nato pa prijazno odgovoril: "Mislim, da nama je vseeno. Uživava v igranju drug z drugim, uživava v igranju s to ekipo, zato nama je pravzaprav vseeno, kaj bodo rekli drugi.“

Dončić po dramatični končnici v finalu Zahodne konference

Irving pomagal Dončiću, da je dozorel

Zdaj nihče ne more spregledati kemije med Dončićem in Irvingom, tako na parketu kot zunaj njega. Na novinarski konferenci po napredovanju sta blestela za isto mizo in poskrbela za pravcati šov.

Kaj pomenita drug drugemu? "Podpira me pri vsem, kar počnem. Pomagal mi je, da sem zelo dozorel, da vidim igro drugače. Seveda je na igrišču neverjetno igrati s takim človekom, kot je on. Je neverjeten vodja za vse nas, ne samo zame," je odvrnil Dončić.

Irving je nadaljeval: "Ta fant ob meni me je spodbudil, da še naprej izboljšujem svojo igro in se razvijam kot vodja. Mislim, da je velika beseda, o kateri se oba strinjava, zrelost. Ko sem prišel v Dallas, sem se spopadal z veliko težavami. Sprejeli so me z odprtimi rokami."

Nato se je 32-letni Američan obrnil k 25-letnemu Slovencu in dodal osebno noto: "Vedel sem, da se mi bo Luka sčasoma odprl, ta fant je včasih zunaj igrišča velik medvedek. Medvedek, ki rad tekmuje."

Washington, Lively in Jones dopolnjujejo peterko

V seriji s prvim nosilcem Zahoda je blestel P.J. Washington, ki pa je ravno na šesti tekmi imel najslabši strelski večer. Vseeno je postal na koncu mož odločitve s prostimi meti.

"Tokrat tekme nista odločila Luka ali Kyrie. Luka je pokazal zaupanje v svoje soigralce, ko ga je tekmec napadel v obrambi. Zaupal je, da bo P.J. opravil svoj del. Našli smo pot do zmage," je trener Dallasa Jason Kidd poudaril pomembno podrobnost, zaradi katere je Dallas trenutno v najboljši formi v sezoni.

Ob Washingtonu je proti Thunderju ogromen delež prispeval center, novinec Dereck Lively. "Bil je neverjeten. Ko vidiš, da ima +25, +26 na tekmi v končnici. To je noro, kar počne kot novinec. Ima neverjeten potencial in vesel sem, da so ga Mavsi izbrali na naboru," je Dončić hvaležen za igralsko eksplozijo Livelyja.

Z 22 točkami se je proslavil Derrick Jones Jr., ki je tretjo tekmo zapored popravil svoj rekordni strelski izkupiček v končnici.

Ne bodo favoriti, a tako je bilo že do zdaj

V noči z nedelje na ponedeljek bo Dallas dobil nasprotnika v konferenčnem finalu. Branilec naslova Denver in Minnesota bosta igrala sedmo tekmo. Mavsi ne proti Nuggetsom ne proti Timbeewolvsom ne bodo favoriti, a po prikazanem v prvih dveh krogih končnice bodo nevarni izzivalci, ki lahko naredijo še korak ali dva vse do konca. Prva tekma finala Zahoda bo v noči na četrtek.

"Danes smo dokazali, da znamo v težkih razmerah ostati skupaj. Vedno govorimo o tem, da delamo skupaj, da delamo naprej s pozitivno energijo ne glede na okoliščine. Danes smo to dokazali," je sklenil Dončić.

Dallas z odlično igro v drugem polčasu izločil Oklahomo
Prvi strelec rednega dela Dončić je zdaj s povprečno 27,1 točke
Prvi strelec rednega dela Dončić je zdaj s povprečno 27,1 točke "le" dvanajsti strelec končnice. A sočasno je z 9,0 podaje prvi podajalec, predvsem pa je prvi pri Mavsih po točkah, podajah, skokih in ukradenih žogah, sočasno pa igra najboljšo obrambo v karieri. Foto: Reuters