Dončić bo že drugo sezono zaporedoma igral sedmo tekmo v končnici. Lani je Dallas izgubil v Los Angelesu proti Clippersom. Foto: Reuters
Dončić bo že drugo sezono zaporedoma igral sedmo tekmo v končnici. Lani je Dallas izgubil v Los Angelesu proti Clippersom. Foto: Reuters

Vseh šest tekem je dobila domača ekipa. Sunsi so v American Airlines Centru (znova) delovali kot razbita vojska. Najboljše moštvo rednega dela sezone je prikazalo najslabšo predstavo v letošnji končnici. Izgubili so kar 22 žog in zadeli le šest trojk iz 18 poskusov.

Chris Paul in Devin Booker sta odpovedala v American Airlines Centru. Zdaj imata tri dni časa, da se zbereta za odločilno tekmo. Poraz bi pomenil pravo katastrofo za Sunse, ki so v rednem delu dobili kar 64 tekem. Foto: Reuters
Chris Paul in Devin Booker sta odpovedala v American Airlines Centru. Zdaj imata tri dni časa, da se zbereta za odločilno tekmo. Poraz bi pomenil pravo katastrofo za Sunse, ki so v rednem delu dobili kar 64 tekem. Foto: Reuters

23-letni Ljubljančan je imel na domačem parketu znova veliko pomoč soigralcev. Reggie Bullock je odigral najboljšo tekmo v končnici, zadel je pet trojk in prispeval 19 točk. Jalen Brunson jih je dodal 18. Spencer Dinwiddie se je prebudil, petkrat je bil natančen izza črte.

"To tekmo smo dobili zaradi dobre obrambe in tudi na sedmi tekmi bo to ključno. Imeli smo pravo energijo od začetka do konca. Reakcije so bile odlične. Ta ekipa je posebna in lahko smo optimisti pred sedmo tekmo," je na novinarski konferenci povedal Dončić.

Paul in Booker skupaj izgubila kar 13 žog
Chris Paul je blestel na uvodnih dveh tekmah, zadnje štiri tekme pa je odigral podpovprečno. Dosegel je 13 točk, izgubil pa je pet žog. Ostrostrelec Devin Booker je bil še slabši (6/17 iz igre, 0/4 za tri), izgubil je kar osem žog. Le center Deandre Ayton je bil razpoložen pri Sunsih z 21 točkami in 11 skoki.

Dončić z imenitno predstavo popeljal Dallas na odločilno tekmo v Phoenix

Phoenix držal priključek v uvodni četrtini
Sunsi so zelo dobro odprli tekmo. Sredi prve četrtine so si nabrali pet točk naskoka, potem ko je Jae Crowder zadel trojko (12:17). Dallas se je hitro zbral. Dončić je zadel trojko po koraku nazaj, v prvi četrtini je zbral 11 točk in Mavericksi so imeli po 12 minutah minimalno prednost (28:25).

Dončić in Bullock zagotovila Dallasu 15 točk naskoka
Bullock in Dinwiddie sta bila na začetku druge četrtine natančna izza črte. Dončić je počival pet minut, Dallasu pa je uspelo ohraniti prednost (41:37). Ljubljančan je nekaj časa vozil sobno kolo, saj je čutil bolečine v levi nogi. Ayton je s polaganjem znižal, nato pa je Phoenix do konca prvega polčasa dosegel le še šest točk. Obramba Dallasa je bil odlična. Dončić je ob polaganju izsilil še osebno napako Bookerja in dodal prosti meti za 45:39.

Reggie Bullock je zadel pet trojk in odigral najboljšo tekmo v končnici. Foto: AP
Reggie Bullock je zadel pet trojk in odigral najboljšo tekmo v končnici. Foto: AP

Dallas je z delnim izidom 19:6 končal prvi polčas. V zadnji minuti je Dončić podal do Kleberja, ki je zadel trojko, nato pa je Bullock ukradel žogo Paulu in po protinapadu zadel za tri točke z desne strani. Navijači so bili navdušeni, saj je prednost ob odmoru znašala že 15 točk (60:45).

Mavericksi blesteli tudi v tretji četrtini
V torek je Phoenix tretjo četrtino dobil s 33:14. Tokrat je Dallas precej bolje prišel iz garderobe. Dončić je nanizal šest točk in podal do Brunsona, ki je povišal na 70:48. Le Ayton je bil razigran pri gostih, ki nikakor niso našli pravega ritma v napadu. Po 36 minutah je že pošteno dišalo na sedmo tekmo (94:72).

Dončić počival v zadnjih treh minutah in pol
Paul je sredi zadnje četrtine s trojko znižal na 100:84, vendar je Dončić takoj odgovoril s štirimi zaporednimi točkami. Štiri minute pred koncem so vsi nosilci igre Phoenixa odšli na klop, tri minute in 43 sekund pred zadnjim piskom sirene pa je ob stoječih ovacijah parket zapustil tudi Dončić. V zadnjih dveh minutah je igral tudi ljubljenec občinstva Boban Marjanović, ki je zadel dva prosta meta in poskrbel za zabavo v zadnjih trenutkih tekme.

Bogati lastnik Dallasa Mark Cuban je bil navdušen. Foto: AP
Bogati lastnik Dallasa Mark Cuban je bil navdušen. Foto: AP

Williams: Vse je šlo narobe, nobene zbranosti ni bilo
"Moji varovanci niso razumeli, da bo Dallas igral na vse ali nič od prve minute. Popolnoma neorganizirani smo bili v napadu. Vse je šlo narobe, nobene zbranosti ni bilo. Izgubili smo preveč žog, odločali smo se za mete iz neizdelanih položajev. V tej dvorani nam ne gre. Prepričan sem, da bo vse drugače v nedeljo na domačem parketu. To bo ključna tekma celotne sezone in hitro moramo pozabiti ta poraz. Vso sezono smo garali, da bomo lahko igrali sedmo tekmo doma," je bil razočaran Monty Williams, ki je ta teden prejel priznanje za trenerja leta.

"Na domačem parketu smo odigrali tri odlične tekme. Napad je stekel, obramba je bila prava. Zdaj bo treba tako predstavo ponoviti na gostovanju. Tretja, četrta in šesta tekma so bile zelo podobne, a žal so bile tudi prva, druga in peta tekma podobne," je dodal trener Dallasa Jason Kidd, ki je med letoma 1996 in 2001 blestel tudi v dresu Phoenixa.

Butler nasul 32 točk – Miami izločil Philadelphio
Miami se je devetič uvrstil v konferenčni finale. Na šesti tekmi polfinala Vzhoda je Philadelphia izgubila proti Vročici z 90:99. Izbranci Erika Spoelstre so dobili serijo s 4:2 v zmagah in bodo naslednji teden gostili prvi dve tekmi proti zmagovalcu obračuna med Bostonom in Milwaukeejem.

Jimmy Butler je oktobra 2020 izgubil finale proti LA Lakersom v mehurčku v Orlandu. Letos bi rad znova zaigral v velikem finalu. Foto: Reuters
Jimmy Butler je oktobra 2020 izgubil finale proti LA Lakersom v mehurčku v Orlandu. Letos bi rad znova zaigral v velikem finalu. Foto: Reuters

Znova se je izkazal Jimmy Butler, ki je zbral 32 točk in 8 skokov. Max Strus je zadel štiri trojke, prispeval je 20 točk in 11 skokov.

Harden popolnoma razglašen
Novo katastrofalno predstavo je prikazal James Harden. Trikratni najboljši strelec Lige NBA je zmogel le 11 točk v 43 minutah. Prav vse točke je dosegel v prvem polčasu, ko so Sixersi še držali priključek (48:49).

Miami je odprl tretjo četrtino z delnim izidom 19:4, po zabijanju Bama Adebaya si je zagotovil že 16 točk naskoka (52:68). Sixersi niso imeli razigranega posameznika. Izjemni Butler je pet minut pred koncem s trojko zapečatil usodo Philadelphie (72:92).

Center Joel Embiid, ki je bil najboljši strelec rednega dela, je izpustil prvi dve tekmi na Floridi zaradi zlomljene arkade in lažjega pretresa možganov. Tokrat je prispeval 20 točk in 12 skokov, a zgrešil je veliko lahkih metov (7/24 iz igre).

James Harden je bil v tej sezoni le bleda senca zvezdnika, ki je blestel v Houstonu. Foto: Reuters
James Harden je bil v tej sezoni le bleda senca zvezdnika, ki je blestel v Houstonu. Foto: Reuters

Rivers: Ne bojim se, da bi izgubil službo
"Na koncu serije moram priznati, da nismo bili dovolj dobri, da bi izločili Miami. Ne bojim se, da bi izgubil službo. Mislim, da sem dobro opravil delo. Če pa novinarji mislite, da ne, potem pa boste napisali kritiko. Ko sem prišel v Philadelphio, nam nihče ni pripisoval možnosti za odmeven dosežek," je na novinarski konferenci povedal trener Sixersov Doc Rivers, ki ima pogodbo do konca sezone 2024/25.

Embiid priznal, da bi se z Butlerjem precej raje boril za naslov
32-letni Butler je v sezoni 2018/19 igral za Philadelphio. Po koncu tekme se je objel z Embiidom.

"Še zdaj ne morem verjeti, da smo spustili Butlerja pred tremi leti. Precej raje bi se boril z njim za naslov," je priznal odlični center Embiid, ki je znova precej prezgodaj končal sezono. Lani so bili Sixersi prvi nosilci Vzhoda, a so izgubili sedmo tekmo polfinala na domačem parketu proti Atlanti.

Precej bolj navdušen je bil trener Miamija Spoelstra: "Butler je eden najbolj tekmovalnih košarkarjev v Ligi NBA. Vso serijo je bil najboljši igralec. Želel si je končati konferenčni polfinale že danes, ni hotel igrati sedme tekme. Zaveda se, da bo naslednji izziv še precej večji."


Vzhod, polfinale, šesti tekmi:
Philadelphia (4) – MIAMI (1) 2:4
90:99 (25:28, 23:21, 15:25, 27:25)
Embiid (7/24 iz igre, 2/8 za tri in 12 skokov) in Maxey (9/22 iz igre, 1/7 za tri) po 20, Milton 15 (3/4 za tri), Harris 14 in 8 skokov, Harden 11 (3/7 za tri) in 9 podaj, Green in Thybulle po 3, Korkmaz in Joe po 2; Butler 32 (13/29 iz igre) in 8 skokov, Strus 20 (4/10 za tri) in 11 skokov, Tucker 12, Adebayo (5/5 iz igre) in Herro po 10, Vincent 7, Dedmon in Oladipo po 4.

Sobota ob 1.30:
MILWAUKEE (3) – BOSTON (2) 3:2


Zahod, polfinale, šesti tekmi:
DALLAS (4) – PHOENIX (1) 3:3
113:86 (28:25, 32:20, 34:27, 19:14)
Dončić 33 (11/26 iz igre, 2/8 za tri, prosti meti 9/14), 11 skokov, 8 podaj in 4 ukradene žoge v 35 minutah, Bullock 19 (5/11 za tri), Brunson 18 (6/14 iz igre), Dinwiddie 15 (5/7 za tri), Kleber 9 (3/5 za tri), Powell 8, Finney-Smith 4, Bertans 3, Chriss in Marjanović po 2; Ayton 21 (10/16 iz igre) in 11 skokov, Booker 19 (6/17 iz igre, 0/4 ua tri), Paul 13 (3/5 za tri), Crowder 9, Bridges 7, Craig 6, Johnson 5, Biyombo 4, Shamet 2.

Sobota ob 4.00:
GOLDEN STATE (3) – MEMPHIS (2) 3:2

Stanje v zmagah je v krepkem tisku. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-.