Luka Dončić je zadnjih 14 minut rednega dela presedel na klopi. Avgusta je blestel proti Clippersom, a to ni bilo dovolj za napredovanje. Mavericksi so izgubili z 2:4 v zmagah. Foto: AP
Luka Dončić je zadnjih 14 minut rednega dela presedel na klopi. Avgusta je blestel proti Clippersom, a to ni bilo dovolj za napredovanje. Mavericksi so izgubili z 2:4 v zmagah. Foto: AP

Številne ekipe so zadnji večer odigrale z rezervisti. Najbolj motiviran je bil Portland, ki se je želel izogniti dodatnim kvalifikacijam. Blazersi so odpravili Denver s 132:116. Dallas, Portland in LA Lakersi so zbrali po 42 zmag in 30 porazov. V krogu treh ekip je odločil naslov v jugozahodni diviziji, ki so si ga zagotovili Mavericksi. S tem so postali peti nosilci, Portland je končal na šestem mestu, aktualni prvaki Lakersi pa so sedmi in se bodo v pravi poslastici dodatnih kvalifikacij srečali z Golden Statom.

Dončić zadnje četrt ure počival
Zadnji večer ni bil ključen za Dallas. Luka Dončić je vseeno igral 21 minut in zbral 18 točk, šest skokov in šest podaj. Tudi Kristaps Porzingis je prispeval 18 točk, zadel je štiri trojke.
Minnesota je na zadnji tekmi sezoni v Target Centru želela razveseliti 1638 gledalcev. Anthony Edwards je bil s 30 točkami najboljši strelec srečanja in je resen kandidat za novinca leta. Kar 36-krat je v tej sezoni presegel 20 točk.

Volkovi so uvodno četrtino dobili z 38:22 in ves čas držali visoko prednost. Dve minuti pred koncem tretje četrtine so povedli že s 111:88 in trener Rick Carlisle se je odločil, da bo Dončić počival do konca tekme.

Avgusta so se Clippersi pošteno namučili
23. avgusta lani je Dončić z izjemno trojko ob pisku sirene odločil četrto tekmo uvodnega kroga končnice proti Clippersom. Izid v zmagah je bil izenačen na 2:2, nato pa so favoriti iz Los Angelesa dobili zadnji dve tekmi, ko je bil Porzingis poškodovan.

"Veliko je bilo kletvic na igrišču, veliko je bilo agresivne igre, a zabaval sem se v mehurčku v Orlandu. Prav zaradi končnice igramo košarko," je poudaril 22-letni Ljubljančan, ki si je lani z Marcusom Morrisom izmenjal nekaj "krepkih".

Najstnik Pokuševski potopil rezerviste Clippersov
Oklahoma je premagala Clipperse s 117:112. Trener Tyronn Lue se je odločil, da bo počitek namenil vsem ključnim igralcem. Kawhi Leonard, Paul George, Marcus Morris, Nicolas Batum, Rajon Rondo in DeMarcus Cousins niso igrali.

Vseeno je bilo napeto vse do zadnjih sekund. Luke Kennard je dve minuti pred koncem poskrbel za zadnje vodstvo Clippersov na tekmi (108:110). Ključno trojko je zadel Aleksej Pokuševski 47 sekund pred koncem za 115:112. Daniel Oturu ni bil natančen, nato pa je Moses Brown z zabijanjem pet sekund pred zadnjim piskom sirene potrdil zmago Oklahome. Pokuševski je z 29 točkami dosegel rekord kariere. 19-letni Beograjčan je odigral izjemno sezono.

Nikola Jokić in Jusuf Nurkić se bosta znova srečala že prihodnji konec tedna, ko se začenja končnica. Foto: AP
Nikola Jokić in Jusuf Nurkić se bosta znova srečala že prihodnji konec tedna, ko se začenja končnica. Foto: AP

Portland ugnal tekmece v končnici
Portland se je osmič zapored uvrstil v končnico, kar je najdaljši niz trenutno v Ligi NBA. Blazersi seveda nikakor niso želeli igrati v dodatnih kvalifikacijah, zato so nujno potrebovali zmago. Denver ni imel kakšnega posebnega motiva in že po 12 minutah je bilo srečanje odločeno (43:22). Na koncu je bil Portland boljši s 132:116.

CJ McCollum in Damian Lillard sta zadela po pet trojk. Trener Nuggetsov Michael Malone je v začetno peterko uvrstil Nikolo Jokića, ki je zbral 21 točk do odmora, nato pa je celotna udarna peterka v drugem delu počivala.

Vlatko Čančar je odigral 17 minut in zbral štiri točke in dva skoka. Ekipi se bosta pomerili tudi v prvem krogu končnice. Pred dvema letoma je bil to polfinale Zahoda, Blazersi pa so dobili sedmo tekmo v Denverju.

Stephen Curry je drugič postal najboljši strelec rednega dela. Ta podvig mu je uspel tudi v sezoni 2015/16. Foto: Reuters
Stephen Curry je drugič postal najboljši strelec rednega dela. Ta podvig mu je uspel tudi v sezoni 2015/16. Foto: Reuters

Curry z devetimi trojkami drugič najboljši strelec rednega dela
Golden State je v obračunu za osmo mesto premagal Memphis s 113:101. Stephen Curry je nasul 46 točk, zadel je devet trojk.

Bojevniki so imeli po treh četrtinah 17 točk naskoka (86:69), nato pa so Grizliji odprli zadnjo četrtino z delnim izidom 22:5. Dillon Brooks je s košem in prostim metom izenačil na 91:91.

Curry je v končnici prevzel odgovornost. Zadel je tri zaporedne trojke z devetih metrov. Gostje niso mogli verjeti svojim očem, 4416 gledalcev v Chase Centru v San Franciscu pa je norelo od navdušenja. Golden Satte je povedel s 109:97 in zanesljivo ohranil prednost do konca.

Curry je postal najboljši strelec rednega dela letošnje sezone. 33-letnik je drugi najstarejši košarkar, ki mu je uspel ta podvig, starejši od njega je bil le Michael Jordan leta 1998.

LeBron James je kar devetkrat v zadnjih desetih letih igral v finalu Lige NBA. V letošnji sezoni ga čala trnova pot, saj si bodo Lakersi v dodatni tekmi skušali priboriti status sedmega nosilca. V nobeni seriji torej ne bodo imeli prednosti domačega parketa. Foto: Reuters
LeBron James je kar devetkrat v zadnjih desetih letih igral v finalu Lige NBA. V letošnji sezoni ga čala trnova pot, saj si bodo Lakersi v dodatni tekmi skušali priboriti status sedmega nosilca. V nobeni seriji torej ne bodo imeli prednosti domačega parketa. Foto: Reuters

James: Curry si zasluži naziv MVP-ja rednega dela
V četrtek ob 4.00 bodo Bojevniki gostovali v Staples Centru. V dodatnih kvalifikacijah se bosta pomerili ekipi, ki sta odlično končali redni del. Lakersi so dobili zadnjih pet tekem, Bojevniki pa zadnjih šest.

New Orleans je izgubil proti Lakersom z 98:110. LeBron James je dosegel 25 točk. V zadnji četrtini je navijačem Jezernikov zastal dih, saj si je zvezdnik znova zvil desni gleženj. Odšepal je z igrišča, a je takoj po tekmi poudaril, da je bolečina že minila.

"Čez tri dni se začenja zares. Po navadi prvo tekmo v seriji jemljem za spoznavanje taktike naših tekmecev. Zdaj bo šlo na vso moč, saj ni popravnega izpita. Zame je Stephen Curry MVP rednega dela sezone. Njegove predstave so bile zunajserijske. Prepričan sem tudi, da te nagrade ne bo dobil, saj sistem odločanja ni pravilen," je poudaril James, ki je 11. oktobra v mehurčku v Orlandu osvojil četrti naslov prvaka v karieri. V vseh štirih finalnih serijah je bil tudi MVP finala. Tokrat ga čaka zares težka naloga. Če bodo Lakersi izločili Golden State, jih nato v prvem krogu končnice čaka Phoenix.

Precious Achiuwa je odlično izkoristil priložnost v Detroitu. Foto: AP
Precious Achiuwa je odlično izkoristil priložnost v Detroitu. Foto: AP

Dragić počival v Detroitu
Detroit, ki je končal na zadnjem mestu Vzhoda, je bil nemočen tudi proti rezervni postavi Miamija (107:120). Manjkali so Bam Adebayo, Trevor Ariza (oba počitek), Jimmy Butler (poškodba hrbta), Goran Dragić (poškodba hrbta in desnega kolena), Andre Iguodala (poškodba levega boka) in Kendrick Nunn (poškodba leve mečne mišice).

Trener Erik Spoelstra je preizkusil košarkarje, ki so dobili precej manjšo minutažo na prejšnjih tekmah. Precious Achiuwa je prispeval 23 točk in 10 skokov. Max Strus je bil na parketu kar 36 minut, zbral je 20 točk. Nemanja Bjelica je začel v prvi peterki, zadel je štiri trojke in dosegel 21 točk.

Milwaukee lani v polfinalu Vzhoda dobil le eno tekmo
Miami se bo v prvem krogu končnice NBA-ja pomeril z Milwaukeejem. V konferenčnem polfinalu je bila lani Vročica boljša s 4:1 v zmagah. Giannis Antetokounmpo je imel ogromne težave proti obrambi Miamija.

Ekipi sta se srečali v soboto v Fiserv Forumu, Milwaukee je bil boljši s 122:108. Bucksi so dobili dve izmed treh medsebojnih srečanj.

Rekorder po številu trojnih dvojčkov Russell Westbrook je popeljal Washington na osmo mesto. Foto: Reuters
Rekorder po številu trojnih dvojčkov Russell Westbrook je popeljal Washington na osmo mesto. Foto: Reuters

Boston v dodatnih kvalifikacijah z Washingtonom
Washington je ugnal Charlotte s 115:110 in se prebil celo na osmo mesto na Vzhodu. Gostitelji so zadnjo četrtino dobili kar s 36:20. Russell Westbrook je dosegel 184. trojni dvojček v karieri. Zbral je 23 točk, 15 skokov in 10 podaj. Bradley Beal je 20 od 25 točk prispeval v drugem polčasu.

V dodatnih kvalifikacijah v torek bo Boston gostil Washington. Zmagovalec bo sedmi nosilec v končnici. Poraženec se bo v četrtek srečal z zmagovalcem obračuna med Indiano in Charlottom za zadnjo vstopnico v končnici in srečanje s Philadelphio.

Knicksi do prednosti domačega parketa
New York je ugnal Boston s 96:92 in si zagotovil četrto mesto. Knicksi bodo v prvem krogu končnice igrali z Atlanto. Prvi dve tekmi bodo odigrali v Madison Square Gardnu, kjer je velika evforija. Navijači so po osmih sušnih letih dočakali končnico, tokrat je bilo lahko navzočih le 1981 gledalcev. Vodstvo kluba upa, da se bodo razmere izboljšale in bodo lahko povečali obisk na četrtino zasedenosti dvorane.

Celticsi so nastopili z rezervisti. Manjkali so Jayson Tatum, Kemba Walker, Evan Fournier, Marcus Smart, Tristan Thompson in Robert Williams, Jaylen Brown pa je že končal sezono zaradi poškodbe zapestja.

Dončić in soigralci se bodo želeli oddolžiti Clippersom za lanski poraz

Tekme 16. maja:
DETROIT - MIAMI
107:120 (13:32, 34:37, 24:26, 36:25)
Bey 22 (7/21 iz igre, 4/15 za tri), J. Jackson 17, Diallo 15, Joseph 14, Cook 12, Hayes in Lee po 10, Okafor 7; Achiuwa 23 (10/16 iz igre) in 10 skokov, Bjelica 21 (4/6 za tri), Strus 20, Okpala 17, Herro 16 in 11 podaj, Vincent 15 in 10 podaj, Robinson 8, Dragić, Butler, Adebayo, Ariza, Nunn, Dedmon in Iguodala niso igrali.

MINNESOTA - DALLAS
136:121 (38:22, 38:38, 37:35, 23:26)
Edwards 30 (5/9 za tri), Towns in Russell (10 podaj) po 23, McDaniels 19, Reid 17 (7/7 iz igre, 3/3 za tri), McLaughlin in Vanderbilt po 7, Okogie 6, Hernangomez in Rubio po 2; Dončić 18 (6/13 iz igre, 2/7 za tri, prosti meti 4/5), 6 skokov in 6 podaj v 21 minutah, Porzingis 18 (6/10 iz igre, 4/5 za tri), Finney Smith (3/5 za tri), Brunson in Hardaway po 15, Richardson 11, Melli 10, Green 8, Powell 6, Marjanović 3, Burke 2.

WASHINGTON - CHARLOTTE 115:110
Beal 25 (8/27 iz igre), Westbrook 23 (6/15 iz igre), 15 skokov in 10 podaj, R. Lopez 18 (9/11 iz igre); Rozier 22, 9 skokov in 9 podaj, Ball 19, Bridges 17.

NEW YORK - BOSTON 96:92
Barrett 22 (7/12 iz igre), Randle 20, 7 skokov in 7 podaj, Burks 17 (5/7 za tri), Bullock 16 (4/7 za tri); Parker 18, Waters 17, Langford 14, Tatum, Fournier, Smart, Thompson in Walker niso igrali.

TORONTO - INDIANA 113:125
Flynn 27 (5/13 za tri), S. Johnson 24, Bembry 23, Birch 18 in 14 skokov; Brissett 31 (10/16 iz igre) in 10 skokov, Sabonis 25 in 16 skokov, McDermott 20.

SAN ANTONIO - PHOENIX 121:123
DeRozan 23 (8/14 iz igre), Pöltl 17 in 10 skokov, Gay 12; Moore 22 (9/10 iz igre), Payne 19, Carter 19, Paul, Booker in Crowder niso igrali.

GOLDEN STATE - MEMPHIS 113:101
Curry 46 (16/36 iz igre, 9/22 za tri), 9 podja in 7 skokov, Wiggins 21 in 10 skokov, Poole 15, Green 14, 9 skokov in 9 podaj; Valančiunas 29 (12/15 iz igre) in 16 skokov, Brooks 18, Morant 16.

ATLANTA - HOUSTON 124:95
Okongwu 21 (10/13 iz igre) in 15 skokov, Mays 16, Collins 15; Brooks (6/18 za tri) in Augustin po 18, Olynyk 16.

BROOKLYN - CLEVELAND 123:109
Durant 23 (8/10 iz igre) in 13 podaj, Irving 17 (3/3 za tri), M. James 14, Green 13, Harden ni igral; Okoro in Wade po 18, Dotson 17.

PHILADELPHIA - ORLANDO 128:117
Maxey 30 (11/19 iz igre, 3/4 za tri), Reed (12 skokov) in Joe po 17, Milton 15 in 9 podaj; Anthony 37 (10/25 iz igre), Wagner in Hall (10 skokov) po 14.

CHICAGO - MILWAUKEE 118:112
Young 20 (8/15 iz igre), White 19, Markkanen 17, Arcidiacono 14 (4/4 za tri); Nwora 34 (14/23 iz igre), Teague 23 (3/3 za tri), G. Antetokounmpo, B. Lopez, Middleton in Holiday niso igrali.

OKLAHOMA CITY - LA CLIPPERS 117:112
Pokuševski 29 (6/9 za tri), Hall 25 (11/21 iz igre) in 10 skokov, Brown 24 in 18 skokov; Mann 19 (7/8 iz igre), Scrubb in Ferrell po 14, Leonard, George, Morris, Rondo in Batum niso igrali.

SACRAMENTO - UTAH 99:121
Davis 20, D. Jones 19, Hield 13; Clarkson 33 (6/12 za tri), Bogdanović 18, Gobert 13 in 16 skokov, Conley 11 in 9 podaj.

NEW ORLEANS - LA LAKERS 98:110
W. Hernangomez 19 in 13 skokov, Marshall 18, Alexander Walker 14, Bledsoe 13; James 25 (11/22 iz igre), Davis 14, Drummond 13 in 13 skokov, Schröder 12.

PORTLAND - DENVER 132:116
McCollum 24 (5/9 za tri), Lillard 22 (5/9 za tri) in 10 podaj, Nurkić 20 in 13 skokov, Powell 19, Kanter 14 (5/5 iz igre) in 15 skokov; Howard 23 (4/8 za tri), Jokić 21 (9/17 iz igre), Millsap 12 ... Čančar 4 (2/5 iz igre, 0/2 za tri) in 2 skoka v 17 minutah.


DODATNE KVALIFIKACIJE ZA KONČNICO

Vzhod, sreda ob 0.30:
INDIANA - CHARLOTTE
Zmagovalec se bo pomeril s poražencem drugega obračuna za osmo mesto.

Ob 3.00:
BOSTON - WASHINGTON
Zmagovalec bo sedmi nosilec.

Zahod, četrtek ob 1.30:
MEMPHIS - SAN ANTONIO
Zmagovalec se bo pomeril s poražencem drugega obračuna za osmo mesto.

Ob 4.00:
LA LAKERS - GOLDEN STATE
Zmagovalec bo sedmi nosilec.


Vzhod, 1. krog:
PHILADELPHIA (1) - osmi nosilec
BROOKLYN (2) - BOSTON/WASHINGTON
MILWAUKEE (3) - MIAMI (6)
NEW YORK (4) - ATLANTA (5)

Zahod, 1. krog:
UTAH (1) - osmi nosilec
PHOENIX (2) - LA LAKERS/GOLDEN STATE
DENVER (3) - PORTLAND (6)
LA CLIPPERS (4) - DALLAS (5)


Vzhodna konferenca:                     
PHILADELPHIA 76ERS *     72 49 23  68,1
BROOKLYN NETS *          72 48 24  66,7
MILWAUKEE BUCKS *        72 46 26  63,9
NEW YORK KNICKS *        72 41 31  56,9
ATLANTA HAWKS            72 41 31  56,9
MIAMI HEAT *             72 40 32  55,6
---------------------------------------
BOSTON CELTICS           72 36 36  50,0
WASHINGTON WIZARDS       72 34 38  47,2
INDIANA PACERS           72 34 38  47,2
CHARLOTTE HORNETS        72 33 39  45,8
---------------------------------------
CHICAGO BULLS            72 31 41  43,1
TORONTO RAPTORS          72 27 45  37,5
CLEVELAND CAVALIERS      72 22 50  30,6
ORLANDO MAGIC            72 21 51  29,2
DETROIT PISTONS          72 20 52  27,8
Zahodna konferenca:                     
UTAH JAZZ *              72 52 20  72,2
PHOENIX SUNS *           72 51 21  70,8
DENVER NUGGETS *         72 47 25  65,3
LOS ANGELES CLIPPERS *   72 47 25  65,3
DALLAS MAVERICKS *       72 42 30  58,3
PORTLAND TRAIL BLAZERS * 72 42 30  58,3
---------------------------------------
LOS ANGELES LAKERS       72 42 30  58,3
GOLDEN STATE WARRIORS    72 39 33  54,2
MEMPHIS GRIZZLIES        72 38 34  52,8
SAN ANTONIO SPURS        72 33 39  45,8
---------------------------------------
NEW ORLEANS PELICANS     72 31 41  43,1
SACRAMENTO KINGS         72 31 41  43,1
MINNESOTA TIMBERWOLVES   72 23 49  31,9
OKLAHOMA CITY THUNDER    72 22 50  30,6
HOUSTON ROCKETS          72 17 55  23,6