Luka Dončić je trenutno četrti strelec lige (29,1), tretji podajalec (9,0), na tretjem mestu pa je tudi po indeksu učinkovitosti (31,8). Ob tem dosega še 9,7 skoka na tekmo, s čimer je v ligi na 16. mestu. Foto: AP
Luka Dončić je trenutno četrti strelec lige (29,1), tretji podajalec (9,0), na tretjem mestu pa je tudi po indeksu učinkovitosti (31,8). Ob tem dosega še 9,7 skoka na tekmo, s čimer je v ligi na 16. mestu. Foto: AP

V Zahodni konferenci bodo poleg Luke in LeBrona v prvi peterki zaigrali še Anthony Davis (Los Angeles Lakers), Kawhi Leonard (Los Angeles Clippers) in James Harden (Houston Rockets). Iz Vzhoda so se poleg prvega moža Milwaukee Bucksov v prvo peterko uvrstili še Pascal Siakam (Toronto Raptors), Joel Embiid (Philadelphia Sixers), Kemba Walker (Boston Celtics) in Trae Young (Atlanta Hawks), ki je bil na naboru leta 2018 del menjave z Dallasom za Dončića.

V spletnem glasovanju je prvo mesto zasedel James, ki je že sedmič dobil največ glasov. Superzvezdnik Los Angeles Lakersov, ki bo 16. začel tekmo, s čimer se je na prvem mestu izenačil s Kobejem Bryantom, je dobil 6.275.459 in je za dobrih 160.000 glasov prehitel Dončića, ki je bil drugi. Giannisu so ljubitelji košarke namenili 5.902.286 glasov. Tretje mesto je na Zahodu po številu glasov zasedel Davis s 5.813.769. Med vsemi branilci je 20-letni Ljubljančan dobil daleč največ glasov, saj je drugo mesto zasedel Harden s 3.751.362. Med branilci Zahoda so Luko na prvo mesto uvrstili tudi košarkarji in novinarji.

Najmlajši v prvi peterki po LeBronu

Glavni nosilec igre Dallasa bo postal drugi Slovenec, ki bo zaigral na ekshibicijski tekmi največjih zvezdnikov najmočnejše lige na svetu. Pred dvema letoma je v losangeleškem Staples Centru priložnost dobil Goran Dragić, Dončić pa je prvi, ki bo začel tekmo. Zanimivo, Luka bo najmlajši košarkar v prvi peterki tekme All Star po LeBronu leta 2005.

Člani začetnih peterk so bili izbrani prek spletnega glasovanja, kar predstavlja 50-odstotni delež v končnem izboru, po četrtino skupne teže glasovanja pa so prispevali vsi zdajšnji igralci in novinarji. Čez teden dni bodo razkrili še rezerviste tekme, ki jih bodo izbrali trenerji, pri čemer ne smejo glasovati za košarkarja iz svojega moštva. Po 32 letih bodo največji zvezdniki lige na revijalni tekmi znova zbrani v domovanju Bikov. Chicago bo sicer tretjič gostil All Star vikend.

Medtem ko je Antetokounmpo, aktualni MVP rednega dela, ki tudi letos blesti v dresu Milwaukeeja, med igralci Vzhodne konference ves čas prepričljivo vodil, pa je bil na Zahodu po prvi objavi vmesnih rezultatov Dončić celo na prvem mestu. Do 2. januarja je namreč prejel največ glasov med vsemi. Teden dni kasneje, ko je Liga NBA objavila drugi "vmesni čas", pa ga je prehitel James, ki je prednost ohranil tudi ob zadnji objavi prejšnji teden.

James tretjič zapored kapetan, Giannis drugič

6. februarja bosta kapetana izbrala svoji ekipi. Najprej bosta med osmerico dopolnila prvi peterki, potem pa bosta določila še rezerviste svojih ekip. V tem formatu bo All Star tekma izvedena tretjič, na vseh pa je vloga kapetana dodeljena Jamesu. Potem ko sta lani izbirala z Giannisom, je bil pred dvema letoma LeBron za kapetana izbran na Vzhodu, na Zahodu pa je ta čast doletela Stephena Curryja, ki je trenutno poškodovan.

Dončiću so že lani NBA-navdušenci namenili ogromno glasov. V spletnem glasovanju je bil namreč tretji (4.242.980). Zaostal je le za Jamesom in Antetokounmpom, toda prejel je premalo glasov košarkarjev in novinarjev, da bi zaigral v prvi peterki, nato pa ga 15 trenerjev Zahoda ni uvrstilo niti med sedem rezervistov te konference. Vseeno je nastopil na prestižnem dogodku v Charlottu, saj je bil po Benu Udrihu (2005) drugi Slovenec, ki je zaigral na tekmi vzhajajočih zvezd, kjer se pomerijo novinci in košarkarji, ki so v NBA-ju drugo sezono, po Dragiću (2014) pa prav tako drugi, ki je tekmoval v spretnostnem izzivu.