Luka Dončić je večkrat poudaril, da se s soigralci v reprezentanci odlično razume. Foto: www.alesfevzer.com
Luka Dončić je večkrat poudaril, da se s soigralci v reprezentanci odlično razume. Foto: www.alesfevzer.com

Selektor bo v kratkem imel na voljo popolno zasedbo. Zdaj so vsi slovenski košarkarji končali sezono. Zaradi poškodbe sicer v kvalifikacijah ne bo mogel pomagati odlični organizator igre Bayerna Žan Mark Šiško, so se pa v Slovenijo že vrnili "Francoza" Aleksej Nikolić in Gregor Hrovat ter NBA-jevec Vlatko Čančar, ki so se že oziroma se bodo kmalu priključili izbrani vrsti. Od torka z ekipo trenira tudi prvi zvezdnik, Luka Dončić, ki je v četrtek na novinarski konferenci predstavil pričakovanja pred svojo drugo akcijo v dresu s slovenskim grbom.

Sorodna novica Dončić: Igrati za Slovenijo je vedno velika čast

"Naš cilj je zmagati na vseh tekmah in se uvrstiti v Tokio. Verjamem, da lahko pridemo na olimpijske igre. Imamo ekipo za uvrstitev in še za kaj več," je odločen 22-letni ljubljanski košarkarski velemojster, s čigar prihodom so se močno povečale tako možnosti evropskih prvakov kot tudi pričakovanja javnosti. Smelo je kot komaj polnoleten pred štirimi leti napovedal evropski naslov Slovenije, kar je pomagal uresničiti še istega leta v Carigradu. Zdaj verjame, da so s soigralci sposobni priti na olimpijske igre in tudi tam odigrati pomembno vlogo. Toda najprej se morajo kvalificirati v Tokio. V vlogi favorita na turnirju v Kaunasu bodo gostitelji Litovci, a poznavalci v tej baltski državi, kjer je košarka z naskokom šport številka ena, poudarjajo moč Slovenije, ki je posledica prav Dončićevega prihoda.

Dončić prepričan, da ima Slovenija ekipo za OI in še za kaj več

"Uživam v igranju košarke"

Najprej se bo na turnirju Slovenija pomerila z Angolo in Poljsko. Po teh dveh tekmah od izpolnitve olimpijskih sanj ločita le še dve zmagi. Pritisk bo v Litvi velik, toda Luka verjame, da ima Sekulićeva vrsta, v kateri je na primer še vedno osem evropskih prvakov, dovolj kakovosti, da temu ne podleže in se prebije na veliki dogodek pod petimi krogi: "Mislim, da imamo igralce, ki so v karieri dali že marsikaj skozi. Dosegali so koše pod pritiskom, in mislim, da igranje pod njim ne bo težava. Imamo dobre strelce. Zdaj je tudi trend, ko bi vsi zadevali trojke. Upam, da bomo tako kot v sezoni natančni tudi zdaj na turnirju."

Dober teden po končani sezoni se je Dončić pridružil soigralcem. Kot pravi, je bilo počitka dovolj in je zdaj povsem osredotočen, hkrati pa zelo motiviran, da reprezentanco popelje na olimpijske igre, kjer slovenska košarka še ni bila zastopana: "Sem v redu. En teden sem imel prosto, brez treningov. Sem se odpočil tako mentalno kot fizično. Zdaj se še ogrevam, a bom pripravljen za kvalifikacije. Uživam v igranju košarke. Ko sem bil prost, sem jo pogrešal. Mi je bilo kar dolgčas."

Selektorja vsi igralci zelo spoštujejo

Letos bo zaigral pod vodstvom novega selektorja Aleksandra Sekulića, ki pa je bil poleg tudi na EuroBasketu pred štirimi leti, ko je bil eden izmed treh pomočnikov Igorja Kokoškova. "Super se razumemo. Vedno je biti težko selektor, saj si ves čas pod pritiskom. Dobro smo se ujeli in vsi ga zelo spoštujemo," je dejal Dončić, o drugi novosti v izbrani vrsti – novem naturaliziranem ameriškem centru, Miku Tobeyju – pa je dodal: "Vedeli smo, kdo prihaja, a izbira je naloga strokovnega štaba in vodstva zveze. Sem ga pa poznal, saj veliko gledam tudi Evroligo in špansko prvenstvo."

Dončić: Želim osvojiti naslov v NBA, zato do zdaj nisem še nič naredil

Nazadnje je reprezentančni dres nosil 17. septembra 2017, ko je Slovenija postala evropski prvak. Zatem je še eno sezono igral za madridski Real, s katerim je osvojil Evroligo, ob tem pa je bil izbran za najboljšega posameznika tako rednega dela kot tudi zaključnega turnirja najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja. Po treh zelo uspešnih sezonah se zdaj torej znova vrača na evropske oz. "Fibine parkete". "Evropska košarka je bolj timska. Večji je poudarek na taktiki. Sicer se moram pa še malce spomniti drugačnih pravil. Sem malce pozabil," se je pošalil Dončić.

Cilj je osvojiti prstan

Luka iz tekme v tekmo navdušuje na najprestižnejšem košarkarskem odru. Izjemnost njegovih predstav in statistike potrjujejo tudi individualne nagrade, ki jih je v treh sezonah prejel. Najprej je bil šele kot drugi Evropejec po Pauu Gasolu izbran za novinca leta, v zadnjih dveh sezonah pa je bil imenovan v najboljšo peterki lige, kar pomeni, da ga tudi strokovnjaki v ZDA uvrščajo v najožji krog najboljših posameznikov na svetu: "Počaščen sem. Tudi te nagrade mi veliko pomenijo. Ko sem bil majhen, sem le sanjal, da bi prišel v NBA. Zdaj sem dvakrat v prvi peterki lige, kar je neverjetno. Vseeno pa mislim, da nisem še ničesar naredil. Moj cilj je osvojitev prstana, do tja pa je še dolga pot."

V Dallasu je v zadnjih dneh prišlo do velikih sprememb. Foto: AP
V Dallasu je v zadnjih dneh prišlo do velikih sprememb. Foto: AP

Ljubljanski košarkarski čarodej z mojstrskimi potezami ni postal le prvi mož Dallasa, ampak kar obraz lige, posledično pa idol in junak generacij nadobudnih košarkarjev: "Sta dve strani, včasih je težko, je pa tudi super. Imaš veliko obveznosti, ampak na koncu vidiš, kako te otroci gledajo, ko si njihov vzornik. Spomnim se, kako je bilo meni, ko sem bil majhen. Zato se vedno poskusim slikati in podobno."

Prav v dneh, ko se je Dončić pridružil reprezentanci, se pri Mavericksih dogajajo številne kadrovske spremembe. Teksaška franšiza se je razšla s športnim direktorjem Donniejem Nelsonom, ki je bil v klubu kar 24 let. "Bilo je težko, saj ga imam rad. Poznam ga še zelo dolgo, odkar sem bil praktično še otrok. On me je izbral na naboru. Ni mi bilo lahko, a nisem tisti, ki sprejema odločitve," je komentiral Luka, ki je zvečer izvedel še eno novico, da po 13 letih Mavse zapušča tudi glavni trener Rick Carlisle


Na seznamu so slovenski košarkarji, ki igrajo na najvišji ravni, reprezentančni kandidati in obetavni slovenski košarkarji, ki že igrajo v članski konkurenci.

Košarkar (klub)TekmaMi.Točke (met)Sk.Po.
Nejc Barič (Krka)

konec sezone

Jaka Blažič (Cedevita Olimpija)

konec sezone

Saša Ciani (Dynamic/SRB)

konec sezone

Vlatko Čančar (Denver Nuggets/ZDA)

Denver-Phoenix 118:125

Denver-Phoenix 102:116

Phoenix-Denver 123:98

Phoenix-Denver 122:105

/

1

6

2

/

0

5 (1/1 za dve, 1/1 za tri)

0

/

1

1

0

/

0

0

0

Žiga Dimec (Cedevita Olimpija)

konec sezone

Luka Dončić (Dallas Mavericks/ZDA)

konec sezone


Goran Dragić (Miami Heat/ZDA)

konec sezone


Zoran Dragić (Baskonia/ŠPA)

konec sezone

Gregor Glas
(Dnyamic/SRB)

konec sezone

Alen Hodžić (Cedevita Olimpija)

konec sezone

Gregor Hrovat (Cholet/FRA)

22. krog DP: Cholet-Levallois 82:95

21. krog DP: Pau Orthez-Cho. 73:62

20.krog DP: Cholet-Le Portel 86:78

34

33

37

8 (3/5 za dve, 0/5 za tri)

12 (3/7 za dve, 2/6 za tri)

16 (0/1 za dve, 3/6 za tri)

2

1

4

8

4

1

Jaka Klobučar (Büyükčekmece/TUR)

konec sezone

Jan Kosi (Krka)

konec sezone


Luka Lapornik (Krka)

konec sezone


Miha Lapornik (Heroes Den Bosch/NIZ)

konec sezone


Jurij Macura (FMP/SRB)

konec sezone

Blaž Mahkovic (Helios Suns)

konec sezone

Blaž Mesiček (Split/HRV)

konec sezone


Jordan Morgan (Unics Kazan/RUS)

konec sezone

Edo Murić (Cedevita Olimpija)

konec sezone

Aleksej Nikolić (Gravelines Dunkerque/FRA)

22. krog DP: G.-Pau Orthez 80:100

29. krog DP: Gravelines-Asvel 61:92

20. krog DP: Grav.-Monaco 74:91

28

24

26

9 (1/2 za dve, 1/6 za tri)

9 (1/4 za dve, 2/6 za tri)

9 (1/3 za dve, 2/4 za tri)

1

3

6

6

4

7

Alen Omić (JL Bourg-en-Bresse/FRA)

22. krog DP: B.-Strasbourg 73:81

20.krog DP: Bourg-Chalons 84:74

28

29

15 (6/9 za dve, 0/1 za tri)

20 (7/10 za dve, 1/2 za tri)

9

10

1

1

Klemen Prepelič (Valencia/ŠPA)

1/2finale DP: Real-Valencia 80:77

1/2finale DP: Valencia-Real 85:67

21

13

11 (0/4 za dve, 3/5 za tri)

11 (2/3 za dve, 1/2 za tri)

3

1

0

0

Matic Rebec (Orasi Ravenna/ITA, 2. liga)

konec sezone



Luka Rupnik (Cedevita Olimpija)

konec sezone


Žiga Samar (Fuenlabrada/ŠPA)

konec sezone

Žan Mark Šiško (Bayern München/NEM)

Finale DP: Bayern-Alba 79:86

Finale DP: Bayern-Alba 69:81

Finale DP: Alba-Bayern 66:76

Finale DP: Alba-Bayern 89:86

18

28

24

27

3 (1/2 za tri)

0 (0/1 za dve, 0/1 za tri)

7 (2/4 za dve, 1/2 za tri)

6 (2/4 za dve, 0/1 za tri)

0

6

5

3

4

10

5

9

Jan Špan (Gipuzkoa San Sebastian/ŠPA)

konec sezone



Gašper Vidmar (Reyer Venezia/ITA)

konec sezone