LeBron James in Kyrie Irving v dresu Lakersov in Mavericksov. Ali se lahko uresniči Irvingova želja in bi znova zaigrala skupaj? Foto: AP
LeBron James in Kyrie Irving v dresu Lakersov in Mavericksov. Ali se lahko uresniči Irvingova želja in bi znova zaigrala skupaj? Foto: AP

Po pisanju The Athletica je Kyrie Irving stopil v stik z LeBronom Jamesom in mu predstavil idejo, da bi znova združila moči, in to v Dallasu, kjer je prvo ime Mavericksov seveda Luka Dončić. Se obeta nova Odločitev?

Irvin in James sta bila med letoma 2014 in 2017 soigralca pri Clevelandu. Letos februarja je nezadovoljni Irving dosegel menjavo in Brooklyn zamenjal za Dallas, kjer pa so Mavericksi na koncu ostali celo brez mesta v dodatnem razigravanju za končnico, prave kemije med Irvingom in Dončićem pa ni bilo mogoče videti. Tudi zaradi poškodb obeh zvezdnikov, ki sta skupaj odigrala le peščico tekem: na 16 tekmah z Irvingom in Dončićem so Mavsi iztržili le 5 zmag in doživeli 11 porazov.

Sorodna novica Ali se bo LeBron James res poslovil po "metli" ali ima načrt?

Skorajda zvezane roke vodstva Mavsov

Podaljšanje pogodbe z Irvingom, za katerega so plačali visoko ceno z igralci in izbori na prihodnjih naborih, je glavni poletni cilj Dallasa. A ravno omenjena menjava in prejšnji posli (zlasti primer Porzingis) močno omejujejo manevrski prostor vodstva Mavericksov. Ob tem je še vprašanje, ali je sploh mogoče sestaviti dovolj širok nabor igralcev, če so v ekipi kar trije igralci na maksimalnih pogodbah, s čimer zasedejo levji delež proračuna za plače. Ob tem se tudi odpira vprašanje, kdo bi ob treh superzvezdnikih igral obrambo.

Negotova prihodnost Jamesa pri Jezernikih

LeBron James, prvi zvezdnik Lige NBA zadnjih dveh desetletij, je po bolečem izpadu v finalu Zahodne konference namignil, da je njegova igralska prihodnost pri Los Angeles Lakersih negotova. V ZDA so dobro obveščeni košarkarski novinarji poudarili, da James resno razmišlja o upokojitvi oziroma vsaj enoletnem predahu, po katerem bi se lahko vrnil v Ligo NBA kot prosti igralec. Z Jezerniki 38-letnega superzvezdnika veže sicer dvoletna pogodba, kjer pa je druga sezona po izbiri igralca, in ne kluba.

Sorodna novica LeBron prejel še zgodovinsko krono: postal je strelski kralj Lige NBA

(Ne)uresničljiv scenarij?

Po objavi novice v The Athleticu je v košarkarskem svetu Lige NBA zdaj zaokrožil že kup scenarijev, kako bi Dallas sploh lahko izpeljal posel in uresničil Irvingovo željo o prihodu Jamesa k Mavsom. Če drugega ne, je prijateljska prošnja vsaj jasno znamenje, da si Kyrie Irving želi ostati v Dallasu in ga skupaj z Dončićem popeljati v boj za naslov prvaka. Ne nazadnje so Teksašani edini, ki lahko ponudijo Irvingu petletno pogodbo za 273 milijonov dolarjev.

A po drugi strani strokovnjaki za plačne proračune ugotavljajo, da prej lahko Lakersi sprostijo prepotreben prostor za Irvinga kot Mavericksi za Jamesa.