"The Decision" je imela rekordno gledanost. Zdelo se je, kot da se je vsa Amerika zgrnila pred TV-zaslone. Foto: AP

Preden se poglobimo v učinke, ki jih je prinesla LeBronova odločitev o menjavi kluba v oddaji ESPN-a, na kratko predstavimo kontekst pred znamenitimi stavki zdaj najboljšega strelca v zgodovini lige.

Takrat 25-letni James je po sedmih sezonah v Clevelandu postal prosti igralec. Dvakratni MVP in šestkratni udeleženec tekme All Star je nosil ekipo iz svojega mesta in jo že v četrti sezoni popeljal do velikega finala, prvega v zgodovini kluba. Namesto odločilnega koraka do prstana so sledile sezone razočaranja. James ni dobil pričakovane pomoči in 1. julija 2010 je postal prosti igralec.

Razočaran navijač Clippersov, ki je spremljal prenos LeBronove odločitve. Foto: AP
Razočaran navijač Clippersov, ki je spremljal prenos LeBronove odločitve. Foto: AP

Športna javnost in večina analitikov sta pričakovali, da bo James vendarle ostal v domačem okolišu Clevelanda in streljaj oddaljenega Akrona, kjer je bil rojen in si je ustvaril dom. A snubcev se James ni branil. Hodil je na večerje z vodstvi New York Knicksov, Chicaga, New Jerseyja, Los Angeles Clippersov, Miamija ... Svojo odločitev je sporočil v znameniti oddaji "The Decision".

Brez moči je bil tudi komisar Stern

Ideja o tovrstnem šovu se je porodila leto prej ob komentarju bralca kolumne Billa Simmonsa in se je v medijsko-oglasni mašineriji tudi uresničila. ESPN-u ekskluzivni intervju, štabu Jamesa oglasni prostor. Preprečiti ga ni mogel niti takratni komisar David Stern, ki mu ni bil všeč prevelik vpliv igralca. Pozneje je "The Decison" označil kot "slabo zasnovano, slabo producirano in slabo izvedeno".

Oddaja je trajala kar 75 minut, a vse, kar je Ameriko zanimalo, je bilo povedano ob 21.28, pol ure po začetku. ESPN je prej sporočil, da bo odločitev podana po od desetih do 15 minutah. "To jesen ... to je zelo težko ... to jesen bom svoje talente odnesel na South Beach in se pridružil Miami Heatu. Čutim, da mi bo to dalo najboljšo priložnost za zmago za več let vnaprej. Tu ne govorim le o zmagi v rednem delu, o treh ali petih zmagah zapored. Želim si osvajati naslove in čutim, da to lahko storim tam spodaj," je povedal James. Vodstvu Clevelanda je odločitev sporočil nekaj minut pred začetkom.

Medijski pogrom spremenil Jamesovo podobo

V Miamiju je zavladala evforija, v Clevelandu so goreli Jamesovi dresi. Ob rekordni gledanosti je bil pričakovan tudi medijski stampedo. Lastnik Cavaliersov Dan Gilbert je Jamesa označil za strahopetca, sebičneža, izdajalca. Znamenit je bil njegov stavek, da bo Cleveland prej osvojil NBA-naslov kot "samooklicani nekdanji kralj". Kako se je zmotil!

Tisto leto za Jamesa ni bilo lahko. Po reviji Forbes je od najbolj priljubljenega postal eden izmed najbolj osovraženih košarkarjev. Šov, kot ga ob takih priložnostih na televiziji še ni bilo, in menjava "revnega" za nameček domačega Clevelanda za bogati Miami sta popolnoma spremenila njegovo podobo. Vsaj začasno.

Prvo supermoštvo, ki ga je ustvaril igralec

James, Wade in Bosh so se dogovorili, da združijo moči v Miamiju. Foto: AP
James, Wade in Bosh so se dogovorili, da združijo moči v Miamiju. Foto: AP

James se je torej tistega 8. julija 2010 ob 21.28 združil s preostalima prostima All Star superzvezdnikoma Dwaynom Wadom in Chrisom Boshem, ki je prišel iz Toronta. Čeprav so supermoštva obstajala že prej, je Miami prvo, ki ga je ustvaril igralec. Dogovor med trojico je bil tak, da so plače popolnoma enake.

Novinar Sports Illustrateda Rohan Nadkarni, sicer privrženec Miamija, se je deset let pozneje takole spomnil tistega večera: "The Decision je bil najboljši večer mojega sicer nesmiselnega življenja. Še danes ne vem, kaj sem izrekel, ko je LeBron sporočil, da bo svoje talente odnesel na South Beach. To pa zato, ker sem kričal, objemal prijatelje in telefoniral vsem naokoli. Še boljše je bilo naslednji večer, ko sem bil v mestu na sprejemu vseh treh zvezdnikov."

Sprožil plaz odhodov in ustvaril celoletno NBA-tržnico

Čeprav so "The Decision" takrat označili za eno najslabših PR-akcij, je učinek valovanja čez leta koristil najboljšim košarkarjem. Igralci so dobili moč pri odločanju, superzvezdniki so prevzeli nadzor nad svojimi karierami. Ko je Jamesu uspelo, so drug za drugim sledili Carmelo Anthony (zapustil Denver), Chris Paul (New Orleans), Dwight Howard (Orlando), Kevin Durant (Oklahoma City), Paul George (Indiana), Kawhi Leonard (San Antonio), Anthony Davis (New Orleans) ... Pri odhodu na večje trge in v kreiranju t. i. supermoštev so imeli medijsko zaslombo v predhodni akciji Jamesa. Spremenila sta se tudi dojemanje javnosti in odnos do NBA-tržnice, o kateri se zdaj govori vse leto, in ne samo ob izbranih datumih.

LeBron z novo trojko – tokrat v Clevelandu. Foto: AP
LeBron z novo trojko – tokrat v Clevelandu. Foto: AP

Navsezadnje se je tudi Jamesova odločitev izkazala za pametno. Z Miamijem je štirikrat igral v finalu, osvojil dva prstana in bil dvakrat MVP, preden se je leta 2014 vrnil v Cleveland. Izučen ob prejšnjih napakah je tokrat odločitev sporočil prek revije Sports Illustrated. Zamere v Clevelandu so bile pozabljene, novo supermoštvo z LeBronom, Irvingom in Lovom je dve leti pozneje mestu prineslo prvi naslov v zgodovini. In to na kakšen način! Golden State, ki je v rednem delu postavil rekordno razmerje 73 zmag, devet porazov, je vodil v finalu že s 3:1, a je Clevelandu uspel preobrat, kakršnega v zgodovini finalov še ni bilo.

Od množične histerije do neizbrisne dediščine

Tudi osovraženost Jamesa ob prestopu v Miami je sčasoma bledela. Superzvezdnika, ki so ga pred odhodom v Miami navijači dvakrat postavili na vrh glasovanja za tekmo All Star, sta v naslednjih treh letih s prvega mesta izrinila Kobe Bryant in Dwight Howard. James je znova dobil največ glasov navijačev v letu 2014 in je nedotakljiv na vrhu zadnjih sedem let. Tudi v tem je rekorder.

Dan Gilbert in LeBron James sta na koncu skupaj vendarle osvojila naslov prvaka. Foto: AP
Dan Gilbert in LeBron James sta na koncu skupaj vendarle osvojila naslov prvaka. Foto: AP

"Množična histerija ob odhodu LeBrona Jamesa iz Clevelanda je po desetih letih videti skoraj smešna. Morda ideja o televizijski oddaji ni bila ravno preudarna, a glede same odločitve je treba LeBrona pohvaliti, ne obsojati. James je zapustil povprečno košarkarsko sredino za pravo priložnost za ustvarjanje dinastije. Unovčil je svoj talent na vrhuncu svoje kariere. Ali naj bi Danu Gilbertu zaupal vrhunska leta? Takšna poteza bi se končala katastrofalno. James je iz fenomena v Clevelandu postal prvak v Miamiju. S tem je utrdil svojo dediščino enega največjih igralcev v zgodovini Lige NBA. Če pustimo ob strani čustva, je bila Jamesova izbira jasna. Selitev v Miami je morda najboljša stvar, ki jo je kdaj naredil," meni priznani ameriški novinar Michael Shapiro.

Košarkarji postali lastniki svoje vsebine

Jamesova oddaja na ESPN-u je bila pionirski dogodek za igralce, ki so v naslednjih letih pokazali avtoriteto in nadzor nad vsebino, povezano z njihovo blagovno znamko. Danes imajo številni zvezdniki, pa tudi manj znani igralci, svoje logotipe in posamezna produkcijska podjetja. Zdi se, da je pojem "lastnik svoje vsebine" vgrajen v igralca Lige NBA. Jamesova predstava je bila iz tega razloga ključni trenutek.

Ogromen je bil tudi ekonomski učinek, kar gre v veliki meri pripisati Jamesu kot nosilcu zanimanja javnosti. Vodstvo lige je leta 2014 podpisalo devetletne televizijske pravice za 24 milijard dolarjev. Proračun za plače igralcev (salary cap) posamezne ekipe se je dvignil z 58 na 134 milijonov dolarjev. Plača Jamesa je leta 2011 znašala 15 milijonov dolarjev, zdaj je 44 milijonov dolarjev.

A največja dediščina LeBrona Jamesa bo sprememba razmerja moči med igralcem in klubom, v katerem zdaj igro vodijo košarkarji. Gre za nekakšno resničnostno sestavljanje ekipe po svojem okusu, kar je bilo v preteklosti le v domeni računalniških iger. Čeprav je James v zadnjem dobrem desetletju menjal klube, je imel nadzor nad svojo usodo. Podpisoval je krajše pogodbe, ki so mu ustrezale in imele klavzule za odhod, če klubu ne bi šlo po načrtih.

13 let pozneje je vse drugače

Simbol, ki je dal igralcem ogromno moči. Foto: AP
Simbol, ki je dal igralcem ogromno moči. Foto: AP

Perspektiva in čas sta dva zelo pomembna dejavnika pri določanju zapuščine. Kar se je pred 13 leti zdela mladostna in samovšečna poteza, se zdaj kaže kot prelomni trenutek, s katerim je Liga NBA prešla v svojo naslednjo fazo obstoja.

V svoji igri je bil tudi premagan. Durantov odhod iz Oklahome je Golden Statu prinesel dva naslova prav proti Jamesu in Clevelandu. Irving je zaradi nezadovoljstva izsilil odhod iz Clevelanda v Boston.

Če je imela Lige NBA obdobje Magica Johnsona in Laryja Birda, pa potem Michaela Jordana, je bila v preteklem desetletju in več v domeni LeBrona Jamesa. Igralca, ki je imel oziroma še ima neizmeren vpliv na parketu in v poslovnem svetu. Mlajše generacije so mu lahko za revolucionarno pionirsko delo le hvaležne.