Tudi legendarni Michael Jordan ni mogel skriti solz. Pripravil je odličen govor z nekaj duhovitimi vložki. Foto: Reuters
Tudi legendarni Michael Jordan ni mogel skriti solz. Pripravil je odličen govor z nekaj duhovitimi vložki. Foto: Reuters

24. februar ni bil izbran naključno. Legendarni košarkar je nosil dres s številko 24, njegova hčerka Gianna pa je imela številko 2.

Zanimanje za prireditev je bilo ogromno. 80.000 ljudi je poslalo prošnje, izžrebali so jih 20.000. Žena Vanessa, Michael Jordan, Shaquille O'Neal, Rob Pelinka in Diana Taurasi so imeli daljše govore, ki so ganili vse prisotne. Beyonce, Alicia Keys in Christina Aguilera so poskrbele za glasbeni del.

V Staples Centru so se poslovili od Kobeja Bryanta

Legendarni košarkarji Lakersov Jerry West, Kareem Abdul Jabbar, Magic Johnson in Pau Gasol so sedeli v prvi vrsti. Manjkal ni niti komisar lige Adam Silver, poleg njega je pa bil na slovesnosti tudi najuspešnejši trener vseh časov Phil Jackson, ki je Kobeja popeljal do vseh petih naslovov prvaka v Ligi NBA (leta 2000, 2001, 2002, 2009 in 2010).

Prišli so tudi Stephen Curry, James Harden, Kyrie Irving in Russell Westbrook.

Vanessa Bryant je imela prvi javni nastop po smrti moža 26. januarja. Foto: Reuters
Vanessa Bryant je imela prvi javni nastop po smrti moža 26. januarja. Foto: Reuters

Vanessa Bryant: Gianna bi verjetno postala najboljša igralka v Ligi WNBA
Kobejeva žena Vanessa je zadnji mesec hudo trpela in v solzah je imela ganljiv govor.

"Gianna je bila Kobejevo dekle, ki je imelo zelo rado mamo. Vsako jutro in vsak večer me je poljubila. Zelo verjetno bi postala najboljša igralka v Ligi WNBA. Naredila bi veliko razliko v dojemanju ženske košarke. V šolskem časopisu je pisala o neenakopravnosti v košarki, v kateri dekleta dobivajo precej manj od fantov. Njen veliki cilj je bila Liga WNBA. Naša družina si sploh ne more predstavljati življenja brez Gianne," je med drugim povedala Vanessa, ki se je s Kobejem poročila 18. aprila 2001.

Kobe najbolj zaskrbljen, ko Vanesse ni bilo na tekmo
"Kobe je bil neizprosen tekmec na parketu. Znan je bil kot črna mamba, prejel je tudi oskarja. Zame je bil vedno nekaj posebnega. Ko sem bila ogenj, je bil led in tudi obratno je veljalo. Zame je naredil vse. Kar težko verjamem, da sem si zaslužila tako karizmatičnega moža. Bil je pravi romantik. Vsako leto je načrtoval najino obletnico poroke. Vsa darila je naredil ročno in pomenila so mi največ. Najina ljubezenska zgodba je bila neverjetna, ustvarila sva si družino. Kobe je bil MVP tudi med očeti."

"Najbolj je bil zaskrbljen, kadar sem zamudila na tekmo. Ob prvi minuti odmora je spraševal varnostnike v Staples Centru, kje sem. Družina je bila pri njem vedno na prvem mestu. Upam, da bosta oba uživala v nebesih, enkrat pa se znova vsi srečamo," je govor sklenila Vanessa Bryant.

Shaquille O'Neal je bil MVP finala v letih 2000, 2001 in 2002, ko sta z Bryantom osvojila tri zaporedne naslove prvaka. Foto: Reuters
Shaquille O'Neal je bil MVP finala v letih 2000, 2001 in 2002, ko sta z Bryantom osvojila tri zaporedne naslove prvaka. Foto: Reuters

Jordan: Kobe je želel postati najboljši košarkar v zgodovini
Vzornik Kobeja Bryanta je bil Michael Jordan, ki je s Chicagom osvojil šest šampionskih prstanov. (v letih 1991–1993 in 1996–1998). Kobe ga je želel preseči, a mu je malo zmanjkalo. Leta 2004 so Lakersi izgubili finalno serijo proti Detroitu z 1:4 v zmagah, leta 2008 pa proti Bostonu z 2:4 v zmagah.

"Po navadi me je klical ob 23.30 ali pa kar ob 3.00. Vedno se je želel pogovarjati o košarki. Zanimalo ga je, kako bi lahko izboljšal delo nog, včasih sva govorila o različnih možnostih napadalne igre. Res je imel neverjetno strast. Bil je ekstremist. Kobeja so zanimale vse podrobnosti. Želel je postati najboljši košarkar. Ko sva se spoznala, sem želel postati njegov veliki brat. Včasih je bil res nadležen, vendar vedno je znal izvleči največ iz ljudi," je sklenil 57-letni Jordan.