LeBron James je na sobotni tekmi v Filadelfiji prehitel Kobeja Bryanta na 3. mestu večne strelske lestvice Lige NBA, Bryant pa je bil največji vzornik Jamesa. Foto: Reuters
LeBron James je na sobotni tekmi v Filadelfiji prehitel Kobeja Bryanta na 3. mestu večne strelske lestvice Lige NBA, Bryant pa je bil največji vzornik Jamesa. Foto: Reuters

"Nisem pripravljen, ampak vseeno ..." je LeBron James začel zapis na Instagramu. "Tu sedim in skušam nekaj napisati v tvoj spomin, pa me vsakič, ko začnem, premaga jok in potem le sedim, razmišljam o tebi, nečakinji Gigi in najini prijateljski, bratski vezi, ki sva jo imela! Še pred kratkim sem slišal tvoj glas, v nedeljo, pred odhodom iz Philadelphie spet v L. A. Nikoli ne bi niti za hip v milijonih let pomislil, da je bil to zadnji pogovor, ki ga bova imela."

29. decembra sta se Luka Dončić in Kobe Bryant pozdravila v slovenščini na tekmi v Staples Centru. Dončić je v spomin na legendarnega košarkarja LA Lakersov na športne copate tudi napisal njegovi številki 8 in 24. Foto: AP
29. decembra sta se Luka Dončić in Kobe Bryant pozdravila v slovenščini na tekmi v Staples Centru. Dončić je v spomin na legendarnega košarkarja LA Lakersov na športne copate tudi napisal njegovi številki 8 in 24. Foto: AP

Zadnji tvit – čestitka Jamesu
Kobe Bryant
je poklical Jamesa po sobotni tekmi v Philadelphii, da mu je čestital, ker ga je prehitel na lestvici najboljših strelcev lige na tretjem mestu. James je dan pred tragično helikoptersko nesrečo, v kateri je poleg 41-letnega Bryanta in njegove 13-letne hčere Gigi umrlo še sedem ljudi, na večni lestvici prehitel Bryanta, ki je v karieri dosegel 33.643 točk. Tudi zadnji Bryantov tvit je bila čestitka Jamesu za dosežek.

Med intervjujem po sobotni tekmi je James na dolgo govoril o tem, kakšen idol je bil zanj Bryant med odraščanjem. Med drugim je povedal zgodbo iz srednje šole, kako mu je Bryant podaril športne copate, ki jih je nosil na tekmi zvezd v Philadelphii. Bryant je imel številko 48,5, James pa je eno številko čevljev večjo nogo, a se je vseeno nekako stlačil v številko premajhne Bryantove superge in jih ponosno nosil na svoji tekmi.

Prevzema Bryantovo dediščino
Jamesa je navdihnila Bryantova pot do vstopa v ligo NBA že kot najstnika neposredno iz srednje šole. "Zlomljeno srce imam, popolnoma sem poklapan, moj brat!!" je še zapisal James na Instagramu in se zavezal, da bo nadaljeval Bryantovo zapuščino.

"Rad te imam, veliki brat. Moje srce gre Vanessi in otrokom. Obljubim ti, da bom nadaljeval tvojo zapuščino! Vsem nam toliko pomeniš, še zlasti celotni družini Lakers, in moja odgovornost je, da si to ... naložim na hrbet in nadaljujem!! Daj mi moč iz nebes nad nami in pazi name. Jaz bom za nas poskrbel tu. Še toliko stvari je, ki bi jih rad povedal, a trenutno ne morem, ker še ne morem tega zares doumeti. Dokler se ne srečava spet, moj brat!!" je zapisal James s ključnikom #Mamba4Life in #Gigi4Life.

Smrt enega najboljših košarkarjev vseh časov Kobeja Bryanta je v nedeljo zvečer pretresla ves svet. Žalost ob izgubi je presegla samo športni okvir. Bryant je vseh dvajset let kariere v Ligi NBA igral za moštvo Los Angeles Lakers, s katerim je petkrat postal tudi prvak (2000, 2001, 2002, 2009, 2010), dvakrat je z reprezentanco ZDA osvojil tudi naslov olimpijskega prvaka.
Enkrat je bil izbran za najboljšega igralca lige NBA (2008), dvakrat pa je bil tudi prvi strelec lige. Kar osemnajstkrat je nastopil na tekmi zvezd. Košarkarsko kariero je končal leta 2016.

Vujačić: Spomnim se dneva, ko je bila rojena Gigi
S premislekom in bolečino se je v ponedeljek javno oglasil tudi Slovenec, ki je imel najtesnejšo vez s Kobejem Bryantom. Saša Vujačić je svoja najboljša leta odigral ob njegovem boku. Postala sta tesna prijatelja, ki sta imela svoje rituale in običaje. Taka je bila komunikacija v italijanščini, v kateri sta se pogovarjala. Na Instagramu je Vujačić zato podal daljši zapis ravno v italijanščini.

"Moj veliki brat, pišem ti v jeziku, ki naju je združil na igrišču, najinem košarkarskem jeziku. Ko so se mi uresničile sanje in sem izvedel, da bo moj soigralec Kobe Bryant, se mi je življenje v tistem trenutku popolnoma spremenilo. Dolgujem ti vse, kar sem se v tem času naučil o košarki ...

Na igrišču si bil vedno moj veliki brat, vsak dan smo se skupaj gnali prek vseh meja. Cilj, ki smo ga imeli v glavah, so redki razumeli. Uspelo nam je. Spomnim se dneva, ko je bila rojena Gigi ...

Nepredstavljiva tragedija je zdaj vzela devet življenj. Prevevajo me žalost, obžalovanje in popoln šok. Nisem se želel posloviti tako hitro. Iz vsega srca pošiljam vso ljubezen in vse molitve tega sveta tvoji družini, Vanessi in dekletom, ki jih boš varoval od zgoraj."

Zdaj 35-letni Mariborčan se v Kaliforniji ukvarja z vinarstvom, vrhunec igralske kariere pa je doživel v dresu LA Lakersov, kjer je skupaj z Bryantom postal prvak Lige NBA v letih 2009 in 2010.

Športni svet žaluje za Kobejem Bryantom