099 LeBron James postal najboljši strelec Lige NBA (posebna izdaja)

V podkastu SOS-odmev (aktivirate ga s klikom na zgornjo sliko) smo gostili košarkarskega trenerja Luko Bassina, ki je po strelskem rekordu LeBrona Jamesa obravnaval kariero enega najuspešnejših košarkarjev v zgodovini. V prvi oceni je povzel: "Že kot zelo mlad je bil odločen, da bo postal to, kar potem tudi je postal − se pravi izbranec. V srednji šoli je dosegal prve uspehe. Cleveland ga je na naboru Lige NBA izbral kot prvega, kar je pomenilo, da je ostal v domačem okolju. Takoj je zavladala evforija, saj so vsi pričakovali, da bo ena od ekip iz tega mesta po dolgem času končno osvojila naslov prvaka. Zdaj pa je postal najboljši strelec Lige NBA, kar pomeni, da je nesmrten. To pričajo tudi vsi drugi dosežki v celotni karieri, tako v klubu kot tudi reprezentanci."

MMCpodrobno
Poletel je do novega rekorda. Foto: EPA
Poletel je do novega rekorda. Foto: EPA

Začel s telesno močjo, zdaj dodal še 'šmek'
James je bil vedno fizično izjemno močan, kar je znal tudi izkoristiti v svoji igri. Bassin pa poudarja Jamesovo evolucijo tudi na tem področju: "Ima surovo moč, je pravi stroj, ki pa se je z leti spremenil. Zna se vse bolje odločati za rešitve v napadu, zadnja leta je v svojo igro vse bolj začel vklapljati neki 'šmek'. Morda tega na začetku ni imel, saj je takrat bolj stavil na telesno moč in silo. A samo to nikoli ni bilo dovolj. Tisto, kar pa dela razliko, je strašna mentalna moč. Ima dober način spopadanja s težavami, to je tisto, kar vrhunske velezvezdnike dela drugačne od drugih. Marsikdo je bil fizično močnejši ali pa košarkarsko boljši, a na koncu ni uspel. Pomembna je mentalna moč, kako se spopadati s težavami, kako neverjetno samozavesten moraš biti, da na koncu prideš do največjih dosežkov."

Skrb za telo, disciplina in kanček sreče
Liga NBA je svetovni produkt, ki potrebuje superzvezdnike kot prepoznavni (in prodajni) obraz. Jamesov prihod je bil idealen, saj je simbolno zakrpal luknjo po dokončni upokojitvi Michaela Jordana. Bassin je kot vezni člen navedel še Kobeja Bryanta: "Veliko je debat o največjem vseh časov, o tem je res težko govoriti, kar smo pred časom že videli v nogometu. Sam menim, da je v košarki Jordan zlahka najboljši. Veliko je vrhunskih igralcev v taktiki in surovi fizični moči, imajo talent in se jim napoveduje vrhunska kariera, a to uspe le malo igralcem. Ne morem pa mimo mentalne moči. Poudaril pa bi tudi disciplino in skrb za svoje telo. Tu je LeBron 'nor', kaj vse dela in koliko vlaga vase, da je ostal tako dober in svež, na trenutke se še izboljšuje. Med sezonami se vedno posveča svojemu telesu, res je discipliniran, navsezadnje je milijone namenil za strokovnjake, prehrano in vse, kar spada zraven. Poleg znanja pa potrebuješ tudi srečo, da si v pravem trenutku na pravem mestu, brez tega ne gre. Malo ljudem se vse to poklopi, njemu se je."

Sorodna novica Bo James podrl Jabbarjev rekord? Številke mu niso naklonjene.

Morda celo eno njegovih najboljših obdobij
Pred sedmimi leti smo se na našem portalu poigrali z vprašanjem, ali bo James kdaj postal najboljši strelec. Napoved je upoštevala običajni upad produktivnosti in vse večje poškodbe ob koncu kariere, a James je vse to (tudi s svojo disciplino) postavil na glavo. Še več, kot je razložil Bassin, v posameznih krajših obdobjih je še vedno celo najboljši igralec v celotni ligi: "Bral sem analizo, da je bil v zadnjih nekaj tednih celo najboljši igralec lige, kar je pri njegovih letih res fascinantno, kako igra in vleče ekipo Lakersov. Imajo veliko težave, a ne bom zdaj govoril o tem. Videti je, s kakšnim motivom igra. Morda bi že nehal, a mu je bil zelo pomemben motiv, da postane najboljši strelec v zgodovini lige, zato je vztrajal tako dolgo, a to je značilnost največjih. Stalno si daje nove cilje, osvojil je dobesedno vse, pa si je zaželel še ta rekord, kar mu je zdaj tudi uspelo. Vse, kar je vlagal vase, se mu zdaj vrača. Statistično je to morda celo eno najboljših obdobij njegove kariere."

Stalno nadgrajuje svoje znanje
Ob koncu kariere se je precej prilagodil tudi v igri, eno leto je celo postal najboljši podajalec lige, na večni lestvici asistenc je prejšnji teden splezal na četrto mesto. "Neverjetno je izkušen. V športu in nasploh v življenju izkušnje pomenijo zelo veliko. Kdor prej osvoji tisto, kar je najpomembnejše, ima veliko možnosti, da uspe že v mlajših letih. James ima veliko izkušenj, stalno nadgrajuje znanje. Vso kariero se mu je očitalo, da ni najboljši strelec iz razdalje, kar sicer drži. Dejstvo pa je, da je blestel na vsaki veliki tekmi, ki je odločala o čem pomembnem. Spomnim se finala proti San Antoniu, trener Gregg Popovich je ubral taktiko, da mu je preprečil prodore v raketo, kjer je najmočnejši, s tem pa mu je dal veliko prostora za mete s polrazdalje in tri točke. Vsakič, ko je bilo to potrebno na pomembnih tekmah, je dosegel štiri ali pet trojk, kar kaže, kako neverjetno mentalno močan je. Kaznoval je tisto, za kar je nekdo mislil, da bo uspešna taktika," je razložil košarkarski analitik.

Karl Malone je večino kariere igral za Utah, ob koncu pa prstal skušal osvojili z Lakersi. Foto: EPA
Karl Malone je večino kariere igral za Utah, ob koncu pa prstal skušal osvojili z Lakersi. Foto: EPA

"Tudi če si najboljši, potrebuješ kanček sreče"
Kot veliko supernadarjenih igralcev je končal v slabi ekipi in jo moral preporoditi. A tako kot Jordan na začetku ni bil uspešen brez kakovostnih soigralcev, je podobno veljalo tudi zanj. "Malo je igralcev, ki so bili takoj na začetku kariere uspešni tudi ekipno. James je čakal devet sezon, Jordan sedem. Izjemi sta morda Bryant in Magic Johnson, ki sta prišla v ekipo, ki je bila že sestavljena. Marsikaj preberem o Luki Dončiću, nekateri menijo, da bi moral biti že prvak, a potreben je čas, da se vse poklopi. Tudi če si najboljši, potrebuješ kanček sreče. Prvak je lahko samo eden. Tudi Luka ima še dovolj časa. Ne bojim se, da se Luka ne bi pojavil v položaju, da bi lahko osvojil naslov. Košarka je ekipni šport, tukaj štejejo ekipne nagrade. Charles Barkley bi bil lahko eden največjih, marsikdo mu očita, da nikoli ni osvojil prstana, enako velja tudi za Karla Malona, ki je ob koncu kariere poskušal prav v dresu Lakersov."

Bassin v združevanju ne vidi nič slabega
Ena od njegovih zapuščin je selitev v Miami, s čimer je posledično poskrbel za vse večjo moč igralcev pri združevanju: "Spomnimo se gneva navijačev Clevelanda, ki so zažigali drese in mu zabrusili, naj se nikoli več ne vrača v to mesto. Nekateri na združevanje gledajo malo podcenjujoče, nekateri so mu gotovo očitali, ker sam ni zmogel osvojiti naslova. Sam v tem ne vidim ničesar slabega, združil se je z drugimi dobrimi igralci, naredil sinergijo in prišel do končnega cilja. S tem je začel, po tem dogodku se je ta filozofija spremenila, tudi drugi so se začeli združevati, da bi osvojili naslov. Sam na to gledam pozitivno. Zakaj pa ne?" meni Bassin.

Bassin je košarko vrsto let igral tudi sam. Foto: MMC RTV SLO/Tina Kosmos
Bassin je košarko vrsto let igral tudi sam. Foto: MMC RTV SLO/Tina Kosmos

Z vsako ekipo je osvojil naslov prvaka
V dolgi karieri je igral za tri ekipe in prav z vsako tudi osvojil naslov prvaka. Eden od vrhuncev je bila zmaga s Clevelandom, ki je leta 2016 proti Golden Statu izbrisal zaostanek 1:3. Gost podkasta razmišlja: "Tak zaostanek se ne izniči prav pogosto. Tista serija je bila nora (kar sicer velja za vsako, v kateri se igra sedma tekma). Videl sem veliko zgodb iz ozadja, posnetkov iz obeh garderob. Na prvi polovici serije ni bilo drame, ta se je pojavila šele ob koncu. Golden State je v tej seriji dal veliko prostora za mete z zunanjih položajev, LeBron je šel v neko smer, ki ni bila najbolj značilna, zadel je precej trojk, prevzel je odgovornost. To je bila epska serija, težko pa rečem, ali je bil to njegov vrh ali pa to velja za preostale tri naslove."

Superzvezdniki: Ali ga ljubiš ali sovražiš
Vsaka ekipa, ki jo je James zapustil, je nato precej padla. Bassin verjame, da o Jamesu kroži več slabih stvari, kar pa je tudi znak uspeha: "Superzvezdniki imajo največ 'haterjev'. Ali ga ljubiš ali sovražiš. To je gotovo tudi vpliv družbenih medijev. Tega v času Jordana ni bilo, tako smo o njem brali samo lepe stvari, pa smo v dokumentarcu The Last Dance videli, da ni bil vedno samo prijeten. Ko je James zapustil ekipe, so te res padle, a to ne velja le zanj, ampak za večino drugih. Zgodi se, da skoraj vse vlagaš v enega (ali pa dva oziroma tri igralce), pri tem pa zanemarjaš razvoj mladih igralcev, ki bi lahko blesteli pozneje."

Blatt ni prav dolgo zdržal na klopi Clevelanda. Foto: Reuters
Blatt ni prav dolgo zdržal na klopi Clevelanda. Foto: Reuters

Z igrišča še pred koncem tekme
Nekdanjega slovenskega košarkarja pri Jamesu moti še nekaj stvari: "Ni mi najbolj všeč, kako sprejema poraze. Tako zelo sovraži poraze, da se včasih slabo odzove. Ne bom pozabil, kako po porazu kar odkoraka z igrišča, še preden se tekma konča. To nanj meče slabo luč. Ni mi bilo všeč, kako je v Clevelandu obračunal s trenerjem Davidom Blattom. A nihče mu ne more odvzeti dosežkov."

Zelo rad bere košarkarske biografije
Bassin se je v pogovoru dotaknil še številnih drugih tem v povezavi z Ligo NBA. Omenil je tudi knjige: "Večino berem biografije, ne le športnikov, jasno pa je, da so mi najbolj pri srcu košarkarske. Ker sem trener, najraje posežem po biografijah trenerjev. Zelo mi je všeč knjiga Pata Rileyja z naslovom The Winner Within, v kateri razlaga ozadje iz časov treniranja Lakersov, kakšni so bili vzponi in padci. Priporočam tudi knjigo Phila Jacksona Eleven Rings, kjer gre v detajle, ne le košarkarske, ampak tudi mentalne, kako je delal z velikimi zvezdniki: Jordanom, Bryantom in O'Nealom. Navsezadnje pa sem bral knjigo Steva Kerra, prav tako je fascinantna. Vidiš stvari, kako so prišli do te ravni in s kakšnimi težavami se ubadajo. Marsikdaj se tudi sam začudim, kaj vse je treba, da postaneš tako uspešen trener."

Tudi evropski trenerji bi lahko uspeli
Najuspešnejši trenerji nimajo neskončno več znanja, ampak so predvsem uspešni pri krotenju egov in grajenju ekipnega duha: "To je morda najbolj ključno. Mislim, da je podobno pri vseh poslih. Glavna kakovost vseh uspešnih trenerjev je, da okoli sebe zberejo ljudi, ki jim zaupajo in so 'pametni namesto njih' ter jim predlagajo dobre rešitve. Vsi vrhunski trenerji morajo biti dobri pri 'menedžiranju' ljudi. Prepričan sem, da bi marsikdo iz Evrope lahko vodil ekipe iz Lige NBA, prav gotovo imajo dovolj košarkarskega znanja, ampak celotna kultura v ZDA je preprosto drugačna. Vsi trenerji imajo strašno velike ege. Obradović bi se najbrž težko zlil z ameriško kulturo, ne da vmes ne bi znorel."

Foto: AP
Foto: AP

Dončić in Jokić s posebno "matrico"
Evropski igralci so že dobili priložnost in v 30 letih naredili ogromen korak, navsezadnje so zadnje štiri MVP-nagrade romale v njihove roke. "Američani počasi spoznavajo, da ni − ne razumite me narobe − vse v mišicah in fizični moči. Tudi igralci iz Evrope imajo lahko nekaj več, sploh kar zadeva kreacijo in odločanje o metih. Ugotovili so, da se da tudi s tem dosegati vrhunske uspehe. Gre za kombinacijo kakovostnih rešitev, ki jo prinašajo igralci, kot so Dončić, Jokić in seveda njuni predhodniki. Končno so evropski košarki začeli zaupati in jo podrobneje spremljati. To kaže tudi vse večje število skavtov v Evropi, dobesedno na vsaki vasi gledajo potencialne igralce. Pred časom sem se pogovarjal z nekim ameriškim trenerjem, ki je rekel, da bodo košarkarje začeli vzgajati na evropski način. Odvrnil sem mu, naj se držijo svoje vzgoje, saj zaradi svoje kulture ne morejo vzgajati igralcev drugače. Saj bo tudi njim uspelo ustvariti takšnega igralca, a to je stvar košarkarske inteligence, ki ti je položena v zibelko in se je ne da natrenirati. Dončić in Jokić imata v glavi neko matrico, da dve sekundi vnaprej točno vesta, kaj se bo zgodilo, kam se bo kdo premikal, kdo bo zamujal, kdo bo ostal sam, kje se bo odprl prostor ... Američani so dojeli, da se da igrati tudi brez ekstremnih fizičnih predispozicij," je pogovor končal Luka Bassin.

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora (kliknite na naslovno sliko), kjer je bil govor še o naslednjih temah:
− Kako pogosto spremlja tekme rednega dela Lige NBA in kako v končnici.
− Primerjava vzdušja na evropskih in ameriških tekmah.
− S košarko se je začel ukvarjati šele pri 13 letih, prej je predvsem igral nogomet.
− Koliko v prostem času spremlja košarko (na meniju ima tudi estonsko in madžarsko ligo).
− Vloga in delo trenerjev Igorja Kokoškova in Davida Blatta.
− Številni igralci iz Jugoslavije in Sovjetske zveze bi v 70. in 80. letih lahko zlahka igrali v Ligi NBA.
− Kako je Dražen Dalipagić preživel poletje v kampu Bostona in 'smešil' nekatere Kelte.
− Ali se da priučiti mentalne moči.
− Kadrovanje Dallasa v zadnjih letih.
− Zakaj mu ni všeč trenutni sistem igre Dallasa.
− Ali bi se lahko v isti ekipi združila LeBron James in Luka Dončić ter kakšno vlogo bi pri tem lahko imel Jamesov sin.
− Kako mu leži tip košarke, v kateri se pogosto meče za tri točke.
− Ali bo kdo kdaj podrl LeBronov strelski rekord.
− Zanimivost o številki 99.