Michael Jordan je v finalu Lige NBA igral šestkrat in vselej zmagal. Zadnji prstan je osvojil leta 1998, ko je šampionska dinastija Bikovtudi razpadla. Foto: Reuters
Michael Jordan je v finalu Lige NBA igral šestkrat in vselej zmagal. Zadnji prstan je osvojil leta 1998, ko je šampionska dinastija Bikovtudi razpadla. Foto: Reuters

Lahko ne bi bilo tako, saj je bil glavni protagonist zgodbe Michael Jordan pripravljen podaljšati pogodbo še za eno sezono. "Če bi vprašali igralce, ki so leta 1998 osvojili naslov ... Ali bi igrali še eno leto skupaj in poskusili osvojiti sedmi prstan, mislite, da bi podpisali? Da, zagotovo bi. Bi jaz podpisal še za eno leto? Bi. Do takrat sem tudi podpisoval zgolj enoletne pogodbe," je bil nedvoumen Jordan.

Temelji za razgradnjo ene najboljših športnih ekip vseh časov so bili položeni že prej. Športni direktor Chicaga Jerry Krause je že pred sezono 1997/98 povedal trenerju Philu Jacksonu, da je to njegova zadnja sezona na klopi Bikov in da bo šla ekipa v prenovo. Vsi so vedeli, da bo Jordan igral le pod vodstvom Jacksona, Scottie Pippen je bil v sporu z vodstvom zaradi pogodbe ...

Lastnik Jerry Reinsdorf je po paradi šampionov poklical Jacksona in mu dejal: "Ne glede, kaj je bilo izrečeno, si zaslužiš še eno priložnost." Jackson ga je zavrnil. "Mislim, da si moram vzeti počitek. Ne bi bilo pošteno do Jerryja (Krause). Vem, da bi mu bilo to težko sprejeti," je povedal Jackson, ki bi moral zaradi visokih pogodb novo poglavje začeti brez Pippna, Kerra, Rodmana in Harperja. "To je bil konec. Če bi bil Michael zdrav in bi se hotel vrniti, ne dvomim, da bi Krause v nekaj letih spet zgradil šampionsko ekipo," je še povedal Reinsdorf.

Jordan je po ogledu posnetka pogovora med Jacksonom in Reinsdorfom, ki ga prej še ni videl, povedal: "Pred to sezono je Krause rekel, da ima lahko Jackson tudi izkupiček 82:0, pa ne bo ostal na klopi Chicaga. Takrat je Phil rekel, da gre za zadnji ples in bil je zadnji ples. Vedeli smo, da ne bodo zadržali ekipe. A zakaj je bilo treba to povedati na začetku sezone?"

Nato je Jordan razkril, da bi podpisal še eno pogodbo in napadel sedmi naslov. "Bi Phil naredil enako? Bi. Pippen bi potreboval nekaj prepričevanja, vendar če bi ostal Phil, če bi ostal Rodman, če bi ostal MJ in če bi napadli sedmi naslov? Pippen tega zagotovo ne bi zamudil," je prepričan Jordan.

Jordan meni, da je bila njegova igra v tej zadnji sezoni najboljša, prav tako igra celotnega moštva. Na vprašanje, ali je razveseljivo, da je končal poglavje z Biki na vrhuncu, je Jordan odločno rekel "ne". "Čutil sem, da lahko osvojimo sedmi naslov. Res verjamem v to. Morda nam ne bi uspelo, toda da nismo mogli niti poskusiti ... Tega ne morem sprejeti," je povedal Jordan.

Ekipa je neslavno razpadla. Jackson se je poslovil od trenerskega posla, Pippen je odšel v drugo ekipo, prav tako Kerr, Rodman je dobil proste roke, Jordan se je (spet) upokojil. Odšla sta tudi Jud Buechler in Luc Longley. Vrnilo se je sedem igralcev. V naslednji sezoni so Biki zmagali zgolj na 13 tekmah in po Bostonu (1969/70) ostali edini branilci naslova brez končnice v naslednji sezoni.