V pogovorih, kdo je najboljši košarkar vseh časov, je brez dvoma največkrat na prvem mestu Michael Jordan. Foto: AP
V pogovorih, kdo je najboljši košarkar vseh časov, je brez dvoma največkrat na prvem mestu Michael Jordan. Foto: AP

Med športnimi navdušenci so debate, kdo je najboljši oziroma kdo spada na katero mesto med največjimi vseh časov, neskončne. Liga NBA bo v začetku junija praznovala 74. rojstni dan, ESPN-ovi strokovnjaki pa so med pandemijo v času košarkarskega zatišja sestavili lestvico 74 najboljših igralcev v zgodovini najmočnejše lige na svetu. Upoštevali so dosežke v karieri, številne medsebojne tekme in njihovo vrednost na vrhuncu kariere.

Od še aktivnih košarkarjev sta najvišje LeBron James na drugem in Steph Curry na 13. mestu. Foto: Reuters
Od še aktivnih košarkarjev sta najvišje LeBron James na drugem in Steph Curry na 13. mestu. Foto: Reuters

Pričakovano je na prvem mestu Jordan, ki je z Bullsi šestkrat postal prvak Lige NBA, ob tem je bil šestkrat izbran za MVP-ja finala, petkrat pa tudi za najkoristnejšega posameznika rednega dela. Še vedno je izjemno priljubljen med košarkarskimi privrženci, postal pa je svetovna ikona in dosegel status, kakršnega ni do zdaj še noben košarkar.

Drugo mesto je zasedel James, ki je najbolj zaznamoval zadnji dve desetletji v ligi. V tem času je z Miamijem in Clevelandom trikrat osvojil prstan, štirikrat pa je bil trenutni član Lakersov MVP rednega dela. Na tretje mesto so postavili košarkarja, ki je v karieri dosegel največ točk. Abdul-Jabbar je v dresu Milwaukeeja in Lakersov postal šestkrat prvak lige in (rekordno) šestkrat MVP rednega dela.

Na četrtem mestu se je znašel 11-kratni prvak z Bostonom Bill Russell, petem legendarni Magic Johnson, ki je v dresu Lakersov blestel v 80., šestem edini košarkar, ki je na tekmi Lige NBA dosegel 100 točk, Wilt Chamberlain, na sedmem nepozabni igralec Bostona Larry Bird, osmem eden najboljših krilnih centrov vseh časov Tim Duncan, ki je vso kariero igral za San Antonio, devetem letos tragično preminuli Kobe Bryant, ki je celo karieri prebil pri Lakersih, deseterico pa je zaokrožil njegov nekdanji soigralec in eden najbolj dominantnih centrov vseh časov Shaquille O'Neal.

Nato sledijo Oscar Robertson, Hakeem Olajuwon, Stephen Curry, Kevin Durant, Julius Erving, Jerry West, Karl Malone, Moses Malone, Dirk Nowitzki, Kevin Garnett, Scottie Pippen … Poleg Nowitzkega so na seznamu še trije Evropejci, Giannis Antetokounmpo na 27. mestu, Pau Gasol na 65. in Tony Parker na 70.