Luka Dončić je med sezono postal oče. Konec novembra se je rodila Gabriela. Foto: Reuters
Luka Dončić je med sezono postal oče. Konec novembra se je rodila Gabriela. Foto: Reuters

Slovenski košarkarski virtuoz, ki je letos dopolnil 25 let, je odigral svojo najboljšo sezono v NBA-ju. Odigral je 70 tekem – le v prvi je dve več –, imel najboljši odstotek meta v karieri izza črte in s črte prostih metov, najvišje število ukradenih žog, podaj in seveda tudi točk. V statistiko je vpisoval po 33,9 točke, 9,2 skoka, 9,8 podaje in 1,4 ukradene žoge. Iz igre je metal 48,7-odstotno, za tri 38-odstotno in proste mete z 78,6-odstotno uspešnostjo. Najpomembnejše pa je, da je ekipa bistveno izboljšala lansko 11. mesto v svoji konferenci. Dallas je imel s 50 zmagami šesti izkupiček v ligi, v ostri konkurenci Zahoda pa mu je to prineslo peto mesto in v končnici LA Clipperse, stare znance, ki so imeli zmago več.

Z izstopajočimi predstavami in postavljenimi novimi mejniki je oddal kandidaturo za najkoristnejšega posameznika sezone. Prvič je resno tudi v pogovorih med najožjimi favoriti, čeprav MVP-naziva zagotovo ne bo dobil, pa je za njim zgodovinsko leto. "Ko pogledate, kaj je naredil za nas, je to sezona MVP-ja. Ves čas je bil konstanten, je prvi strelec lige, zmagali smo na 50 tekmah, konstantno je polnil statistiko, podajal, razigraval soigralce, našel odgovor na vsako postavitev v obrambi, ko so ga podvajali, bil pomemben tudi v obrambi … Je naš vodja. Popravlja knjigo rekordov Dallasa in tudi Lige NBA," je dejal trener Mavericksov Jason Kidd.

Statistika sezone Luke Dončića. Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Statistika sezone Luke Dončića. Grafiko zagotavlja sofascore.com

Luka je postal prvi košarkar Dallasa, ki mu je uspelo osvojiti strelski naslov. Do zdaj so bili prvi strelci posameznih sezon razumljivo sami velikani kraljice iger, a (skoraj) vsi so bili Američani. Joel Embiid, ki je bil najboljši v preteklih dveh sezonah, je bil šele prvi neameriški igralec, pa še Kamerunec se je zdaj odločil, da bo v prihodnosti nosil dres ZDA. Dončić je kompleten napadalec, trenutno najbolj vsestranski na svetu. Poleg tega, da je prvi strelec NBA-ja, ko koše dosega praktično z vseh položajev in se odlično znajde iz vsake zanke, ki mu jo postavi tekmec v obrambi – praktično vsi ga ves čas podvajajo –, je tudi drugi asistent lige. Boljši je le Tyrese Haliburton. Tudi letos je Ljubljančan blestel z natančnimi podajami, ko je iskal odprte soigralce, mnogokrat pa navdušil, ko je žoge delil z domiselnimi potezami. Pred dnevi je na vprašanje, če – ko izvede najzahtevnejše podaje – išče soigralca ali pričakuje, da bo v tistem položaju, je odgovoril: "Vidim, ali je kdo tam ali. Ne vem, kaj naj rečem. Tako preprosto je."

Res je videti preprosto, ko Luka igra košarko. Pred dvema letoma je Dallas z njim v glavni vlogi že spisal uspešno zgodbo v končnici, ko je prišel do konferenčnega finala, kjer pa je bil nato boljši poznejši prvak Golden State. "Že takrat je bil izjemen. Mogoče je zdaj še bolj konstanten in premore še kakšen trik več. Briljantno igra, odkar je v ligi. Verjetno je igralec, ki ga je v ligi najtežje pokrivati. Na vsako obrambo najde rešitev. Zdi se, kot da je videl vse. Igra v izjemnem ritmu in ne pusti, da mu ga kdo vsili. Za vse ima odgovor," je pred kratkim – kot sicer že večkrat do zdaj – z izbranimi besedami o Luki govoril trener Bojevnikov in ameriški selektor Steve Kerr, ki je v trenerski vlogi osvojil štiri prstane, pet pa kot igralec.

Dončić je najmlajši najboljši strelec lige po Kevinu Durantu v sezoni 2011/12. Foto: AP
Dončić je najmlajši najboljši strelec lige po Kevinu Durantu v sezoni 2011/12. Foto: AP
Statistika Dallasa v letošnji sezoni. Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Statistika Dallasa v letošnji sezoni. Grafiko zagotavlja sofascore.com

Lani je sledilo veliko razočaranje, ko so Mavsi sezono končali že po rednem delu. Zgoden konec sezone je Dončić izkoristil kot motivacijo za trdo poletno delo. Avgusta se je nato pridružil reprezentanci, s katero je prvič nastopil na svetovnem prvenstvu. S povprečjem 27 točk je bil najboljši strelec turnirja v treh azijskih otoških državah, izbrano vrsto pa je popeljal do sedmega mesta, ki je bilo objektivno glede na odsotnosti dober rezultat. Vrhunsko formo je prenesel tudi v Dallas in udarno že začel sezono. Na prvih treh tekmah je dvakrat vpisal trojni dvojček, na eni pa zbral kar 49 točk. 13-krat v sezoni je presegel 40 točk in je prvi po številu tekem s 25, 30, 40 in 45 točkami. Mavsi so visoko mesto v prvi polovici sezone držali predvsem zaradi izstopajočih Dončićevih iger. Kiddu so namreč pri sestavi ekipe precej preglavic povzročale poškodbe. Med vsemi klubi, ki so se uvrstili v končnico, so največ tekem izpustili prav Lukovi soigralci.

Celotno sezono je bil slovenski superzvezdnik konstantno učinkovit. Strelsko izstopata december in januar, ko je v vsakem mesecu posebej dajal več kot 37 točk. Več kot 60 let ni noben košarkar v enem mesecu dosegel take številke (upošteva se, da je košarkar odigral vsaj deset tekem, op. a.), kot jih je slovenski velemojster decembra. Takrat je zablestel na božični dan, ko je proti Phoenixu nasul 50 točk. Toliko so jih v zgodovini Lige NBA na prestižnih obračunih 25. decembra prispevali le še trije. Vmes je na 11 zaporednih tekmah dosegel vsaj 30 točk, kar je najdaljši niz katerega koli košarkarja Dallasa. Na božič je tudi presegel mejo 10.000 točk, kar mu je uspelo na 358. tekmi kariere. Le šest košarkarjev je za mejnik potrebovalo manj tekem, zadnji, ki je bil "hitrejši", je bil Michael Jordan.

Dončić je na tekmo zadeval dobre štiri trojke. Več jih je le najboljši ostrostrelec vseh časov Stephen Curry. Foto: Reuters
Dončić je na tekmo zadeval dobre štiri trojke. Več jih je le najboljši ostrostrelec vseh časov Stephen Curry. Foto: Reuters

26. januar bo zaradi Luke zapisan v košarkarsko zgodovino. Ljubljančan je namreč na ta dan na gostovanju v Atlanti za zmago Dallasa (143:148) prispeval deset skokov, sedem podaj in neverjetnih 73 točk. Le legendarna Wilt Chamberlain (100) in Kobe Bryant (81) sta dala več točk na eni tekmi. Wiltu jih je enkrat uspelo dati še 78, tako da je Dončićeva rapsodija v Georgii tekma s četrtim najvišjim točkovnim izkupičkom košarkarja v zgodovini NBA-ja. Februarja je nato znova zaigral na tekmi All Star, pred koncem prestopnega roka pa je bil Dallas znova dejaven na tržnici. Že poleti je moči usmeril v izboljšanje obrambe moštva. Dante Exum se je s tega vidika izkazal za zadetek v polno, defenzivno sestavljanko pa sta dopolnili februarski okrepitvi Daniel Gafford in P. J. Washington.

Gafford, ki je prišel iz Washingtona, je otežil pot pod teksaški obroč, Washington, ki se je preselil iz Charlotta, pa je vsestranski obrambni igralec, ki lahko pokrije več položajev. Ekspresno se je dvignila raven Dallasove obrambe – tudi Luka je defenzivno napredoval, ne nazadnje je osmi po ukradenih žogah – posledično pa se je izboljšal tudi položaj na lestvici. Z vrhunskim zaključkom rednega dela so Mavsi potrdili neposredno uvrstitev v končnico, napadli pa celo prednost domačega terena v uvodnem krogu. Na koncu so bili v boju s Clippersi za las prekratki, se pa v obračun z losangeleško zasedbo podajajo na krilih dobrih predstav.

Pregled kariere Luke Dončića. Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Pregled kariere Luke Dončića. Grafiko zagotavlja sofascore.com

Na začetku marca je Luka zablestel s sedmimi trojnimi dvojčki zapored. Šest v nizu jih je bilo z vsaj 30 točkami, kar je nov rekord Lige NBA. Sicer jih je letos zbral 21, trojni dvojček pa je bilo tudi njegovo mesečno povprečje v marcu. Dallas je vmes napravil odlično serijo, ko je na 18 tekmah 16-krat zmagal. V tem obdobju je bil najboljši v ligi, hkrati pa je igral najboljšo obrambo. Predvsem zaradi bistveno boljših defenzivnih predstav lahko optimistično v Teksasu pričakujejo končnico. Obramba prinaša lovorike, napad pa s tako nadarjenim branilskim dvojcem, kot ga tvorita Dončić in Kyrie Irving, tako ali tako ni vprašljiv. Brez dvoma gre za najbolj talentiran par v ligi, potem ko se lani nista najbolje znašla, pa je v zadnjem obdobju naveza 'kliknila' in oba igrata imenitno. KAI je razbremenil Luko, obenem pa blesti v zadnjih četrtinah in se ne boji prevzeti odgovornosti, ko je to najbolj potrebno.

"Očitno je bilo, da je bil ob prihodu v ligo Luka že zelo zrel za svoja mlada leta. V Evroligi je igral na zelo visoki ravni. Zdaj vidimo, da napreduje iz sezone v sezone in je vse boljši. Odkar igra z Irvingom, žoga ni ves čas v njegovih rokah, kot je bilo to predtem. Kyrie je izjemen igralec in Dallas zdaj ni le Luka, ampak on izkorišča in vključuje vse okoli sebe. Gafford in Washington sta pravi okrepitvi. Vidi se, kakšen imajo vpliv na igro. Neverjetno je, kako Luka kontrolirala tekmo s "pick and rolli". To je največji izziv – kako dati toliko pozornosti Luki, kot mu jo je treba, igralcem, ki se dobro odvajajo, ob tem pa tudi strelcem z razdalje, ki jih išče. Vsega ne moreš ustaviti. Mislim, da smo ga mi dobro pokrivali, za to pa je potrebno ogromno discipline in veliko truda vseh 48 minut," je Dallas opisal trener aktualnih prvakov iz Denverja Michael Malone.

Za Dončićem je torej zgodovinska sezona. Še nikomur ni uspelo v povprečju hkrati preseči 33 točk, devetih skokov in devetih podaj. Obenem je popravil še en mejnik franšize, saj je letos zbral 2370 točk in iz knjige rekordov Mavsov po 40 letih izbrisal Marka Aguirreja. Zdaj je čas, da zasije v polnem sijaju na glavnem odru – v končnici, kjer je v preteklosti že blestel. Tudi v serijah proti Clippersom. Zatem ga poleti čaka še ena pomembna naloga – popeljati Slovenijo na druge olimpijske igre. A prva misija je končnica, uvodno poglavje pa stari znanci, s katerimi ima(jo) neporavnane račune.