Delavci v dvoranah so po (začasni) odpovedi tekem Lige NBA ostali brez posla in prihodkov. Foto: Reuters
Delavci v dvoranah so po (začasni) odpovedi tekem Lige NBA ostali brez posla in prihodkov. Foto: Reuters

Vodstvo lige je v sredo zaradi novega koronavirusa začasno prekinilo sezono, s čimer je v zaskrbljenost pahnilo na tisoče koncesionarjev in drugih delavcev, ki se za tedensko oziroma mesečno plačilo zanašajo na izvedbo tekem.

Gibanje je začel krilni center Cleveland Cavaliersov Kevin Love, ki se je odločil, da bo osebju svoje ekipe pomagal z donacijo 100.000 ameriških dolarjev (90.000 evrov), obenem je na družbenih omrežjih pozval svoje kolege, naj storijo enako. "Skrbi me stopnja tesnobe, ki jo čutijo vsi," je zapisal na Instagramu.

Tudi prvo ime Milwaukee Bucksov, Giannis Antetokounmpo, se je odločil, da bo s svojo družino doniral sto tisočakov za vse zaposlene v dvorani Fiserv Forum. "To je večje od košarke. Želim pomagati ljudem, ki lajšajo moje življenje in življenje moje družine ter soigralcev," je ob tem zapisal na Twitterju.

Novinec Zion Williamson, zvezdnik ekipe New Orleans Pelicans, je med drugim na Instagramu objavil, da bo iz svojega žepa pokril mesečno plačo vseh zaposlenih v domači dvorani Smoothie King Center: "To je najmanj, kar lahko storim, da izrazim podporo in hvaležnost tem čudovitim ljudem, ki so do mene zelo dobri." Za podobno potezo se je odločil še krilni center Detroit Pistonsov Blake Griffin.

Sorodna novica Dončić in Marjanović zrežirala zmago, po okužbi Goberta liga prekinjena

Cuban: Zagotovo bomo našli rešitev
Vendar pa košarkarji niso edini, ki jih skrbi za delavce v dvoranah, zganili so se tudi nekateri lastniki klubov. Prvi, ki je o tem spregovoril, je bil lastnik Dallas Mavericksov Mark Cuban. "Pogovarjal sem se z delavci v dvoranah. Zanimalo me je, koliko bi stala finančna podpora za ljudi, ki zdaj ne bodo mogli priti v službo. Plačuje se jih na uro in to je pravzaprav njihov edini vir zaslužka. Zagotovo bomo našli rešitev. Morda jih bomo prosili, naj v zameno postorijo nekaj prostovoljnega dela, a smo že začeli postopek, ki bo finančno poskrbel zanje. To mi je zelo pomembno," je dejal priljubljeni lastnik po zadnji tekmi Dallasa proti Denverju. Pri Clevelandu so se zavezali, da bodo poskrbeli za vse, ki so odvisni od plačila na uro, tudi lastnik Brooklyn Netsov in soustanovitelj Alibabe, Joe Tsai, je na Twitterju zapisal, da že išče načine, kako bo delavcem, ki so ostali brez prihodka, priskrbel nadomestilo.

Sorodna novica Gobert prestrašen in osramočen po veliki neumnosti

Milijon dolarjev za delavce v San Franciscu
Pri Golden State Warriorsih so se se lastniki, trener in košarkarji zavezali, da bodo ustvarili sklad za pomoč delavcev, v katerega bodo prek fundacije Warriors Community nakazali milijon ameriških zelencev. "Sklad bo zagotavljal pomoč zaposlenim, ki delajo v Chase Centru. Odpoved tekem ima nanje zelo velik negativen vpliv. Warriorsi zaposlujejo več kot 1000 ljudi s skrajšanim delovnim časom, ki za vsako tekmo delajo na različnih funkcijah," so šestkratni prvaki lige objavili na Twitterju. Temu se bodo v prihodnjih dneh skoraj zagotovo pridružila še druga moštva.