Helios je imel po zmagi v Stožicah doma napad za zmago in uvrstitev v finale, svojo priložnost pa bo zdaj iskal v soboto, ko bo odločilna tekma spet v Ljubljani. Foto: Aleš Fevžer
Helios je imel po zmagi v Stožicah doma napad za zmago in uvrstitev v finale, svojo priložnost pa bo zdaj iskal v soboto, ko bo odločilna tekma spet v Ljubljani. Foto: Aleš Fevžer

Omić bi moral bolj izkoriščati svojo višino in moč. Na to tudi igramo, a vidite, kaj se dogaja. Mislim, da se fant trudi. Mogoče trenutno ni v pravi formi, a moramo ga izkoristiti takšnega, kakršen je.

Aleš Pipan o Alenu Omiću
Dino Murić
Dino Murić je v Domžalah že v prvem polčasu dosegel dvojni dvojček - 20 točk, 11 skokov. Foto: Aleš Fevžer

Lovili smo zaostanek in na koncu smo prišli do zadnjega napada. Žal ga nismo izkoristili in Olimpija je zasluženo zmagala. Skozi vso tekmo smo naredili preveč napak. Olimpija si je v prvem polčasu priigrala visoko prednost. Treba bo te napake odpraviti in v soboto nas čaka nova tekma, ki bo zelo težka. Olimpija je še vedno favorit, a mi gremo še enkrat presenetit.

Gregor Hrovat
Tudi Krko za preboj v finale, kjer bo branila naslov, čaka tretja tekma. Foto: Aleš Fevžer

Zagotovo so te odločilne tekme zelo nevarne. Še posebej če ne bomo začeli na pravi način. Hitro moramo povesti in vsiliti naš ritem, če ne bo zelo težko in bog ne daj, da se ponovi kaj takega, kot je bilo na Polzeli. Verjamem, da bomo, ko bo najbolj potrebno, stopili skupaj.

Jaka Klobučar pred odločilno tekmo
Goran Jagodnik
Prvi adut Hopsov je izkušeni Goran Jagodnik. Foto: Aleš Fevžer

Krka nas je malo podcenjevala. To smo izkoristili, saj vemo, kako dobri smo. Kaznovali smo njihove napake, zadevali v napadu in tudi igrali vrhunsko obrambo. Čestital bi soigralcem za odlično predstavo.

Simo Atanacković
Hopsi izsilili tretjo tekmo
Drobnjak preprečil senzacijo v Domžalah

m prvenstvu je nekaj izidov zares neverjetnih. Tudi nesporna favorita Krka in Olimpija sta se večkrat opekla, čeprav sta recimo istega nasprotnika predtem nadigrala z veliko razliko.

Verjetno je malokdo verjel, da se bodo ostali slovenski klubi tako enakovredno lahko kosali z najboljšima slovenskima zasedbama zadnjih let. Še posebej, ker sta oba abaligaša na nekaterih tekmah nadigrala svoje nasprotnike, razlika pa je narasla tudi krepko prek 30 oziroma kar prek 40 točk. V četrtfinalu Krka sicer ni imela večjih težav s Portorožem, Olimpijo pa je Grosuplje kar namučilo, na višji oviri pa sta najuspešnejša slovenska kluba naletela v polfinalu. Izid je v obeh serijah izenačen na 1:1 in v soboto bosta odločilni tekmi v Novem mestu ter Ljubljani dali finalista. Favorita ostajata jasna, toda tudi morebitni presenečenji ne bi bili senzacionalni.

Zmaj, ki do zdaj v finalu niso igrali le leta 2000, ko je sicer izjemno močno Olimpijino zasedbo na čelu s Šarunasom Jasikevičiusom, Markom Milićem in Juretom Zdovcem presenetila Krka na krilih Matjaža Smodiša, so sicer že izgubili prednost domačega terena, ko je Helios na prvi polfinalni tekmi osvojil Stožice, a so se z 'brejkom' v Domžalah vrnili v igro in bodo imeli pred domačimi gledalci priložnost za preboj v finale.

Drobnjak rešil Olimpijo v Domžalah
Po dobrem začetku v Domžalah – v Stožicah je sicer bolje začel Helios, ki je tekmo odprl z osmimi trojkami zapored – so Ljubljančani padli v igri in na koncu tudi srečno, ko je imel Helios celo napad za zmago, slavili. Junak je bil nepričakovano Dragiša Drobnjak. Kapetan, ki letos na igrišču ni veliko pokazal, je blokiral met Đorđeta Majstorovića in ostalo je 68:69.

"Bil je pravi boj. Potek tekme je bil drugačen kot na zadnji. Skozi vso tekmo smo vodili in kontrolirali potek. Na koncu smo padli v igri. Dokončno smo ostali brez Brodnika, ki si je izpahnil ramo, situacijo z mišico pa si je poslabšal Vladović. Zdravniki bodo povedali svoje, a tisti fantje, ki bodo zdravi, bodo v soboto z zagnanostjo in podobno ambicijo šli na tekmo. Ne smemo ponoviti napak s prvega srečanja," je povedal Aleš Pipan.

Sasu Salin kmalu pripravljen
Olimpija ima veliko težav s poškodbami. Deividas Gailius je zaradi težav s kolenom že odpotoval domov, tudi drugi ostrostrelec Sasu Salin še ne igra, zdaj pa je ostala še brez drugega krila Jake Bordnika ter prvega 'playa' Jakova Vladovića, toda Pipan upa, da se stanje hrvaškega organizatorja igre ni bistveno poslabšalo in da bo finski branilec kmalu pripravljen: "Za vse nas bi bilo super, da bi bil Salin čim prej pripravljen. Toda videli ste, kaj se zgodi, če se prehiteva. Situacija se lahko obrne na glavo. Salin dolgo ni treniral in tudi če je mišica zdrava, je vseeno nevarno."

Zaradi vseh teh poškodb je igralcev v rotaciji manj, kar nasprotniki, kot pravi Nebojša Joksimović, s trdim ritmom lahko hitro izkoristijo: "Tekma je bila napeta in naporna, a smo junaško odigrali. Težave, ki jih imamo, so res neverjetno. Pademo v igri, saj smo obremenjeni s poškodbami in med tekmo z osebnimi napakami. Težko je bilo držati ritem Heliosa, predvsem v drugem polčasu, ko so pritisnili na plin v obrambi in se je naš ritem ustavil. Prvi polčas smo imeli dobre ideje in imeli tekmo pod kontrolo. Drugi polčas so zaradi večjega števila igralcev v rotaciji prišli blizu, na koncu pa je kapetan, tako kot se spodobi, rešil stvar in priboril tretjo tekmo."

Drugačna taktika zaradi poškodb
"Težko je, ker smo celo leto imeli bolj ali manj popolnjeno število rotacij. Ko je bil kdo utrujen, ali je imel težave z osebnimi napakami, ga je lahko kdo zamenjal. Zdaj se je to spremenilo in moramo tudi taktično drugače odigrati. Recimo ne moremo biti tako agresivni. Pričakujemo tudi, da je nasprotnik bolj agresiven. Moramo biti pripravljeni na to, zdržati tako, kot smo na drugi tekmi, in popraviti 'kiks' s prve,"
je dodal 'Joksa', sicer eden izmed najkonstantnejših v ljubljanski ekipi, ki je skozi celotno sezono imela ogromno vzponov in še več padcev.

Serija proti Heliosu je izenačena, toda v rednem delu so bili rezultati Olimpije neverjetni. Na primer, najprej so Rogaško zmaji razbili za 40, za tem še Zlatorog za 30, sledil pa je poraz proti Hopsom. Rogaško so nato manj kot mesec dni po tisti visoki zmagi ugnali za vsega točko, in to na podoben način kot zdaj Helios, z blokado ob koncu tekme. Tudi Domžalčane so razbili za 40 točk v Stožicah. Tekma je bila pred manj kot mesecem, zdaj pa je Helios osvojil Stožice in bil blizu skalpa zmajev še v Domžalah.

Finančne težave zbližale igralce
Helios je cilj že izpolnil s tretjim mestom po rednem delu, s tem tudi prebojem v Ligo ABA - a usoda igranja v jadranski druščini še ni znana – in polfinalom, kjer pa možnosti za finale sploh niso tako majhne. Helios je morda na teh dveh tekmah proti Olimpiji pokazal celo več kot Pipanova vrsta. "Celo tekmo nismo bili pravi in nismo niti približno delovali tako odločno in s tolikšno dozo samozavesti kot v Stožicah. Posledično nismo tako precizno izvajali naših akcij. Prvi polčas smo igrali objektivno slabo obrambo. V drugem polčasu smo pritisnili v obrambi in Olimpija je dosegla le 26 točk. Nas je pa pokopalo tudi slabo izvajanje prostih metov. Kljub temu vidite, da smo imeli odločilno žogo in imeli vse v svojih rokah. Lahko bi zaključili bolje, tako da je imela Olimpija veliko sreče, da nismo realizirali zadnjega napada. Na zadnjo tekmo gremo še bolj odločno in upam, da bomo prikazali tako odločnost, tako agresivnost in čvrstost ter s tako mero samozaupanja kot na prvi tekmi v Stožicah. Mislim, da je dvoboj še vedno odprt," je vtise po napetem obračunu strnil Zmago Sagadin.

Domžalski košarkarji se ukvarjajo s precej težavami, saj ima klub veliko finančno zagato, sicer so pred kratkim dobili eno plačo, a položaj je vse prej kot rožnat. Toda kot pravi mladi primorski branilec Gregor Hrovat, ki je na obeh polfinalih dobro igral, je situacija igralce zbližala, da so postali še močnejša ekipa: "Mislim, da nas je to še bolj združilo kot ekipo. Stopili smo skupaj, pomagamo si, da sploh lahko kaj naredimo. Smo zaradi tega močnejši. Dobili smo eno plačo. Gre na bolje, a verjamemo drug v drugega in zato nam uspeva."

Namesto prostih dni še ena tekma
Podobno kot Olimpija se je tudi Krka opekla proti na papirju bistveno slabšim ekipam. V rednem delu so bili Novomeščani prvi, saj so si privoščili manj spodrsljajev – čeprav tudi dva – obakrat pa so premagali Olimpijo in bodo v morebitnem finalu imeli prednost. Poleg tega je vrsta Aleksandra Džikića popolna, nekaj težav ima samo še Malcolm Armstead, ki pa tako ali tako ne igra praktično že vso sezono.

"Nekateri igralci očitno niso bili sposobni zadržati visoke ravni motivacije in koncentracije. Namesto da bi si priborili proste dneve, nas čaka še ena bitka s Hopsi," je bil po presenetljivem porazu na Polzeli jezen trener državnih prvakov, ki so v torek slavili za 43, dva dni pozneje pa so Polzeljani ves čas držali niti igre v svojih rokah in na koncu slavili.

S pravim pristopom se lahko dokaže razlika v kakovosti
Jaka Klobučar
si takih razlik v dveh tekmah ni znal razložiti in pravi, da podcenjevanja ni bilo, saj so Hopsi že v rednem delu pokazali svojo moč, ko so v Novem mestu slavili kar za 20: "Po eni strani smo pričakovali, da bodo Hopsi šli v tekmo drugače kot v Novem mestu in smo pričakovali neko reakcijo. Enostavno se nismo odzvali na pravi način. Ko so se enkrat razigrali, jih je bilo težko ustaviti. Celo tekmo so vodili, tudi za več kot deset in zasluženo zmagali. Z naše strani ni bilo podcenjevanja. Enkrat je bilo dovolj, saj so nas nadigrali takrat v Novem mestu. Šli smo na polno. Težko je iskati razloge, da eno tekmo zmagaš za 40, drugo pa si ves čas na –10. Hopsi so igrali zelo samozavestno. Na vse naše stvari so imeli odgovor. Prišli smo skupaj, imeli nekaj realnih možnosti za zmago, a vseeno zasluženo domače slavje."

Klobučar je še dodal, da le s pravim pristopom se lahko dokaže razlika v kakovosti, sicer pa se favoriti lahko kaj hitro opečejo: "Ena stvar je, da vsi znajo igrati košarko, kar so dokazali. Če mi in Olimpija gremo v tekmo z malo manjšo motivacijo, smo lahko hitro kaznovani. Bili smo kaznovani, in to ne samo enkrat. V vseh mestih in vseh ekipah se igra dobra košarka in v vsako tekmo moramo iti stoodstotno, da potem lahko dokažemo razliko v kakovosti."

Hopsi od visokih porazov do velikih zmag
Hopsi se letos lahko pohvalijo s skalpoma obeh najboljših slovenskih moštev, hkrati pa so doživeli nekaj katastrofalnih napadov. Polzeljani imajo kratko klop, zdaj tudi manjka prvi organizator igre Danijel Vujasinović, toda ko nosilci igre zaigrajo tako, kot znajo, so Hopsi lahko nevarni za vsakega. Olimpijo so recimo premagali v Stožicah, Krko v Novem mestu za 20, Helios pa jih je nadigral za 47. Zares neverjetno in težko je najti razlago za kaj takega.

"Čestitke fantom, ki so se pobrali po visokem porazu na prvi tekmi polfinala Lige Telemach. Pokazali so, da imajo veliko srce. Naša zmaga je povsem zaslužena. Pred našim fantastičnim občinstvom smo premagali aktualne državne prvake," je po drugi zmagi nad državnimi prvaki v tej sezoni povedal Jernej Kobale, ki se je dobro znašel na klopi Savinjčanov in bo imel v soboto v Novem mestu priložnost za še eno presenečenje.

Omić bi moral bolj izkoriščati svojo višino in moč. Na to tudi igramo, a vidite, kaj se dogaja. Mislim, da se fant trudi. Mogoče trenutno ni v pravi formi, a moramo ga izkoristiti takšnega, kakršen je.

Aleš Pipan o Alenu Omiću

Lovili smo zaostanek in na koncu smo prišli do zadnjega napada. Žal ga nismo izkoristili in Olimpija je zasluženo zmagala. Skozi vso tekmo smo naredili preveč napak. Olimpija si je v prvem polčasu priigrala visoko prednost. Treba bo te napake odpraviti in v soboto nas čaka nova tekma, ki bo zelo težka. Olimpija je še vedno favorit, a mi gremo še enkrat presenetit.

Gregor Hrovat

Zagotovo so te odločilne tekme zelo nevarne. Še posebej če ne bomo začeli na pravi način. Hitro moramo povesti in vsiliti naš ritem, če ne bo zelo težko in bog ne daj, da se ponovi kaj takega, kot je bilo na Polzeli. Verjamem, da bomo, ko bo najbolj potrebno, stopili skupaj.

Jaka Klobučar pred odločilno tekmo

Krka nas je malo podcenjevala. To smo izkoristili, saj vemo, kako dobri smo. Kaznovali smo njihove napake, zadevali v napadu in tudi igrali vrhunsko obrambo. Čestital bi soigralcem za odlično predstavo.

Simo Atanacković
Hopsi izsilili tretjo tekmo
Drobnjak preprečil senzacijo v Domžalah