Jonas Valančiunas je redni del Lige NBA končal s povprečjem 17,1 točke in 12,5 skoka na tekmo. Foto: EPA
Jonas Valančiunas je redni del Lige NBA končal s povprečjem 17,1 točke in 12,5 skoka na tekmo. Foto: EPA

Litva bo favorit domačega turnirja in s tem tudi glavna slovenska ovira v lovu na premierni nastop na olimpijskih igrah. V Tokio bo odpotoval le zmagovalec Kaunasa. Do zdaj je baltska reprezentanca po razpadu Sovjetske zveze igrala na vseh olimpijskih igrah, v letih 1992, 1996 in 2000 pa tudi osvojila tri bronaste medalje.

Domantas Sabonis je eden najboljših mladih centrov na svetu. Foto: EPA
Domantas Sabonis je eden najboljših mladih centrov na svetu. Foto: EPA

Maskoliunas je na seznam uvrstil tri NBA-jevce in šest evroligašev. Pet košarkarjev igra v domačih klubih. Glavna litovska moč bo pod obročema, kjer sta izvrstna centra Jonas Valančiunas in Domantas Sabonis. Medtem ko prvi z Memphisom igra končnico z Utahom, pa je sin najboljšega litovskega košarkarja vseh časov, Arvydasa Sabonisa, z Indiano že končal sezono. V rednem delu je bil Valančiunas sicer tretji, Sabonis pa četrti skakalec Lige NBA.

Tretji NBA-jevec je Ignas Brazdeikis. Krilni igralec Orlanda je pred kratkim rešil težave z litovskim potnim listom, tako da lahko zaigra za domovino. Predtem je v mlajših kategorijah zastopal Kanado. Na seznamu je še šest košarkarjev iz Evrolige. Med njimi so trije iz Žalgirisa, sta pa na njem tudi soigralca Zorana Dragića pri Baskonii Tadas Sedekerskis in Rokas Giedraitis. V primeru težav bo selektor vpoklical izkušenega Jonasa Mačiulisa, center Zenita Arturas Gudaitis pa manjka zaradi poškodbe.

Sorodna novica Kdo se bo postavil proti zastrašujoči navezi Valančiunas–Sabonis?

Priprave bodo Litovci začeli 16. junija, odigrali pa bodo tri prijateljske tekme. Dvakrat se bodo pomerili z Dominikansko republiko, enkrat pa z Rusijo. Turnir se bo v Kaunasu začel 29. junija. Poleg Litve in Slovenije na njem sodelujejo še Poljska, Angola, Venezuela in Južna Koreja. Slovenski selektor Aleksander Sekulić bo skrčen seznam kandidatov, ki so vabljeni na priprave, predstavil v torek.

Litovska reprezentanca: Mantas Kalnietis (Lokomotiv Kuban), Lukas Lekavičius (Žalgiris), Ignas Brazdeikis (Orlando Magic), Tomas Dimša (Gran Canaria), Tadas Sedekerskis (Baskonia), Eimantas Bendžius (Dinamo Sassari), Rokas Giedraitis (Baskonia), Edgaras Ulanovas (Fenerbahče), Arnas Butkevičius (Rytas), Jonas Valančiunas (Memphis Grizzlies), Domantas Sabonis (Indiana Pacers), Marius Grigonis (Žalgiris),Gytis Masiulis (Lietkabelis), Mindaugas Kuzminskas (Lokomotiv Kuban) in Rokas Jokubaitis (Žalgiris).


Turnir v Kaunas

Skupina A, torek, 29. junija, ob 18.30:
LITVA ‒ VENEZUELA

Sreda, 30. junija, ob 18.30:
VENEZUELA ‒ JUŽNA KOREJA

Četrtek, 1. julija, ob 18.30:
JUŽNA KOREJA ‒ LITVA


Skupina B, torek, 29. junija, ob 15.30:
POLJSKA ‒ ANGOLA

Sreda, 30. junija, ob 15.30:
ANGOLA ‒ SLOVENIJA

Četrtek, 1. julija, ob 15.30:
SLOVENIJA ‒ POLJSKA

Polfinala bosta v soboto, 3. julija, finale pa v nedeljo, 4. julija.