Domen Lorbek si v novi sezoni znova želi zaigrati v tujini. Foto: www.alesfevzer.com
Domen Lorbek si v novi sezoni znova želi zaigrati v tujini. Foto: www.alesfevzer.com

"Pripravljam se z Anžetom Mačkom tu v Ljubljani in čakam ponudbo. Minulo sezono sem nekako "padel skozi". Bili so neki pogovori, a se potem nisem odločil za določene možnosti, ki so se ponudile, ker mi niso bile všeč. Potem je pa epidemija novega koronavirusa ustavila vse skupaj," je za MMC povedal Ljubljančan, ki je letos dopolnil 35 let, in dodal: "Zdaj med to epidemijo pa sem bil v glavnem učitelj (smeh, op. a.). Imam tri otroke, dva že hodita v šolo in smo dopoldne ves čas delali za šolo. Sicer pa sem skrbel za pripravo."

Lorbek je zadnji kapetan Olimpije, ki je dvignil pokal za naslov državnega prvaka. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Lorbek je zadnji kapetan Olimpije, ki je dvignil pokal za naslov državnega prvaka. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Lani dokazal, da ni za odpis

Konec maja 2018 je na odločilni peti tekmi finala državnega prvenstva za ubranitev naslova Petrola Olimpije prispeval 15 točk, nato pa kot kapetan dvignil pokal za 17. lovoriko zmajev. Zatem je sledila kratka epizoda pri Igokei, konec decembra 2018 pa se je vrnil v Stožice, kjer je v drugi polovici sezone, še posebej pod taktirko Jureta Zdovca, potrdil, da je bil najkakovostnejši posameznik ljubljanske vrste. Igral je v zelo dobri formi in dokazoval, da je še vedno med najboljšimi slovenskimi ostrostrelci, ki lahko, ko pride v ritem, zadeva v serijah.

"Ostalo je malce grenkega priokusa, ker smo tisto sezono bili zadnji oziroma izpadli iz Lige ABA. Če pa pogledam s svojega stališča, mislim, da sem dokazal, da še nisem za odpis, ampak da lahko igram še na visoki ravni," je dejal srednji izmed bratov najbolj košarkarske družine v Sloveniji, ki je bil pred leti tudi nosilec reprezentance. Za izbrano vrsto je nazadnje igral leta 2014 na svetovnem prvenstvu, ko je bil za bratoma Dragić tretji strelec, bil tedaj na dveh od sedmih tekem tudi najučinkovitejši slovenski košarkar, na EuroBasketih 2013 in 2009, na katerih je blestel njegov brat Erazem, Slovenija pa je za las ostala brez kolajne, pa je bil četrti strelec reprezentance.

V pogovorih bil z Olimpijo in Primorsko

Lani poleti se je nato Olimpija združila z zagrebško Cedevito. Kot smo takrat pisali na MMC-ju, je bil Lorbek kandidat, da obleče dres združenega kluba, a nato dogovora ni bilo: "Kot vem, so se na začetku pogovarjali z agentom. Potem se je Jaka Blažič odločil in podpisal z Olimpijo, nato pa so enostavno pogovori padli v vodo, ker v bistvu igrava na istem položaju." Na združitev klubov sicer gleda z mešanimi občutki, a pozdravlja, da je Slovenija dobila klub, ki ima visoke cilje: "Kaj pa vem, težko se povežem s Cedevito. Kot majhen sem bil navijač Smelta in Uniona Olimpije. Potem sem zaigral za ta klub. Čeprav po drugi strani pa, glede na to, kako je proti koncu šlo vse skupaj in so se težave vlekle v nedogled, je dobrodošlo, da je nastal stabilen klub, ki ima tudi višje ambicije."

V domovini je oblekel še dres Triglava, Heliosa in Krke, v tujini pa je zaigral za Estudiantes, Sevillo, Gipuzkoo, Avellino, Gaziantep, Cantu in Igokeo. Foto: www.alesfevzer.com
V domovini je oblekel še dres Triglava, Heliosa in Krke, v tujini pa je zaigral za Estudiantes, Sevillo, Gipuzkoo, Avellino, Gaziantep, Cantu in Igokeo. Foto: www.alesfevzer.com

Med sezono je bil blizu dogovora s Koprom Primorsko, toda na Obali so ravno tedaj zabredli v finančne težave, tako da pogodbe niso podpisali: "Res je, stopili smo v stik, samo se potem nisem odločil za odhod v Koper. Njihova finančna situacija takrat ni bila najboljša, tudi če bi se odločil, pa bi praktično odigral le pokal, oziroma nekaj tekem, potem pa se je zaradi koronavirusa vse skupaj ustavilo. Ne bi imel nič od sezone."

"Trenutno sem v odličnem stanju"

Kot pravi njegov agent, finančna slika v številnih klubih še ni jasna. Nekateri še imajo sezono, se pa pogovori počasi začenjajo: "Prioriteta je tujina. Zelo zanimiva je Nemčija, seveda tudi Španija. Ne vem, kaj bo z Italijo, ker tam so imeli kar krizo. Turčija je zdaj malce padla, a je vseeno marsikaj zanimivo. Nimam nobenih omejitev. Recimo, če bi Olimpija poklicala, veste, da bi z veseljem razmišljal o tem, da se ji pridružim, sploh zdaj, ko je slika stabilnosti kluba precej drugačna kot prej. Vidim, da sem zagotovo sposoben vsaj tri sezone – želim še štiri, če bi jih pa pet, bi bil pa še toliko bolj vesel – odigrati na neki vrhunski ravni. Po eni strani je bil ta premor dobrodošel, saj sem se res spočil. Trenutno sem v odličnem stanju, tako da z veseljem in navdušenjem pričakujem, kaj se bo odvilo v bližnji prihodnosti."

"Večinoma sem med preteklo sezono treniral individualno, sem se pa ravno pred izbruhom virusa priključil Iliriji, ker je tam trener Luka Bassin. Z njim sem se dogovoril in mi je pomagal, da sem malce dobil te igralne občutke, čeprav pri teh letih težko pozabiš igrati košarko," je dejal Lorbek, ki še zdaleč ne razmišlja o koncu kariere in pravi, da je dobro pripravljen ter verjame, da bo s tem tudi zadovoljil klub, ki bo pokazal zanimanje zanj.