Zoran Dragić v Velenju čaka na konec karantene, da se bo lahko vrnil k družini v Ljubljano. Foto: www.euroleague.net
Zoran Dragić v Velenju čaka na konec karantene, da se bo lahko vrnil k družini v Ljubljano. Foto: www.euroleague.net

30-letni košarkar je skupaj z nekaj deset Slovenci v petek ponoči priletel iz Madrida na Brnik, kjer je sledil zdravniški pregled, od tam pa so jih odpeljali v Velenje, kjer bodo v hotelu Paka dva tedna v karanteni. "Toliko časa moramo biti zdaj tu, potem pa, če bo vse v redu, bomo šli lahko domov. Verjetno nas bodo še enkrat pregledali. Ves čas sem v stiku z družino, sicer pa si čas krajšam z gledanjem serij in filmov. Poskušam tudi nekaj trenirati, ampak je v sobi to bolj težko. Delam sklece, trebušnjake, malce vaje z moč, kolikor se pač da," je v pogovoru za MMC dejal Dragić.

Sorodna novica Z. Dragić: Dončić bo reprezentanco na igrišču povezal, kot jo je Goran

Zoran je upal, da bo lahko ob vrnitvi v Slovenijo šel v samoizolacijo domov k družini v Ljubljano, a je na dan odhoda izvedel, da bodo najprej morali vsi potniki s tega letala najprej v karanteno. "Ko sem razmišljal, sem se zavedal, da sicer mogoče sploh ne bi mogel priti nazaj domov. Raje sem dva tedna v hotelu in grem potem domov, kot pa da ostanem še mesec ali dva zaprt v Španiji," je dodal eden najboljših slovenskih košarkarjev, ki je hvaležen, da mu je bila omogočena vrnitev v domovino.

Zdaj je omejen na hotelsko sobo. Le v petek je šel ven, ko so ga poklicali, da je pred hotelom dal izjavo za medije. Pozneje se je tudi izvedelo, da sta bila na letalu dva človeka okužena. Kot je povedal, te po taki informaciji zaskrbi, saj trenutne okoliščine s širitvijo koronavirusa vplivajo tudi na psiho človeka. "Smo v hotelskih sobah in to je to. Ves čas moramo biti notri. Hrano dobimo pred vrata. Je še bolj ostra karantena kot ta, v kakršni sem bil do zdaj. V Španiji sem bil v stanovanju, sicer pa tudi tam nisem hodil ven, le na dvorišče, ki je zaprto za zunanje obiskovalce," je povedal in dodal, da jim klub ves čas pošilja navodila, kaj in kakšne vaje naj delajo v času karantene.

Pred odhodom k Baskonii je blestel v dresu Ulma, ko je bil celo prvi strelec nemškega prvenstva. Foto: www.alesfevzer.com
Pred odhodom k Baskonii je blestel v dresu Ulma, ko je bil celo prvi strelec nemškega prvenstva. Foto: www.alesfevzer.com

Konec januarja je Dragić podpisal pogodbo z baskovskim evroligašem Baskonio. V Španiji, ki je za Italijo druga najhuje prizadeta evropska država v pandemiji, od 14. marca velja karantena, prebivalci pa lahko domove zapuščajo le za odhod na delo ali za nakup nujnih potrebščin. V državi so razglasili izredne razmere. Košarkarji Baskonie so šli v karanteno takoj, ko se je prekinila Evroliga: "S čarterskim poletom smo šli v Tel Aviv, kjer bi morali igrati z Maccabijem. V dveh dneh, ko smo bili tam, nismo zapuščali hotela. Ko so odpovedali tekmo, smo se isti dan vrnili v Vitorio. 12. marca smo pozno popoldne prišli iz Izraela in šli neposredno v svoja stanovanja. Do 16. marca smo bili doma, takrat smo nato zjutraj morali priti v dvorano naredit test za morebitno okužbo. Šli smo nazaj domov in od takrat nisem zapuščal stanovanja."

Sorodna novica Dragić bil v resnih pogovorih z Olimpijo, a do dogovora ni prišlo

"Le tiste prve dni po vrnitvi iz Tel Aviva sem šel dvakrat v trgovino po hrano, sicer pa sem bil ves čas v stanovanju. V Španiji moraš imeti, če greš v trgovino, račun kot dokazilo, sicer sledi kazen. Vmes sem šel le na dvorišče malce na zrak, kjer sem tekal in naredil manjši trening, kolikor sem lahko," je povedal, glede doživljanja položaja v Španiji, državi, ki jo je pandemija tako hudo prizadela, pa dodal: "Ko si ves čas doma, ne zaznaš dejanskega stanja. V stanovanju imaš svoj prostor in ne doživljaš, kaj se dogaja zunaj. Recimo ves čas so mi tudi dostavljali hrano, ki si jo naročiš prek aplikacije. Pustijo jo pred vrati stanovanja. Položaj se sicer zdi kot vojna, ko ne smemo iti ven in so sprejeti takšni ukrepi. Vse je čudno. Težko mi je bilo predvsem zaradi tega, ker nisem mogel v takem položaju biti ob družini. To je najhuje. Žena je sama z dvema majhnima otrokoma. Saj sta pridna, a ni lahko. Če bi bila nekoliko starejša, bi bilo lažje."

Po prekinitvi Evrolige in španskega prvenstva je skušal priti domov, a mu sprva v klubu niso dovolili, saj ni bila znana usoda tekmovanj. Ko je bilo jasno, da bo prekinitev trajala kar nekaj časa, je lahko odšel v Slovenijo: "Dva tedna sem bil na liniji s slovensko ambasado v Madridu, ki me je obveščala, kakšen je položaj. Že za prejšnjo soboto sem kupil letalsko karto, da bi iz Bilbaa odletel v Nemčijo, nato pa naprej do Zagreba, od koder bi lahko prišel v Ljubljano, a mi klub ni dovolil odhoda. Niso vedeli, kaj se bo dogajalo. Potem je karta propadla in sem hotel počakati nekaj dni, a je bilo vse manj možnosti za vrnitev. V ponedeljek sem poiskal nove možnosti, a so vse polete iz Bilbaa odpovedali. Potem je bila možnost le Madrid prek Londona do Zagreba in podobne povezave. Nisem želel se toliko voziti in biti toliko časa izpostavljen, nato pa je prišla ta možnost vrnitve iz Madrida v Slovenijo."

Pred Baskonio je v Španiji že dve sezoni nosil dres Unicaje Malage. Foto: EPA
Pred Baskonio je v Španiji že dve sezoni nosil dres Unicaje Malage. Foto: EPA
V velenjskem hotelu tudi Zoran Dragić, ki občanom sporoča, da je strah odveč

"Prek računalnika sem najel avtomobil. Na dan poleta sem se odpeljal iz Vitorie v Madrid. Ko sem dobil avtomobil, sem ga najprej razkužil, čeprav so zagotovili, da so ga že, sicer ga ne bi smeli oddajati. Nadel sem si rokavice in masko ter se tri ure vozil neposredno na madridsko letališče. Tam sem pustil avtomobil, zamenjal rokavice in masko ter šel na letalo," je pot domov opisal mlajši izmed bratov Dragić, ki se bo, takoj ko se bo katero izmed tekmovanj nadaljevalo, vrnil pod Pireneje: "Dogovorili smo se, da se takoj vrnem. Tako sem tudi dobil dovoljenje za odhod. V Vitorii imam še vse svoje stvari. Bomo pa videli, kaj se bo zgodilo. Kot sem bral, nekateri klubi v Španiji razmišljajo, da bi zamrznili plače, dokler se lige ne nadaljujejo. Vprašanje, kdaj se bo to zgodilo, glede na hudo situacijo v državi."

V prestolnico Baskije se je preselil po dobri prvi polovici sezone, ki jo je preživel pri nemškem Ulmu, kjer je potrdil, da so težave s poškodbami kolen zgodovina. Na nekaterih tekmah v dresu Baskonie je dokazal, da s svojo kakovostjo brez dvoma sodi na evroligaško raven: "Sem zadovoljen s tem mesecem in pol v Vitorii. Res je, da sem potreboval recimo dober teden, da sem se navadil na novo okolje, ekipo in soigralce. Na začetku tudi nisem dobil velike minutaže, četudi sem dobro igral. Recimo sem dal 12 točk v 14 minutah, pa nisem igral več. Sčasoma sem potem dobil zajetnejšo minutažo. Začel sem tekmo proti Bayernu, tudi v Tel Avivu bi moral biti v prvi peterki. Potrebuješ nekaj časa, da se privadiš in sprostiš, pa tudi trener je bil nov in je na začetku najbolj zaupal preverjeni prvi peterki. Sem pa vesel, da je šla po mojem prihodu krivulja rezultatov navzgor. Zmagali smo vmes pet tekem zapored, dobro igrali in prišli med najboljših osem v španski ligi, tudi v Evroligi pa imeli priložnost, da pridemo v končnico. Dobro je, da se vidijo neke spremembe oziroma, da gre na bolje, potem ko prideš."