Krka je s četrtim pokalnim naslovom zdaj sama na drugem mestu. 20 pokalnih lovorik ima Cedevita Olimpija, Koper Primorska pa tri. Foto: www.alesfevzer.com
Krka je s četrtim pokalnim naslovom zdaj sama na drugem mestu. 20 pokalnih lovorik ima Cedevita Olimpija, Koper Primorska pa tri. Foto: www.alesfevzer.com

Tisti osnovni cilj so sicer dolenjski košarkarji, potem ko so si zagotovili nastop v Ligi ABA tudi v prihodnji sezoni, izpolnili, toda znova so se v regionalni ligi, ki predstavlja najpomembnejše tekmovanje sezone, borili le za obstanek, želje pa so bile pred sezono bistveno večje. Načrtovali so, da si bodo mesto med jadransko elito za naprej zagotovili že pred končnico, toda še petič zapored so do zadnjega trepetali za svojo usodo. Med turbulentno sezono, ki jo je krojil covid-19, Krko pa so ves čas pestile tudi težave s poškodbami, so v Novem mestu zamenjali trenerja. Vladimirja Anzulovića je nasledil Dalibor Damjanović. Pod njegovim vodstvom je Krka prekinila niz porazov v Ligi ABA in dobila ključno tekmo proti Splitu, s katero si je zagotovila neposreden obstanek.

"Zagotovo je ta pokal lep obliž na celotno sezone. Zadnja dva meseca smo res trdo garali, saj je bila vsaka tekma zelo pomembna – od Lige ABA do državnega prvenstva, da smo si zagotovili drugo mesto. Potem smo lovili finale v končnici proti na papirju slabšim nasprotnikom, vmes še pokal in ves čas je bilo treba fokus spreminjati med tekmovanji, vsaka tekma pa zelo pomembna. Kapa dol fantom, da so vse zdržali. Pestijo nas poškodbe. Manjkali so štirje igralci, česar ni nobeden napisal. Piše se, kako manjkajo nosilci v drugih ekipah, pri nas pa so štirje nosilci odsotni že dva meseca. Zato je to še večji rezultat. Pokal v vsaki državi nekaj pomeni. To je lepa spodbuda za naprej, hkrati pa smo oprali ta črni madež iz Lige ABA. Sem pa vseeno zadovoljen, da smo v njej obstali," je povedal Damjanović.

Dobili najpomembnejši derbi do zdaj v sezoni

S Cedevito Olimpijo, svojim večnim tekmecem, se je Krka letos pomerila že šestkrat. Prvih pet tekem so dobili zmaji, na najpomembnejši do zdaj, ki je prinesla pokalni finale, pa je Novomeščanom uspelo presenetiti. Kot vedno na derbijih, je bila na vseh letos prisotna velika motivacija. Na primer v Ligi ABA so v Novem mestu odlično začeli, a potem popustili in Ljubljančanom je uspelo pravočasno zaustaviti nalet gostiteljev. Tudi v sobotnem polfinalu na Kodeljevem, kjer so po več kot letu dni slovensko klubsko košarko lahko v živo spremljali gledalci, si je Krka po silovitem začetku druge četrtine priigrala visoko prednost, ki pa jo je ekspresno zapravila. A tokrat ni popustila. Vztrajala je do konca in po senzacionalnem preobratu, ko je v zadnjih 53 sekundah naredila serijo 10:0, prišla v finale. Neverjetno, kaj je uspelo Novomeščanom, oziroma neverjetno, kaj so zapravili Ljubljančani.

Luka Lapornik, MVP zaključnega turnirja, je v polfinalu blestel z 19 točkami, v finalu pa jih je dodal deset. Foto: www.alesfevzer.com
Luka Lapornik, MVP zaključnega turnirja, je v polfinalu blestel z 19 točkami, v finalu pa jih je dodal deset. Foto: www.alesfevzer.com

"Morali smo pozabiti sobotno tekmo, ki je bila le vstopnica za finale, a premagati Olimpijo v Ljubljani pomeni evforijo. Morali smo se umiriti," je poudaril Damjanović. Njegovi varovanci so finale začeli v manjšem krču, na drugi strani pa so sproščeni Šentjurčani igrali hitro košarko in bili zelo agresivni ter si že v prvi četrtini priigrali dvomesten naskok. Toda kmalu je prišla do izraza novomeška kakovost, daljša klop in predvsem prednost pod obročema, česar recimo proti njim ni znala unovčiti Olimpija.

V prvih desetih minutah je skok celo pripadel Šentjurju, v nadaljevanju pa so v boju za odbite žoge zagospodarili Krkini košarkarji. Ko se je po boljši obrambi, ki je kmalu zaustavila šentjurski ritem, tudi nekoliko odprlo v napadu, so prevzeli pobudo in nasprotnike tudi prehiteli. Na koncu so slavili z 72:66. "Naša filozofija je temeljila na obrambi. V polfinalu je Šentjur dosegel 101 točko, naš načrt pa je bil, da jih čim bolj omejimo. Ne morem reči, da je bila tekma z naše strani lepa, a tako je, ko igraš dve tekmi v dveh dneh. Šentjur je bil tudi relativno spočit, saj ni igral polfinala državnega prvenstva, kot smo ga mi," je še dodal Damjanović.

Po polfinalu je bilo težko umiriti glave

Za najboljšega posameznika turnirja je bil izbran novomeški kapetan Luka Lapornik, ki je naziv MVP-ja prejel tudi ob zadnjem Krkinem slavju v pokalu leta 2016. "Vedeli smo, da nas čaka težak finalni obračun, saj je težko umirit glave po taki tekmi, kot je bila finalna, in se hkrati osredotočiti na tako, ko praktično cela Slovenija pričakuje, da bomo slavili. Na začetku smo imeli nekaj težav, a smo nekako stisnili in zasluženo osvojili pokal. To je res super obliž na vso sezono. Res smo čez celo imeli težave, predvsem ob koncu s tem obstankom v Ligi ABA, toda na srečo se nam je izšlo," je razmišljal Lapornik, sicer Šentjurčan na delu v Novem mestu, ki je bil junak polfinalne zmage, ko je v zadnji minuti dosegel osem točk, tudi odločilno trojko za nepopisno Krkino veselje.

Kot je povedal po polfinalu, so se Novomeščani oddolžili zmajem za podoben poraz v lanskem polfinalu pokala, ki je bil prav tako na Kodeljevem. Tedaj je s trojko s skoraj nemogočega položaja odločil Edo Murić, toda polfinalnega uspeha Olimpija ni nadgradila s končno lovoriko, saj je v finalu takrat klonila pred Primorsko. Krka je tako nasledila koprsko ekipo, ki je osvojila zadnje tri pokalne izvedbe. Zdaj jo čaka še dvoboj z Olimpijo za glavno slovensko lovoriko – naslov državnega prvaka. Tudi zmagovalec finala bo nasledil zdaj že propadli obalni klub.

V Šentjurju zadovoljni s sezono

Dalibor Đapa je bil z 20 točkami prvi strelec finala. Foto: www.alesfevzer.com
Dalibor Đapa je bil z 20 točkami prvi strelec finala. Foto: www.alesfevzer.com

Šentjur, ki je pred šestimi leti z naslovom državnega prvaka poskrbel za največje presenečenje v slovenski klubski košarki do zdaj, je pričakovanja presegel že s prebojem v finale. Prvič je zasedbi s Kozjanskega uspelo priti tako daleč v pokalnem tekmovanju. Po zahtevni sezoni, ko so pozno sestavili zasedbo, so se varovanci Aleša Pipana v končnico Lige Nova KBM prebili iz lige za obstanek, tudi v četrtfinalu državnega prvenstva pa so morali priznati premoč Krk, ki je serijo dobila z 2:1 v zmagah.

V pokalu ni nihče računal nanje. Presenetljiva je bila že četrtfinalna zmaga nad Heliosom, enako velja za polfinalni uspeh proti lokalnemu tekmecu Rogaški, prav tako pa so šentjurski košarkarji lahko ponosni na prikazano v finalu, kjer so bili popolnoma dostojen tekmec favorizirani Krki. "Takega ritma nismo vajeni. Do zdaj smo igrali po eno tekmo na teden. Borili smo se po najboljših močeh in rad bi čestital soigralcem za res nepopustljiv boj. Dokazali smo, da lahko igramo z vsemi. Letos smo se pomerili z vsemi slovenskimi ekipami razen z Olimpijo in vse smo vsaj enkrat premagali. Čestitke vsem za več kot solidno sezono," je dejal kapetan Šentjurja, Dalibor Đapa, ki je nekoč nosil dres Krke, v Novem mestu pa si je tudi ustvaril družino.

Krka po pokalni lovoriki želi Olimpijo presenetiti še v DP-ju