Trener Jurica Golemac in športni direktor Sani Bečirović sta bila nekoč pri Olimpiji soigralca. Trenutno je njuna glavna naloga sestava ekipa za prihajajočo sezono. Foto: www.alesfevzer.com
Trener Jurica Golemac in športni direktor Sani Bečirović sta bila nekoč pri Olimpiji soigralca. Trenutno je njuna glavna naloga sestava ekipa za prihajajočo sezono. Foto: www.alesfevzer.com

"Codiju je pogodba po zaključku sezone 2019/20 potekla. Verjamem, da ga bomo spremljali v eni od evroligaških moštev, morda pa tudi v eni izmed ekip, ki se bodo borile za naslov prvaka v Evropskem pokalu. Codiju se seveda iskreno zahvaljujemo za vse, kar je v pretekli sezoni napravil v dresu Cedevite Olimpije. Menim, da je za njim odlična sezona, tudi njegov odnos na vseh področjih je bil zelo dober. Želimo mu vso srečo v nadaljevanju kariere," je za klubsko spletno stran dejal Bečirović.

Nekdanji odlični košarkar je glede prenove moštva za prihajajočo sezono dodal: "Že večkrat smo ponovili, da so rdeča nit sestave naše ekipe slovenski igralci. Želimo si, da je naše jedro članskega moštva sestavljeno iz domačih igralcev. Trudimo se, da v Cedevito Olimpijo pripeljemo čim več igralcev, ki nosijo dres slovenske reprezentance. To so namreč fantje, ki s srcem in dušo igrajo pred domačimi navijači, družino, prijatelji. S to potezo smo korak bliže temu, da bo jedro našega moštva v prihodnjih letih še boljše in še močnejše."

V Evropskem pokalu je Codi Miller-McIntyre v povprečju dosegal več kot 15 točk na tekmo, v Ligi ABA pa 14. Tu je bil uspešnejši le Jaka Blažič. Foto: www.alesfevzer.com
V Evropskem pokalu je Codi Miller-McIntyre v povprečju dosegal več kot 15 točk na tekmo, v Ligi ABA pa 14. Tu je bil uspešnejši le Jaka Blažič. Foto: www.alesfevzer.com

Kdo bo skrbel za organizacijo igre?

Glede na izrečene besede lahko sklepamo, da bi moral zamenjava za Millerja-McIntyreja, ki je bil poleg Jake Blažiča najboljši posameznik zmajev v pretekli sezoni, biti slovenski organizator igre. Tako Miller-McIntyre kot njegov rojak Ryan Boatright, ki je med sezono zapustil Stožice, sicer nista bila klasična 'playa', ki bi v prvi vrsti skrbela za razigravanje soigralcev. Odsotnost takšnega igralca se je zmajem poznala, ko se na igrišču sicer kakovostna ekipa ni uspešno povezala v celoto. Sezono predtem, ko je tedaj še Petrol Olimpija imela ogromno težav in v Ligi ABA celo zasedla zadnje mesto, Ljubljančani sploh niso imeli košarkarja, ki bi bil v osnovi organizator igre, kar je sploh vplivalo na stanje na parketu in posledično seveda na rezultat.

Jurica Golemac, ki je januarja prevzel vodenje svojega ljubljanskega kluba, je v Kopru Primorski imel na parketu sijajno podaljšano roko – Žana Marka Šiška. Nadarjeni organizator igre je blestel v Ligi ABA, kjer je bil z naskokom najboljši podajalec, po finančnih težavah koprske zasedbe pa je Ljubljančan celo prestopil v evroligaški Bayern. Olimpija je pred novo sezono že pripeljala eno okrepitev na položaju ena, toda Kendrick Perry je podoben košarkar kot rojaka, ki sta lani skrbela za organizacijo igre. Klasičnega kreatorja, kot je Šiško, zmaji torej (še) nimajo.

Kot je dejal Bečirović, se v Ljubljani trudijo, da bi pripeljali čim več slovenskih reprezentantov. Tako sta glede tega položaja zanimivi imeni Aleksej Nikolić, ki je končal posojo v Trevisu, a ima še veljavno pogodbo s Partizanom, pri njem pa je bilo vodstvo Olimpije lani premalo konkretno, in Luka Rupnik, ki ima za sabo uspešno sezono v Belgiji, izkazal pa se je tudi v Španiji. Predtem je že nosil dres Olimpije.

Še kakšno zveneče slovensko ime?

Da je Jordan Morgan, naturalizirani center slovenske izbrane vrste, želja vodstva stoženskega kluba, že nekaj časa ni skrivnost. Na vrhu spiska želja je še nekaj kakovostnih slovenskih košarkarjev. Takšna usmeritev kluba je smotrna oziroma edina razumljiva. Domači igralci so magnet za občinstvo, kot se je izkazal prihod Blažiča, pa so najkakovostnejši med njimi tudi lahko ključni nosilci moštva.

Sani Bečirović je povedal, da se klub o prekinitvi pogodbe pogovarja z mladim Petrom Vujačićem. Glede Marka Simonovića pa je dodal, da je želja mlajšega, ki je bil v pretekli sezoni posojen Megi, Liga NBA – če ne bo izbran, ostaja možnost, da se črnogorski center vrne k Olimpiji –, z izkušenim srbskim krilnim centrom, ki je del sezone odigral v Ljubljani, nato pa je bil posojen v Malago, pa ima klub možnost podaljšanja oziroma prekinitve pogodbe. Nadaljnje sodelovanje z njim bo odvisno od višine proračuna.

Vrsto let Olimpija ni v svoje vrste zvabila nobenega reprezentanta. Pred združitvijo z zagrebško Cedevito zasedbi iz zmajevega gnezda tega tudi niso omogočale finance, a na primer Olimpiji so se ognili tudi številni nadarjeni slovenski košarkarji, kar je bilo pred dvema desetletjema recimo skoraj nepredstavljivo. Zmajem so pobegnili talenti iz lastnega ljubljanskega dvorišča. Šiško je recimo otrok Olimpije, a tu ni videl svoje prihodnosti. Neuspešno so ga nato novačili v pretekli sezoni.

Pred desetimi leti sta na primer Olimpiji tedaj pred nosom iz Ljubljane v Novo mesto "pobegnila" Edo Murić iz Parkljev in Zoran Dragić iz Slovana, takrat najobetavnejša mlada košarkarja. Murić je zdaj vendarle zaigral za zmaje, potem ko ga je vodstvo Petrola Olimpije neuspešno lovilo, po igranju za Cedevito pa se je v domače mesto vrnil po združitvi klubov. Zoran Dragić pa je nedvomno ime, ki bi bilo med slovenskimi košarkarji, ki bi morali biti klubu s takšnimi ambicijami, kot jih ima Cedevita Olimpija, dosegljivi, glavni magnet za ljubljanske navijače.