Cedevita Olimpija je prvič po združitvi ljubljanskega in zagrebškega kluba osvojila slovenski pokal. Foto: www.alesfevzer.com
Cedevita Olimpija je prvič po združitvi ljubljanskega in zagrebškega kluba osvojila slovenski pokal. Foto: www.alesfevzer.com

Zmaji so po petih letih znova pokalni prvaki. 21. so v svojo vitrino pospravili tovrstno lovoriko, prvič po združitvi ljubljanskega in zagrebškega kluba. Še tretjič zapored je zaključek Pokala Spar gostilo Kodeljevo, vedno so bili v teh treh letih v vlogi favorita Ljubljančani, ki pa so v zadnjih dveh letih ostali praznih rok. Letos, ko imajo na papirju najmočnejšo zasedbo zadnjih sezon, so ta naziv z dvema zanesljivima zmagama tudi potrdili. "Vsaka tekma prinaša pritisk. Od Cedevite Olimpije se pričakuje, da v Sloveniji osvoji vse trofeje. Če izgubiš, je katastrofa, a nimaš časa, da bi o tem razmišljal," je dejal Golemac.

Sorodna novica Cedevita Olimpija z odličnim drugim polčasom do 21. pokalne lovorike

Še tretjič v seriji je bil v polfinalu dvoboj najboljših slovenskih ekip. Prva dva obračuna sta bila izjemno razburljiva. Pred dvema letoma je po preobratu in podaljšku s trojko ob sireni slavila Olimpija, toda potem ji polfinalnega uspeha v finalu ni uspelo nadgraditi. Lani je bila Krka tako rekoč že v izgubljenem položaju, a ji je uspel neverjeten zasuk, znova pa je srečanje odločil met izza črte ob zvoku sirene. To je edina novomeška zmaga na medsebojnih tekmah v teh treh sezonah. Že pred letošnjim sklepnim turnirjem so zmaji poudarjali, da se zavedajo specifičnosti pokalnih tekmovanj in nevarnosti, ko o lovoriki odloča le ena tekma.

Golemac vesel, da so spoznali konkurenco, ki jih čaka v DP-ju

Izkušena in kakovostna ljubljanska zasedba presenečenj tokrat ni dopustila. Proti oslabljeni Krki, ki je imela predvsem zmanjšano rotacijo pod obročem, je hitro prevzela pobudo s svojo značilno igro. Razigrani so bili strelci z razdalje, zelo učinkovita pa je bila Olimpijina tranzicija s hitrim prenosom v napad, ko bliskovito krene predvsem udarna zunanja linija z Yogijem Ferrellom, Jako Blažičem in Zoranom Dragićem. Hkrati je bila tudi ljubljanska obramba na ustrezni ravni. Tako je na primer Novomeščane že do odmora prisilila v kar 13 izgubljenih žog. Visoko razliko so zmaji v drugem delu zlahka nadzorovali.

Finalni turnir je bil na Kodeljevem, kjer sta se pri Slovanu pod taktirko Mira Alilovića, zdajšnjega pomočnika pri Cedeviti Olimpiji, uveljavljala Jaka Blažič in Zoran Dragić. Foto: www.alesfevzer.com
Finalni turnir je bil na Kodeljevem, kjer sta se pri Slovanu pod taktirko Mira Alilovića, zdajšnjega pomočnika pri Cedeviti Olimpiji, uveljavljala Jaka Blažič in Zoran Dragić. Foto: www.alesfevzer.com

Golemac je bil s polfinalno predstavo zelo zadovoljen. Poudaril je pravi pristop in energijo svojih varovancev, ob tem pa posvaril, da jih v finalu še zdaleč ne čaka sprehod proti drugi lovoriki te sezone. Po udarnem začetku dvoboja so se njegove besede uresničile. Olimpija si je na krilih razigranega Dragića hitro priigrala dvomestno prednost, a v primerjavi z obračunom s Krko, ko ji jo je uspelo oplemenititi, je proti Heliosu popustila. Ko je Golemac začel menjave, je ljubljanski ritem padel, Domžalčani pa so počasi, a vztrajno topili zaostanek in do polčasa celo povedli.

Toda v drugem delu je Olimpija zaigrala agresivneje v obrambi, v napadu pa po preverjenem receptu s hitro igro in natančnimi meti z razdalje – ključni trojki je za konkretnejšo razliko zadel Blažič – že v tretji četrtini naredila odločilen korak proti lovoriki. "Tisti igralci, ki do zdaj niso poznali Heliosa, so ga zdaj spoznali. Začeli smo dobro, zadevali, potem pa je bilo, kot kaže, v naših glavah, da bo zdaj lahko do konca in mora le še poteči čas. Helios je predobra ekipa, da bi bilo tako. Vesel sem, da smo spoznali Helios in slovensko ligo, da, ko se bo začelo državno prvenstvo, bomo vsi vedeli, da ne bo lahko," je finale opisal ljubljanski trener. "Imamo izkušene igralce, ki se zavedajo, kaj je treba. Med polčasom smo se dogovorili, da tako ne moremo igrati. Zavedali smo se, da če bomo igrali za koš oziroma točko več, lahko izgubimo. Ena tekma, mi smo pod pritiskom, oni pa ne in lahko hitro izgubiš lovoriko. Zavedali smo se, da nam le obramba lahko prinese lovoriko, in tako je na koncu tudi bilo."

Reprezentanti "iz rudnika v rudnik"

Olimpija in Helios sta se nazadnje v finalu pokala srečala pred devetimi leti v Celju. Tedaj je ob ljubljanskem slavju nagrado za najkoristnejšega posameznika turnirja prejel Dino Murić, tokrat pa je romala v roke njegovega mlajšega brata Eda: "Pokalna tekmovanja so lepa priložnost za vse ekipe. Ve se, kdo je favorit, ve pa se tudi, da lahko marsikdo presenetili. Helios je odigral izreden prvi polčas. Njihovi visoki igralci so zadevali, organizator igre nas je prebijal in povzročali so nam veliko težav. Ob polčasu smo se zavedali, da popravnega izpita ni. Vedeli smo, da če bomo igrali koš za koš, se v končnici lahko marsikaj zgodi. Strnili smo vrste, zaigrali agresivneje in to je naredilo razliko. Heliosu čestitam in se mu tudi zahvaljujem za tak boj. Pokal mora biti napet."

V reprezentanco grejo tisti, ki igrajo največ. Tudi tam bodo igrali veliko, a so tega sposobni. Druge bomo poskusili spočiti, vrniti rekonvalescenta Hodžića in Radovanovića, delali bomo z mladimi, da se, ko pridejo reprezentanti nazaj, čim prej pripravimo za zaključek sezone.

Jurica Golemac

Murić je imel najboljši statistični indeks med zmaji, prvi strelec Olimpije pa je bil na turnirju Dragić. Ljubljančana sta po Krki in reprezentanci zdaj moči združila še v zmajevem gnezdu: "Omić, Ferrell in Zoran so spremenili vzdušje v ekipi. Zoki igra res z izjemno energijo, zelo je koristen, je povsod. Včasih že kar "preveč povsod" (smeh, op. a.). Res gre za izvrstnega igralca, njegova kariera govori sama zase. Zelo sem vesel, da se je končno odločil za prihod k Olimpiji. Upam, da bo ta "klapa" ostala čim dlje skupaj, saj vidite sami, da nas krasita odlična energija in velika borbenost. To je tisto, kar se je vsa ta leta iskalo."

Udarni Olimpijin trio Murić–Blažič–Dragić bo ključen tudi v prihajajoči reprezentančni akciji, ko se bo Slovenija v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, ki jih je novembra začela zelo uspešno, dvakrat pomerila s Finsko. Izkušeni trojici se bo v tokratni selekciji pridružil že mladi zmaj Luka Ščuka, izbrana vrsta pa bo delo začela v ponedeljek. "Iz rudnika v rudnik, bi se lahko reklo. Ko si v Olimpiji, se pričakujejo zmage, enako pa velja za slovensko reprezentanco. Vsak dan in vsako tekmo si na neki preizkušnji, kjer se ne sme "kiksati". Zagotovo smo igralci zaradi tega emocionalno izčrpani. Vsak dan je treba biti stoodstoten, saj smo favoriti na skoraj vsaki tekmi. Treba je braniti, iz lastnih izkušenj pa lahko povem, da je veliko lažje napadati kot braniti. Toda ni izgovorov. To je naše delo, za to živimo in v naših mislih sta le dve zmagi. Upam, da nam to uspe, hkrati pa, da se v čim boljši formi in ne preveč utrujeni vrnemo v klub za odločilen del sezone," je dodal kapetan reprezentance.

Jakara: Pokazali smo, da se lahko borimi tudi z boljšimi ekipami

Helios je petič zaigral v finalu pokalnega tekmovanja, ostaja pa pri edini lovoriki iz leta 2007. Domžalčani so cilj izpolnili že s prebojem v finale, potem ko so se v polfinalu pomerili z Rogaško. Pred dvobojem slovenskih predstavnikov v Ligi ABA 2 so se odločno postavili v vlogo favorita, ki so jo po zelo izenačenem obračunu na koncu tudi upravičili. "Malce smo imeli sreče z žrebom. To vsi vemo. Če generalno gledamo finalno tekmo, ne morem biti nezadovoljen. Mislim, da je bila dobra za gledalce, navsezadnje pa tudi za nas. V prvem polčasu smo pokazali, da se lahko borimo tudi z boljšimi ekipami. Na koncu je preprosto prevladala kakovost Olimpije," je dejal trener Heliosa Dejan Jakara.

36-letni Dejan Jakara od leta 2018 uspešno vodi Helios. Foto: www.alesfevzer.com
36-letni Dejan Jakara od leta 2018 uspešno vodi Helios. Foto: www.alesfevzer.com
21. pokalna lovorika za košarkarje Olimpije

Domžalčani so se pogumno zoperstavili favoriziranim zmajem in pustili zelo dober vtis, še posebej po tem, ko so se vrnili po visokem uvodnem zaostanku in na odmor celo odšli s prednostjo: "Igralci so se držali vsega, kar smo se dogovorili. Imeli smo malo časa za pripravo. Olimpija ima izredno širok spekter napada in vsega skupaj, a nam je preprosto nekako uspelo prebiti njeno obrambo. V drugem polčasu so oni zadeli štiri ali pet trojk iz "driblinga". Malce smo šli v tveganje, dobili tiste trojke in to je odločilo tekme. Olimpija je spremenila določene stvari, ki so ji delale težave v prvem polčasu. Hoteli smo kontrirati, a kot pravim, so sredi tretje četrtine zadevali prek roke. Tako oni tudi igrajo. Zadeli so in zasluženo osvojili lovoriko."

Po lanskih težavah, ko so v Ligi ABA 2 zasedli zadnje mesto z le eno zmago (še ta je bila dosežena za zeleno mizo), domžalski košarkarji letos igrajo bistveno bolje. V regionalnem tekmovanju so tri tekme pred koncem rednega dela s sedmimi zmagami in tremi porazi na četrtem mestu tik pred prebojem v končnico. Uspešno nastopajo tudi v državnem prvenstvu, v katerem ima boljši izkupiček le Krka: "Gremo dalje. Igralci so še vedno dovolj sveži, predvsem v glavah, glede na to, kaj je bilo lani. Imamo dobro kemijo. Prvi cilj je, da pridemo med štiri najboljše, da se tudi za naprej lahko uvrstimo v Ligo ABA 2, kjer pa želimo presenetiti vse."