Incident v Minneapolisu bi minil brez težav za policiste, ki so trdili, da se je 46-letni George Floyd upiral aretaciji, če ne bi bilo mimoidočih in njihovih kamer.

Protestniki v Minneapolisu so zahtevali odstop
Protestniki v Minneapolisu so zahtevali odstop "rasističnih policajev". Foto: Reuters
ZDA: Po smrti temnopoltega osumljenca izbruhnili protesti

Policist klečal na vratu temnopoltega
Posnetek, ki je povzročil odpustitev policistov, sicer ne prikazuje, kaj se je dogajalo prej. Kaže pa, kako policist kleči na vratu temnopoltega brez majice in mu pritiska glavo v asfalt. "Biti temnopolt v Ameriki ne bi smela biti obsodba na smrt. Pet minut smo gledali, kako beli policist pritiska koleno na vrat temnopoltega človeka. Pet minut. Ko nekdo prosi za pomoč, je treba pomagati. Policist je odpovedal na najbolj temeljni človeški ravni," je dejal župan.

Na posnetku je slišati prepir med policisti in mimoidočimi, ki so slišali Floyda, kako prosi policista, naj ga spusti, ker ne more dihati. Policisti so ljudem odgovorili, da če lahko govori, potem lahko diha. Kmalu ni več ne govoril in ne dihal in reševalci so ga nepremičnega naložili v vozilo in odpeljali v hladilnico.

Policija: Floyd ustrezal opisu osumljenca

Sodnik, ki je proti posilstvu priporočal stiskanje kolen, ostal brez službe

Vrhovno sodišče ameriške zvezne države New Jersey je v torek soglasno za vse večne čase odstranilo s položaja državnega sodnika Johna Russa mlajšega zaradi številnih kršitev na čelu z izjavo, da lahko ženske enostavno preprečijo posilstvo, če le držijo noge skupaj.


Russo si je položaj skušal ohraniti decembra lani z opravičilom za izjavo in kasnejše zbijanje šal o ženski, ki je želela sodno prepoved približevanja moškega, ki jo je ogrožal. Med postopkom leta 2016 jo je vprašal, ali ve, kako lahko prepreči spolni odnos. Odgovorila je, da lahko skuša zbežati, Russo pa je dodal, da lahko tudi drži noge skupaj.

Policisti trdijo, da je Floyd ustrezal opisu osumljenca za ponarejanje v trgovini in da se upiral aretaciji. Pritiskanje osumljenca s kolenom ob asfalt je v priročniku policije Minnesote navedeno kot ustrezen način za obvladanje človeka, a je treba paziti, da se ne zaduši.

Lokalni mediji poročajo, da je bil Floyd priseljenec iz Teksasa, zaposlen kot varnostnik v restavraciji, in z njim ni bilo težav. Lastnik restavracije je dejal, da je bil dober prijatelj, dober človek in dober najemnik stanovanja. Sodelavci so ga imeli radi.

Protestniki zahtevali aretacije "rasističnih policistov"
V torek so se na ulici, kjer je Floyd umrl, zbrali protestniki, ki so zahtevali aretacije "rasističnih policistov", nato so se odpravili do policijske postaje in polomili nekaj oken, policijski avto in postajo pobarvali z grafiti. Protestnike so policisti potem razgnali s solzivcem.

Floydovo smrt je obsodila tudi senatorka slovenskega rodu iz Minnesote Amy Klobuchar, ki je v igri za podpredsedniško kandidatko demokratske stranke, čeprav skoraj zanesljivo to ne bo postala, potem ko je Joe Biden povzročil razburjenje z izjavo temnopoltemu radijskemu voditelju, da ni črn, če se ne more odločiti zanj, ne pa za Donalda Trumpa. Biden se je šalil, vendar se je moral potem hitro opravičiti zaradi dolgega jezika, ker so temnopolti aktivisti grozili z odvzemom volilne podpore demokratom, ki jih jemljejo kot nekaj samoumevnega. Aktivisti Bidna opozarjajo, naj si ne drzne izbrati Klobucharjeve, ki se je temnopoltim zamerila pred dvema desetletjema kot tožilka v Minnesoti.