Jaka Blažič je s povprečjem slabih 18 točk na tekmo tretji strelec Evropskega pokala. Foto: KK Cedevita Olimpija
Jaka Blažič je s povprečjem slabih 18 točk na tekmo tretji strelec Evropskega pokala. Foto: KK Cedevita Olimpija

"Ta tekma za Promitheas ni pomenila nič. V drugem delu so odpočili nosilce igre, mi pa smo profesionalno opravili svoje delo. V prvem polčasu smo pokazali pravo obrambo, bili dobri tudi v napadu, v drugem delu pa sva oba z domačim trenerjem več možnosti namenila mladim igralcem," je po uspehu na Peloponezu povedal ljubljanski trener Jurica Golemac.

Po zanesljivi zmagi – letos so imeli že nekaj zelo visokih, prav ta pa je bila najvišja – nad Promitheasom v Patrasu (69:105) so zmaji nestrpno čakali na razplet srečanja v Italiji, kajti v primeru domače zmage bi bili prvi v skupini in bi tako imeli v drugem delu Eurocupa na papirju lažje nasprotnike. Toda Granca je suvereno slavila in si zagotovila prvo mesto. Ljubljančani so tako padli v skupino G, kjer sta tudi Virtus in Budućnost.

Miloš Teodosić in Saša Đorđević sta nekoč sodelovala v srbski reprezentanci, zdaj pa v Bologni. Foto: EPA
Miloš Teodosić in Saša Đorđević sta nekoč sodelovala v srbski reprezentanci, zdaj pa v Bologni. Foto: EPA

Bolonjski velikan, sicer tudi že dvakratni evropski prvak, je prvi favorit tekmovanja, do zdaj pa je to vlogo tudi upravičil, saj je slavil na vseh devetih tekmah in prepričljivo osvojil prvo mesto v skupini C, od koder so se naprej prebili še Lokomotiv Kuban, Monaco in Andorra. Virtus, ki je bil pred dvema letoma najboljši v Fibini ligi prvakov, se v zadnjih letih po finančnih težavah vrača na stara pota. V zasedbi ima kar nekaj zvenečih imen na čelu s trenerjem Sašo Đorđevićem in njegovo podaljšano roko na parketu Milošem Teodosićem, pred kratkim pa je moštvo okrepil še dolgoletni NBA-jevec, italijanski ostrostrelec Marco Belinelli.

Kdo prihaja v Stožice, Omić ali Morgan?

Budućnost, ki je sicer še edina neporažena ekipa v Ligi ABA, kjer pa se zaradi okužb s koronavirusom v podgoriški zasedbi z Olimpijo letos še nista pomerili, je bila četrta v skupini B, kjer je prvo mesto zasedel Metropolitans Jureta Zdovca, naprej pa sta šla še Unicaja Malaga in Mornar iz Bara. Tretji Olimpijin nasprotnik v drugem delu, ki se bo začel 12. in 13. januarja, bo tretji iz skupine A, kandidata pa sta kluba, kjer sta centra nekdanja zmaja – Bourg Alena Omića in Unics Jordana Morgana. V primeru zmage Bourga na preloženi tekmi v Badaloni, bo Olimpija potovala v Kazan, če pa bo slavil Joventut, pa v Francijo.

Ljubljančani so skupinski del sklenili s sedmimi zmagami in tremi porazi, s tem da so dvakrat klonili na prvih treh obračunih. Zatem so bili poraženi še na Gran Canarii, sicer pa so bili v zadnjem obdobju na evropskih tekmah zelo razpoloženi. Promitheas jih je pred tednom dni pošteno namučil v Stožicah, v Grčiji pa z oslabljeno ekipo ni bil kos zmajem. Medtem ko je v domači vrsti manjkalo najbolj zveneče ime Vangelis Mantzaris, ki je v Ljubljani z 12 točkami in s po desetimi skoki ter podajami celo vpisal trojni dvojček, pa je Olimpija v Patras prišla brez obolelega Riona Browna in Roka Ukića, ki je že izrazil željo po prestopu v Split, počitek pa mu je Golemac namenil zaradi napornega ritma.

Dvoboj Quina Coloma in Luke Rupnika v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo. Bo Španec za Zvezdo zaigral že proti Olimpiji? Foto: EPA
Dvoboj Quina Coloma in Luke Rupnika v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo. Bo Španec za Zvezdo zaigral že proti Olimpiji? Foto: EPA

"Nismo pričakovali tako lahke tekme, četudi smo vedeli, da Promitheas nima več možnosti za drugi del. Tako je dal več priložnosti mladim igralcem in na koncu je bila tako visoka razlika," je dejal Jaka Blažič. Kapetan Olimpije, ki je med najboljšimi posamezniki Evropskega pokala, se je znova izkazal z 18 točkami, dodal pa je tudi šest podaj, tri od teh v prvi četrtini za atraktivne "alley-oope" Mikaelu Hopkinsu in Kendricku Perryju, ki sta dodala 14 oziroma 15 točk.

Zvezdo okrepil Quino Colom

Olimpijina obramba je ena najboljših v tekmovanju, znova pa je prejela manj kot 70 točk, hkrati pa Ljubljančani v napadu dobro skrbijo za žogo in jih izgubijo najmanj med vsemi. Tokrat so jih le osem, kar je še manj od povprečja (dobrih 10). Dominantni so bili tudi v skoku in razumljivo je razlika hitro narasla ter se praktično višala iz minute v minuto, Golemac pa je lahko razporedil minutažo med vse igralce, ki so pripotovali na Peloponez, in konkretnejšo namenil tudi najmlajšim trem.

"Občutek po evropski zmagi je vedno lep. Dobro smo se pripravili na tekmo in od prve minute bili angažirani. Vesel sem, da so tudi mladi, ki trdo delajo na treningih, dobili na koncu veliko priložnosti," je bil zadovoljen Luka Rupnik, ki se je na začetku meseca vrnil v Stožice. Organizator igre je v preteklosti z Olimpijo že priigral napredovanje. "Vsaka ekipa, ki pride v drugi del, je zagotovo močna in ima visok proračun. To bo za nas velik izziv. Naredili bomo vse, da dokažemo, da še nismo rekli zadnje besede," je sklenil Rupnik, ki je dodal, da so misli že usmerjene na nedeljski derbi s Crveno zvezdo. Gostovanje v Beogradu bo kazalnik Olimpijine moči, rdeče-beli pa so pred dvobojem pripeljali odmevno okrepitev, španskega reprezentanta Quina Coloma.