Hirsto Nikolov je do zdaj vse uradne tekme v dresu Olimpije odigral dobro. Foto: Aleš Fevžer
Hirsto Nikolov je do zdaj vse uradne tekme v dresu Olimpije odigral dobro. Foto: Aleš Fevžer
Hristo Nikolov
Proti Ciboni je ob izvrstnem metu iz igre v le 17 minutah prispeval 21 točk. Foto: BoBo
Hristo Nikolov in Mirza Begić
Po dveh krogih jadranske lige je Nikolov s povprečjem 17,5 točke med najboljšimi v tekmovanju, na vrhu pa je Krkin Malcolm Armstead. Foto: Aleš Fevžer

Bolgar je eden izmed šestih tujcev v zmajevem gnezdu in na prvih treh tekmah je od novih okrepitev 29-letni krilni košarkar iz Burgasa dokazal, da je prava okrepitev in nosilec na položaju tri. Zmaji so v prvih dveh krogih na kolena spravili oba zagrebška kluba, ki sta bila lani v finalu jadranskega tekmovanja: "Cedevita in Cibona sta zelo močni moštvi. Zadnji mesec priprav smo zelo trdo delali, še povečali ritem in mislim, da je to zdaj rezultat tega. V ekipi imamo veliko mladih igralcev, zaradi njih tudi polno energije, a obenem imamo tudi veliko discipline. Držimo se pravil v obrambi. Če se bomo tega držali tudi naprej, bomo dosegali dobre izide in bomo uspešni."

V sredo v Carigradu, še prej pa v Beogradu
"Morda nam uspe premagati še Zvezdo," je pred sobotnim gostovanjem v Beogradu dejal Nikolov, ki je proti Ciboni ter Cedeviti dal 21 in 14 točk, dobro pa je v prvem polčasu igral tudi v superpokalu proti Krki, ki je Olimpijo v razburljivem obračunu polnem preobratov premagala, Nikolov pa je v drugem polčasu pozabljen obsedel na klopi: "Izgubiš, je hudo, a čez noč to prespiš. Ne smeš se preveč obremenjevati s porazi. Krka je bila zelo motivirana. Razumem, da je ta dvoboj velik derbi v Sloveniji v zadnjih letih. Toda, treba je naprej, začeti novo poglavje, kajti tako je to v življenju. Nam je to dobro uspelo."

Po dobrih predstavah v jadranskem tekmovanju lahko Olimpija vstopi tudi v evropski pokal optimistično. V evropskem pokalu so lani varovanci Aleša Pipana dobro igrali, tekme pa se bodo začele v sredo, ko bodo najprej gostovali v Carigradu pri Bešiktašu: "Sem že igral v Eurocupu. Sem toliko star, da se veselim takega tekmovanja, a obenem vem, kaj moram narediti, in nisem tako navdušen, da bi na primer lahko škodovalo. Čaka nas težko delo v Carigradu. Bešiktaš ima visok proračun. V ekipi imajo dobre Američane. Vse ekipe v skupini so kakovostne. Moramo iti korak za korakom in tekmo za tekmo."

Na tem prostoru čutiš dobro košarko
Lansko sezono je bolgarski reprezentančni kapetan preigral v francoskem Pau Orthezu, pri katerem je igral na drugem položaju kot letos v Stožicah: "Lani sem večinoma igral na krilnem centru. Potreboval sem nekaj časa, da sem se znova privadil na krilni položaj, ki je moj primaren. Počasi prihajam v formo, odlično se počutim in vem, da imam še veliko prostora za napredek. Pokazal bom še več, saj se dobro poznam in res sem garač. Trdo delam. Verjamem, da bo uspešna sezona."

Pred odhodom v Francijo je poleg v domovini igral le še v Romuniji in na Madžarskem, zato je navdušen nad prihodom v Ljubljano ter možnostjo igrati v jadranski ligi, nekakšni naslednici državnega prvenstva nekdanje skupne države, ki je bilo eno najmočnejših na stari celini: "Zame je to velika priložnost. Olimpija je ekipa, ki že 14 let igra v tej ligi, nekateri imajo za sabo že nekaj sezon, zame pa je to prva in zato velik izziv. Sem v raju. Igral sem v Bolgariji, Romuniji, na Madžarskem in Franciji. Toda to tu je meka evropske košarke. Nekdanja jugoslovanska liga je bila izjemna. Tu se to vidi, kako hitro se igra, koliko idej je v napadu, čutiš energijo dobre košarke, zato je zame vsak trenutek pomemben. Osredotočen sem na vsako sekundo vsake tekme. Včasih pride slab dan in slaba tekma ter izgubiš. Včasih ne igraš, a tako je. To ni pomembno, glavna je ekipna predstava. To je ključno."

Rad bi začutil energijo Green Dragonsov
Pri Olimpiji je nosilec na krilu, za zdaj pa se je izkazal zares kot prava okrepitev. Visok je 200 centimetrov in tehta 108 kilogramov ter je zelo močan v igri ena na ena in s hrbtom proti obroču. Ima tudi zelo soliden met z razdalje, odlikujeta pa ga tudi nepopustljivost in požrtvovalnost na obeh polovicah igrišča: "Nisem več najmlajši, toda priložnost je velika. Ljudje smo si različni, in to je zame velik izziv. Ko govorim z mladimi igralci, jih vidim, da so kdaj utrujeni. Sprašujejo me, zakaj prihajam na trening uro prej. Rečem jim, da sem v raju, in res sem vesel, da sem tu. Že samo to, da čutim zgodovino tega kluba, organizacije… Rad bi začutil energijo Green Dragonsov. Četudi dvorana ni polna, se vidi, da imajo ljudje radi košarko in uživajo na tekmah. Če bomo tako nadaljevali, bo morda dvorana bolj polna in se vrnejo tudi Dragonsi, ki bi nam bili v veliko pomoč."

Nikolov verjame, da Olimpija lahko nadaljuje v začetem ritmu, obenem pa upa, da bo čim dlje z ekipo ostal Mirza Begić, kajti tako je bistveno lažje doseči želena mesta: "Verjamemo, da lahko posežemo po mestih med šest najboljših, če ne še višje. Zares upam, da bomo obdržali Mirzo Begića vsaj do novega leta, kajti ta ekipa je z njim toliko močnejša in daje dodatno širino naši igri tako v napadu kot tudi v obrambi. Takrat bomo lahko prišli že naprej v evropskem tekmovanju in lahko bomo tudi zelo visoko v jadranski ligi. Če pa odide, je to drugačna ekipa. Je zelo izkušen košarkar in izjemno kakovosten. Je igralec, ki naredi razliko. Želimo obdržati to dobro kemijo in energijo, ki smo jo ustvarili v ekipi. Dobro je, da smo pod košem odlično pokriti in da imamo recimo dva visoka kakovostna igralca. Žogo dobi vsak igralec in nismo omejeni na primer samo na pick'n'roll igro. S takima centroma je lažje igrati tako v napadu kot v obrambi, lažje tudi prihajamo do protinapadov, vse je lažje."