Dušan Ivković je Olympiacos po 15 letih spet popeljal na evropski vrh. Foto: Reuters
Dušan Ivković je Olympiacos po 15 letih spet popeljal na evropski vrh. Foto: Reuters
Vasilis Spanoulis
Vasilis Spanoulis je v zadnjem napadu našel prostega Georgiosa Printezisa, ki je 0,7 sekunde pred koncem odločil tekmo. Foto: Reuters
Miloš Teodosić, Jonas Kazlauskas
Miloš Teodosić je v drugi četrtini v razmaku dobre minute zadel tri trojke, a se v končnici tekme ni izkazal. Foto: Reuters
Neverjeten preobrat Olympiacosa v finalu Evrolige
Koš Printezisa za zgodovino Evrolige

Še v 29. minuti finala Evrolige med CSKA-jem in Olympiacosom je na semaforju pisalo 53:34. Rusko sanjsko moštvo je imelo vse vajeti igre v svojih rokah, Grki pa so se mučili tako v obrambi kot v napadu, kjer so bili v koloni strelcev le trije - Kostas Papanikolau, Vasilis Spanoulis in Pero Antić.

Leta 2005 Liverpool, leta 2012 Olympiacos
Uvod v nepozaben preobrat sta bili trojki Kostasa Sloukasa in Evangelosa Mantzarisa ob koncu tretje in na začetku zadnje četrtine. Zatem se je odprlo še drugim, junaka v končnici pa sta bila Papanikolau in Printezis, ki je v zadnji četrtini dosegel 10 od svoji 12 točk, vključno z zmagovitim košem 0,7 sekunde pred koncem za 62:61. Čudež, ki se je zgodil le nekaj kilometrov stran od olimpijskega stadiona, kjer je pred sedmimi leti Liverpool osvojil nogometno Ligo prvakov, potem ko je po prvem polčasu zaostajal že z 0:3.

Vztrajali z Ivkovićem in zadeli
Olympiacos je imel lani po imenih precej močnejše moštvo (Papaloukas, Teodosić, Nesterović, Bourusis ...), ki pa ni izpolnilo pričakovanj in izpadlo že v četrtfinalu (Siena). Vodstvo kluba je obdržalo trenerja Dušana Ivkovića, kar se je izkazalo za ključno potezo. "Duda" je sestavil ekipo, v kateri so glavno vlogo igrali grški košarkarji (Mantzaris, Printezis, Sloukas, Papanikolau) in za prvega moža postavil Vasilisa Spanoulisa. Tujci Antić, Kešelj, Law in Dorsey ne spadajo med evropske zvezde, a so bili pomembni kamenčki zmagovalnega mozaika.

Prekinili 15-letni post, ko so najmanj pričakovali
"Nisem pričakoval, da bo pritisk finala na moje igralce tako velik. V prvi četrtini smo dosegli 7 točk in imeli 7 izgubljenih žog, kar nas je ubilo. Vedeli smo, da nam bo zelo težko doseči 80 točk in tako parirati CSKA-ju. Barcelono smo zaustavili pri 64 točkah, za Ruse, ki imajo povprečje 85, pa je bil cilj 70-75 točk," je povedal Ivković, ki je z 68 leti in pol postal najstarejši trener, ki je osvojil Evroligo. Pred 15 leti je bil na Final fouru, kjer je igrala tudi Union Olimpija, najboljši prav tako z Olympiacosom.

Motivacijski govor pri minus 19
"Naš napad je bil zelo zmeden, ko pa smo začeli igrati hitreje z mladimi igralci, je bilo precej bolje. Pri -19 sem igralcem rekel 'Gremo. Še lahko zmagamo. To je naša tekma'. Zadnjo četrtino je težko razložiti. Nisem pričakoval, da bo izkušeni Šiškauskas zgrešil dva prosta meta. Spanoulis se je v zadnjem napadu izkazal z nesebičnostjo. Imamo srečo, da je bil on vodja mojega moštva," je še dodal Ivković.

Spanoulis v družbi Kukoča, Bodiroge in Diamantidisa
Vasilis Spanoulis je na svojem drugem zaključnem turnirju še drugič osvojil nagrado za MVP-ja. Prvič mu je to uspelo v dresu Panathinaikosa leta 2009. Večkrat je to priznanje dobil le Toni Kukoč (1990, 1991, 1993), po dvakrat pa sta ga prejela še Dejan Bodiroga (2002, 2003) in Dimitros Diamantidis (2007, 2011).

Kazlauskas glavni krivec za poraz
Glavni krivec za poraz Moskovčanov je bil zagotovo trener Jonas Kazlauskas, ki je v zadnji četrtini slabo menjal, prepozno klical minuto odmora in nemočno opazoval potop svojega moštva. "Ob koncu druge četrtine smo začeli izgubljati nadzor nad tekmo. Morda smo mislili, da je že vsega konec. Nismo bili disciplinirani, preveč smo se pogovarjali s sodniki. Kar naenkrat smo izgubili tekmo. V zaključku smo zadeli le dva od šestih prostih metov," je povedal Litovec na ruski klopi.

Kirilenko: Olympiacos nas je nadigral
MVP sezone Andrej Kirilenko je čestital nasprotniku: "Čestitke Olympiacosu. Imamo odlično ekipo, toda težko je priti do lovorike že v prvem letu. Če sem pošten, nas je Olympiacos nadigral. Bili so boljši v zadnji četrtini. V tretji so začeli zadevati trojke, mi pa nismo odgovorili. Ne vem, kaj se je zgodilo. Ko se je ustavil naš napad, smo zmrznili."

Neverjeten preobrat Olympiacosa v finalu Evrolige
Koš Printezisa za zgodovino Evrolige