Damjan Novaković je s selitvijo v Helios sprejel nov izziv v karieri. Foto: www.alesfevzer.com
Damjan Novaković je s selitvijo v Helios sprejel nov izziv v karieri. Foto: www.alesfevzer.com

Ne le kadrovsko, domžalski klub je spremenil tudi zunanjo podobo. Po devetih letih so iz imena umaknili Suns, kar je bila ideja tedanjega prvega moža kluba Geralda Martensa, namesto tega je zdaj v njem nov generalni pokrovitelj Kansai, barvarji pa igrajo v novi opravi in torej tudi z novo zasedbo. Nov je tudi trener. Namesto zelo uspešnega Dejana Jakare, ki je po koncu pretekle sezone zapustil domžalski stolček, je prvi mož stroke Heliosa postal Novaković, ki je na prvi uradni tekmi z novim klubom v superpokalu klonil pred Cedevito Olimpijo (76:59).

Če je proračun 15-kratnik, so tudi igralci toliko boljši

Helios se je v Kranju dobro upiral favorizirani Cedeviti Olimpiji. Foto: www.alesfevzer.com
Helios se je v Kranju dobro upiral favorizirani Cedeviti Olimpiji. Foto: www.alesfevzer.com

"Nad tekmo nisem razočaran, navdušen pa tudi ne. Olimpija je prvi korak k zmagi naredila v drugi četrtini. Žal je naš najboljši strelec Nemanič zgrešil tako rekoč vse, tudi odprte izdelane mete. Vseeno smo se še borili v tretji četrtini in bili nekje na petih, šestih točkah razlike. Potem nam je zmanjkalo energije, zaradi osebnih napak smo ostali brez Mahkovica in sledil je poraz. Ta razlika dejansko ne pokaže razmerja moči na igrišču celotnih 40 minut. Res je, da smo dobili skok, a smo igrali zmedeno. Vprašanje zdaj, kaj nam je Olimpija dovolila. Ni to ekipa iz ranga, s katerim mislimo igrati oziroma zmagovati. Dejansko gre za 15-kratnik proračuna Heliosa in temu primerno so igralci boljši. Kljub temu smo se dobro držali, mislim pa, da znamo igrati boljše. Še enkrat pa pravim, vprašanje, ali nam Olimpija ni dovolila ali smo trenutno v slabi formi," je Novaković dejal po tekmi.

56-letni strokovnjak iz Mostarja je v Slovenijo prišel s 25 leti in se ustalil v Rogaški Slatini. Že kot igralec je oblekel dres Rogaške in Šentjurja, nato pa se tudi uveljavil z dobrimi rezultati na klopi obeh lokalnih tekmecev. Vmes je eno sezono treniral v Laškem, sicer pa je v treh obdobjih vodil Šentjur, Rogaško pa pred lansko vrnitvijo na Kozjansko kar devet sezon skupaj in z njo dvakrat zaigral v finalu državnega prvenstva. V zadnjih dveh se je Cedeviti Olimpiji zoperstavil Helios, ki je tudi dvakratni zaporedni pokalni podprvak. "Ko me je Matevž Zupančič (direktor kluba, op. a.) poklical, sem malce premišljeval. Sploh zato, ker je Helios lani dosegel vse, kar lahko, in tako rekoč še več. Neugodno je zdaj vse postaviti na novo in tako rekoč nemogoče ponoviti, saj je ekipa čisto nova. Nismo pa obremenjeni z ničimer. Delal bom najboljše, kar znam, in verjamem v uspešno zgodbo," je dodal.

Polfinale državnega prvenstva in končnica v ABI 2

Sorodna novica Naziv MVP dodatna samozavest po uspešni rehabilitaciji hude poškodbe

Domžalčani bodo igrali v Ligi Nova KBM, kjer jih v petek za začetek čaka gostovanje na Polzeli, in v Ligi ABA 2, kjer so bili lani po rednem delu prvi, v obračunu za uvrstitev v prvi rang regionalnega tekmovanja pa je bila boljša Krka. ABA 2 se bo tudi letos igrala po enokrožnem sistemu na turnirjih. Teh bo pet, prvi pa bo že drugi teden oktobra, tedaj Helios čakata Spartak iz Subotice in Šenčur: "Interno želimo biti državni prvaki, a vemo, da je to seveda nemogoče. Realno je, da se borimo za polfinale domačega prvenstva, v Ligi ABA 2 pa je cilj končnica. Ne zanima nas, ali gremo vanjo s prvega ali osmega mesta, saj je popolnoma vseeno. Prednosti zaradi boljše uvrstitve po rednem delu ni. Pogoji za delo so v Heliosu odlični in pritegnejo tudi nekatere igralce, ki se tu lahko izkažejo in potem prebijejo na neko višjo raven. Imamo vse pogoje za dobre treninge in vso podporo, ki jo potrebujemo."

Če so v zadnjih sezonah v Domžalah skušali jedro ekipe zadržati, pa je tokrat moštvo sestavljeno tako rekoč popolnoma na novo. Iz lanske zasedbe sta ostala člana udarne peterke, kapetan Blaž Mahkovic, ki je z naskokom najizkušenejši, in obetavni Tibor Mirtič, ki je lani naredil velik korak naprej, ob njiju pa je tu tudi Jan Zemljič, še en nadarjeni košarkar, ki se je izkazal tudi že v mlajših reprezentančnih kategorijah: "Sistema še nismo postavili do konca. Vsi igralci so novi. Nekateri, kot so Nemanič, Daneu in Copot, ki smo ga proti Olimpiji zelo pogrešali, ko je imel težave Mahkovic, so na neki nižji ravni slovenske lige nekaj naredili, zdaj pa morajo korak naprej. Ostali so Mirtič, Mahkovic in Zemljič, ki lani ni imel takšne vloge. Tu je še Sirc, ki pa bo po težki poškodbi dalj časa odsoten. V mesecu in pol je nemogoče vzpostaviti sistem. Poskusili bomo iti iz tekme v tekmo, držati neko korektno raven in napredovati."

Z Baričem na terenu ima ekipa rep in glavo

Ščuka blestel na superpokalu v Kranju

V superpokalu je bil z 18 točkami prvi strelec Heliosa Miloš Glišić. Center iz Republike Srbske je eden treh tujcev. Pod košem igra še Američan Lamont West, v Domžale pa je prišel tudi finski organizator igre Perttu Blomgren: "Blomgren je že nekaj časa tu in je odigral kar nekaj dobrih tekem, toda tokrat je bil očitno pod vtisom nečesa. Odigral je slabše. Medtem je West v Sloveniji šele okoli deset dni in počasi se navaja na časovno razliko, niti ne pozna vseh napadov in se izgublja, ampak upamo, da se bo čim prej znašel. Prostora smo imeli za štiri tujce, izšlo pa se je, da imamo tri. Ne mislimo ničesar dodati. V rotaciji imamo deset igralcev, zdaj devet, ko je Copot poškodovan. Mislim, da imamo potencial. Ekipa je mlada, z izjemo četverice so vsi rojeni po letu 2000. Bo napredovala in najboljše igre kazala po novem letu, že do takrat pa mora igrati dobro. Ti mladi znajo igrati in verjamem, da bodo skozi naslednje tekme pokazali, da so talentirani."

Podaljšana roka Novakovića je na parketu zdaj Nejc Barič, ki je prevzel dirigentsko palico Heliosove igre, potem ko je v tej vlogi lani dobro igral Američan Austin Luke. Barič je letos dopolnil 26 let in je drugi najstarejši v moštvu. Nekoč je mlajši brat Nike Barič veliko obetal, v prvi sezoni v tujini – tedaj je iz Krke odšel v Split – pa je njegov razvoj prekinila težka poškodba kolena: "Barič ima številne težave. Skoraj leto in pol je pavziral zaradi poškodbe, ki je zdaj, mislim, preteklost. Počasi se lovi. Forma se ne ulovi kar čez noč. Ima tudi druge zdravstvene težave, ki jih rešuje. Po mojem mnenju je tokrat odigral zelo dobro. Le ni še realiziral meta. Se pa vidi, da ima ekipa z njim na terenu rep in glavo."