Matej Rojc v novo sezono vstopa kot kapetan Krke. Foto: www.alesfevzer.com
Matej Rojc v novo sezono vstopa kot kapetan Krke. Foto: www.alesfevzer.com

Med pripravami je bilo precej igralcev poškodovanih. Probleme smo imeli predvsem na poziciji pet, tako da smo veliko improvizirali. Odigrali smo nekaj tekem proti kar močnim nasprotnikom, nekaj pa tudi proti slabšim ekipam od nas. Lahko smo zadovoljni. Poudarek je bil na telesni pripravi in mislim, da smo dobro opravili delo.

Matej Rojc
Na superpokalnem dvoboju je Rojc dosegel tri točke,vse s črte prostih metov. Foto: www.alesfevzer.com

Čeprav je kar sedem košarkarjev v moštvu starejših od 22-letnega Primorca, pa je Rojc igralec z najdaljšim stažem v Krkinem dresu: "Imamo novo ekipo, v kateri je kar nekaj novincev. Zdaj smo končno popolni, saj so se nam priključili tudi tisti, ki so imeli nekaj težav s poškodbami. Počasi se sestavljamo. Superpokalna tekma ni bila pravi pokazatelj. Verjamem, da smo dobra ekipa in bomo ves čas napredovali. Skozi celotno sezono lahko pričakujemo pozitivne rezultate."

Polovica košarkarjev je v Novem mestu novih, od tega so prišli tudi štirje tujci, ki so takoj dokazali, da bodo ključni nosilci moštva. "Imamo nove tuje košarkarje. Verjamem, da nam bo vsak dal nekaj. Predvsem pa bo pomembno, da bomo igrali kot ekipa. Letos morda ne izstopa noben posameznik. Imamo nekaj izkušenih igralcev in nekaj zelo mladih. Če nam bo to uspelo dobro povezati, bomo lahko zelo uspešni," je povedal 198 centimetrov visoki branilec, ki bo za organizacijo Krkinega napada skrbel skupaj z Dušanom Katnićem.

Velić na klopi zamenjal Džikića
Nov je tudi trener, saj je Aleksandra Džikića zamenjal Ivan Velić: "Velić ima nekoliko drugačen slog, kot ga je imel Džikić. Ni tako glasen ob igrišču, gre pa tudi za zelo dobrega trenerja. Dokazal se je že z delom z mladimi. V pripravljalnem obdobju smo dobro sodelovali in verjamem, da bomo tudi naprej tako." Pod Džikićevim vodstvom se je sicer Rojc dobro znašel, saj mu je že kot 17-letnemu mladeniču srbski strokovnjak dal priložnost v prvem moštvu: "Džikić mi je dal takoj po mojem prihodu veliko priložnosti, za kar mu bom večno hvaležen. Ves čas sva dobro sodelovala. Pod njegovim vodstvom smo imeli dobre rezultate. Pač zgodila se je ena slabša sezona, kot je bila lanska. Taka je pač košarka. Je zelo dober trener in morda bova v prihodnosti še kdaj sodelovala."

Rojc od leta 2010 nosi dres Krke. Pred tem je v rodnem Kopru igral za Koš. Po teh petih letih ga je zdaj doletela velika čast, saj bo kapetan pokalnih prvakov. V vseh teh letih je imel dober zgled v "učiteljih", kot so Matjaž Smodiš, Jasmin Hukić in tudi Edo Murić, ki ga je prav tako kot zelo mlad opravljal to vlogo, tako da mu naloga ni neznanka: "Po tolikih letih v klubu me je doletela ta čast. Moral bom povezovati ekipo na terenu in izven njega. Upam, da mi bo to uspelo. Čeprav sem med mlajšimi, bom pa dal vse od sebe."

Za uvod poraz v superpokalu
Odkar je Rojc pri Krki, lani novomeška zasedba prvič ni postala državni prvak. Osvojila je sicer pokal, a v polfinalu državnega prvenstva je bil močnejši kasnejši prvak Tajfun: "Lahko rečem, da smo se kar malce razvadili, ko smo bili vsako leto prvaki, nato pa smo osvojili še pokal in tudi superpokal. Še vedno me malce mori, ko pomislim na lansko sezono, a tako pač je v športu. Nova sezona se je začela in to je treba pozabiti. Treba se je usmeriti naprej."

Šentjurčani so bili boljši tudi na prvem dejanju nove sezone, saj so Krko premagali v superpokalu v Škofji Loki (72:60): "Prvi polčas smo odigrali zelo slabo. Ni bil pravi pristop. V obrambi smo imeli ogromno težav. Dopustili smo preveliko število točk. V drugem polčasu smo nakazali, kakšna naj bi bila nova Krka. Zavedamo pa se, da to ne bo dovolj. V Ligi ABA in tudi v drugih tekmovanjih moramo biti osredotočeni vseh 40 minut. Če bomo ves čas igrali, kot smo drugi polčas, bomo lahko uspešni."

Krka se bo znova preizkusila v Evropi
Letos je začetek jadranskega tekmovanja neverjetno naporen. Ritem je podoben Ligi NBA, saj bo na primer Krka v prvih 11 dneh odigrala kar pet tekem. Začne se v četrtek, 1. oktobra, ko odhaja na gostovanje v Podgorico k močni Budućnosti, 11. oktobra pa jo v 5. krogu čaka gostovanje v Ljubljani pri Unionu Olimpiji: "Uvodni krogi bodo v Ligi ABA zelo naporni. Tekme si sledijo na dva ali tri dni. Ritem bo intenziven. Takoj nas čaka Budućnost, nato Zadar, Tajfun… Ne glede na vse smo pripravljeni. Imamo kakovostne posameznike in smo dobra ekipa. Trdo delamo in lahko se nadejamo zmag."

V Ligi ABA se Novomeščani letos želijo prebiti na mesta, ki prinašajo neposredno uvrstitev v Evropo. Lani so sicer igrali v državnem prvenstvu, letos pa bodo znova aktivni tudi na mednarodni ravni, saj so se priključili novemu tekmovanju, ki ga organizira Fiba. Fibin Euro Cup je po moči sicer tretji, podoben nekdanjemu Eurochallengu: "Tudi državno prvenstvo ni lahko tekmovanje, kar smo videli lani, ko smo imeli kar precej težav. Letos nas čaka novo tekmovanje in komaj čakam, da se začne. Ekip sicer ne poznam dobro, a se že veselim izziva."

Med pripravami je bilo precej igralcev poškodovanih. Probleme smo imeli predvsem na poziciji pet, tako da smo veliko improvizirali. Odigrali smo nekaj tekem proti kar močnim nasprotnikom, nekaj pa tudi proti slabšim ekipam od nas. Lahko smo zadovoljni. Poudarek je bil na telesni pripravi in mislim, da smo dobro opravili delo.